Nagy László

Története

1956-ban paralízist kapott, utána sosem tudta rendesen használni a lábát, úgy lett kajakos, hogy azt gondolta: a hajóban úgyis csak ülni kell. Az FTC-ben kezdett, ahova 1964-ben a későbbi szövetségi kapitány, Péhl József vette fel. Az edzői pálya felé Endreffy Lóránt kezdte el terelgetni a Ferencvárosnál, első állását segédedzőként azonban az Elektromosnál kapta 1971-ben, ahol Pavlovics Angyal is a tanítványa volt, aki később a háromszor olimpiai bajnok Kovács Katalin nevelőedzője lett. Három évre rá visszahívták az FTC-hez, ahol olyan kollégáktól leshette el a fortélyokat, mint Péhl József, Parti János, Granek István, Szabó Ferenc és Hajba Antal. 

1976-ban a Csepelhez igazolt, ahol a kor legjobb női kajakosának, Rajnai Klárinak lett az edzője. A 70-es évek végén már dolgozhatott a felnőtt válogatott keret mellett is, majd 1984-ben Füzesséry Gyula hívta át a KSI-be, ahol 1985-től vezetőedzőként dolgozott. Akkoriban edzői csapatának tagja volt többek között Simon Miklós, Koletics Miklós, valamint segédezőként Schmidt Gábor, az MKKSZ jelenlegi elnöke is. 

1995-ig dolgozott a KSI-ben, olyan kiváló versenyzők fordultak meg a kezei alatt, mint Storcz Botond, Storcz Ákos, Ács Tamás, Bauer Márton, Kovách Ákos, akkor tehetséges csoportjával együtt igazolt át az MTK-ba. 

Az 1996-os atlantai olimpia előtt egy-két kivételtől eltekintve az egész felnőtt férfi kajakos válogatott nála készült, akkoriban már olyan kaliberű versenyzőkkel dolgozhatott együtt mint például Gyulay Zsolt és Ábrahám Attila. Sajnos csapata 1996-ban nem érte el az elvárt eredményeket, így 1997-ben már újra Csepelen vezetett egy 30 fős fiatal lányokból álló csoportot. 

Az újabb csepeli kitérő után visszatért az MTK-hoz, ahol többek között az akkor nagyon fiatal Vad Ninettával foglalkozott, majd újra hívta a KSI a legkisebbekhez. Ott Szigeti Viktóriával indított el egy programot, abból a hat éves munkából olyan nevek jöttek ki, mint Gazsó Dorka, Bakó Olga, Racskó Fruzsina és Varga Ádám. Közben Angyal Zoltán felnőtt kapitánysága idején 2005 és 2008 között dolgozott az U23-as válogatott vezetőedzőjeként, abba a csapatba tartozott akkoriban például Kozák Danuta, Dombi Rudolf, Sík Márton, és az MKKSZ jelenlegi szakmai igazgatója, Boros Gergely is.

Az edzősködést 2013-ban, több mint négy évtized után fejezte be, azóta boldog nyugdíjas éveit éli, nyaranta nagymarosi telkéről csodálva a dunai panorámát. 

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók