Hüvös Viktor

Története

Hüvös Viktor 9 évesen egy balatoni táborozáson ismerkedett meg a sportággal, ezt követően a Budapesti Honvédban, Mayer Gábor csoportjában kezdett el kajakozni. Utánpótlás-versenyzőként nem ért el kiemelkedő eredményeket, s noha nagyon szerette a közeget, 18 évesen abbahagyta a sportolást, és munkát vállalt – számítástechnikával foglalkozott.

2000-ben, 26 évesen a Honvédban Séra Miklós irányításával kezdte újra a kajakozást. Az edzői pályán is a legendás tréner indította el, aki – miután a súlyos betegsége kiderült – 2004 nyarán tanítványát kérte meg, hogy segítsen neki az U23-as versenyzőket felkészíteni az országos bajnokságra. A következő évben Séra biztatására szerzett OKJ-s edzői képesítést, majd a mestere 2007-es halála után a csoportja egyik felével folytatta a munkát, és a Sík Márton, Beé István, Bozsik Gábor versenyzői triója kijutott a pekingi olimpiára, ahol Vereckei Ákossal kiegészülve az 5. lett K–4 1000 méteren.

„A következő időszak meghatározó volt az edzői pályafutásomban. Boros Gergellyel el-elcsíptünk nemzetközi érmeket, de az átütő sikerek elmaradtak a világversenyeken. Ugyanakkor nagyon sokat tanultam, szakkönyveket olvastam, gondolatébresztő egyetemi szemináriumokra jártam, folyamatosan kutattam a fejlődési lehetőségeket. A Sík Márton, Beé István párossal akkoriban tettük le az alapjait a kétszáz méteres felkészülésnek, amely később kamatozott” – idézte vissza pályája fontos periódusát, kiemelve: ugyancsak lényeges volt, hogy a 2010-es évek elején Bezzeg Péter új, a kajakozást mérnöki szemlélettel megközelítő látásmóddal ismertette meg. Ennek hatására a “Kicsi Team” újfajta módszerek szerint kezdett dolgozni, amelynek hangsúlyos eleme a teljesítmény-diagnosztika, a mérnöki szaktudással támogatott, műszeres méréseket is magába foglaló edzésmunka.

2013 őszén Nádas Bencével bővült Hüvös csoportja, a fiatal kajakos 2014-ben, 18 évesen előbb ifi világbajnoki címet nyert K–1 200 méteren, majd a felnőtt-vb-n a 4x200 méteres váltó tagjaként szerzett aranyérmével minden idők legfiatalabb felnőtt-világbajnoka lett. A 2015 januárjában érkező Tótka Sándorral együtt pedig jöttek a kiemelkedő eredmények is. Tótka Molnár Péterrel imponáló versenyzéssel nyerte meg a K–2 200 méteres döntőt a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A duó egy évre rá a 4. lett 200 méteren a riói olimpián.

A következő ötkarikás ciklusban egy ütőképes kajak négyes építésére helyezte a hangsúlyt, az ehhez vezető úton tanítványai világbajnoki medáliákat és Európa-bajnoki címeket nyertek az új olimpiai távon, 500 méteren a négyes és páros hajókban. Ugyanakkor 2017-ben és 2018-ban ismét volt világbajnok versenyzője a sprinttávon: Birkás Balázs Balaska Márkkal nyert K–2 200 méteren. Időközben csatlakozott a világversenyeken (arany)érmeket szerző Tótkához és Nádashoz Kuli István, valamint a szívműtétje után visszatérő Molnár Péter, és megkezdődött az egység felkészítése a 2020-as tokiói játékokra – az immár szakedzői képesítéssel rendelkező Hüvös vezetésével.

Az olimpia elhalasztása megpecsételte a négyes sorsát: a vezérevezős Kuli 2021. tavaszán megsérült, a kvartett az olimpiai indulásról döntő viadalokon – a szegedi világkupa-versenyen és a poznani Eb-n – nem tudott bizonyítani, és az olimpia előtt két hónappal felbomlott. Ugyanakkor a csapat két pillére új lehetőséghez jutott: Tótka a kontinensviadalon mutathatta meg egyesben, hogy mit tud, élt is a lehetőséggel: az UTE kiválósága lett az első, aki le tudta győzni a K–1 200 métert uraló, a világversenyeken 2016 óta veretlen Liam Heath-t. Tótka az Eb-győzelemtől szárnyakat kapott, és augusztusban, Tokióban feltette a koronát pályafutására: K–1 200 méteren olimpiai bajnoki címmel igazolta vissza az edzőjével hat és fél év óta tartó közös munkája eredményességét. Nádas pedig egy újonnan alakuló párosban, Kopasz Bálinttal 4. helyen ért célba K–2 1000 méteren. A két Hüvös-tanítványnak a négyesben is megkérdőjelezhetetlen helye volt, az egység Béke Kornéllal és Csizmadia Kolossal kiegészülve a 7. helyen zárt Japánban.

„Mindig is azt vallottam, hogy a sportoló az első. Mindig, amikor megtervezek egy edzést, abból indulok ki, hogy a versenyzőimnek mire van szükségük, legyen szó szakmai támogatásról vagy magánéleti segítségről. Úgy tapasztaltam, ha ezzel a szemlélettel végzem a munkám, akkor minden jól működik” – fogalmazott Hüvös Viktor, akinek a szakmai tevékenységét 2021-ben ismerték el mesteredzői címmel.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók