Hadvina Gergely

Születési idő1986/12/28

Története

A szolnoki születésű Hadvina Gergely későn, csaknem 16 évesen kezdett el sportolni, de nevelőedzője, a kiváló pedagógiai érzékkel rendelkező Bordács Balázs kemény munkára ösztönözte, amelynek eredményeként hamar ledolgozta a hátrányát. Két-háromévnyi edzésmunkával bekerült az ifjúsági válogatottba, és a 2004-es ifi Európa-bajnokságon érmet is nyert: a négyessel állhatott fel a dobogó alsó fokára.

2005-ben Budapestre költözött, és Sári Nándorral kezdett el készülni, akivel 2011-ig dolgozott együtt. A számos tehetséges – később olimpiai és világbajnoki érmes – versenyzőt felvonultató korosztályában kivívta, hogy a 2000-es évek végén oszlopos tagja legyen a kajak négyesnek, amellyel 2008-ban U23-as Eb-t nyert 500 méteren. A 2009. év is jelentős sikereket hozott neki: a csapathajóval U23-as Eb-aranyat ünnepelhetett 1000 méteren, és Dombi Rudolffal K–2 500 méteren is szerzett egy bronzmedáliát. Ebben az évben a felnőttek között is a dobogóra állhatott: világkupa-3. helyet szerzett a négyessel 1000 méteren. A 2010. esztendő felnőttpályafutása legeredményesebb éve volt, előbb vk-aranyat nyert a magyar csapathajóval K–4 1000 méteren, majd a trasonai Európa-bajnokságon – Dombival, Szalai Tamással és Kökény Rolanddal – ezüstérmes lett ugyanebben a számban.

2008-tól már a Kőbánya SC színeiben kajakozott, majd a megújulás lehetőségét keresve 2011-ben az Építők Margitszigeti DKC-be igazolt. Szilárdi Katalinnál folytatta, majd fejezte be a versenyszerű sportolást 2012-ben, miután felismerte, hogy új utakat, új célokat kell keresnie, mert az eredményei elmaradnak a korábbiaktól.

Pályafutása utolsó évében személyi edzőként kezdett el tevékenykedni, ezt követően egy évig egy görögországi klubban segítette a sportolók munkáját, ugyancsak személyi trénerként. 2013-ban a Szolnoki Kajak-Kenu Klub elnöke, dr. Farkas Gabriella javaslatára a klub utánpótláscsoportjának edzője lett. Hamarosan új kihívás elé nézett: a felnőttcsapat mellett kapott erőnléti edzői feladatot. Immár tudatosan készülve az edzői pályára folyamatosan képezte magát: a Testnevelési Főiskolán testnevelő-edző szakon diplomázott, majd MSc szakedzői oklevelet, valamint OKJ-s edzői képesítést is szerzett. Hogy versenyzőit minél komplexebb felkészítéssel segítse, a tanulást a továbbiakban is kiemelten fontosnak tartotta, tartja; pszichológia szakos tanulmányait is ebből a célból kezdte el.

2016-ban jelentős változások történtek a szolnoki klubnál: több sportoló is az edzőváltás mellett döntött. A fiatal trénernek új próbatételt jelentett, hogy a folytatásban Bodonyi Dórával, Sarudi Pállal és Gál Péterrel már nem csak a kondicionáló tréningeken találkozott, a szakmai munka irányítása is az ő kezébe került. Az eredményekre pedig nem kellett sokáig várni, Bodonyi a 2017-es világbajnokságon 5000 méteren megszerezte első vb-címét, míg az Eb-n egyesben 1000 és 5000 méteren is aranyérmet nyert. Ezután, 2018-ban már olimpiai számban, az 500 méteren versenyző négyes tagjaként is felállhatott a dobogó felső fokára, és K–1 1000 méteren is győzött, majd a 2019-es szegedi vb-n elért eredményeivel – aranyérem K–4 500 és K–1 5000 méteren – az örökös bajnokok sorába lépett. Hogy a Hadvina-csapat nem egyszemélyes, a 2019. esztendő eredményei igazolták: a szolnoki edző öt versenyzőjének mindegyike kivívta a részvételt a szezon felnőtt vagy korosztályos világversenyein. 

„Dórival küzdelmes utat jártunk be azt követően, hogy a riói olimpia évére mentálisan mélyre került. A folytatásban rengeteg munkát fektettünk a kajakozásba, időközben sokat változott a hozzáállása. Ehhez nagymértékben hozzájárult Sarudi Pali, akinek a mentalitásából mindannyian építkeztünk. Egy időre csatlakozott hozzánk Szabó Gabriella is, aki a profizmusnak még magasabb szintjét hozta el a csoportba” – tekintett vissza Hadvina Gergely.

Legsikeresebb tanítványa az olimpiai ciklus második felére a női kajak négyes pillére lett, és eredményesen vívta meg a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói játékok válogatóját is a csapathajóba kerülésért. Bodonyi Dóra a négyes mellett K–2 500 méteren is megmérethette magát pályafutása első olimpiáján, miután a Kozák Danutával alkotott duójuk megnyerte a hazai válogatót. Hadvina Gergely versenyzője az ötkarikás játékokra három Eb-arannyal hangolt – K–2 és K–4 500, valamint K–1 5000 méteren győzött –, majd Japánban a négyessel olimpiai bajnok lett, és Kozákkal párosban bronzérmet szerzett.

Edző és tanítványa időközben civilben is összekötötte az életét; 2020 júniusában összeházasodtak, majd 2022 augusztusában megszületett az első gyermekük.

„Gyorsan jártam be a sikerhez vezető utat, amihez együtt kellett nőnöm a tanítványaimmal. Mindannyiunknak rengeteget kellett tanulnia, és igen fontos volt a sportolóktól kapott visszacsatolás. Magas szintű profizmust várok el a versenyzőimtől, és azt, hogy folyamatosan tegyenek fel kérdéseket azzal kapcsolatosan, hogyan tudnak még tovább fejlődni. Magamtól pedig azt várom el, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat keressek és találjak. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy folyamatosan meg tudjunk újulni, és új célokat találni” – vallott edzői munkájáról Hadvina Gergely, akinek a trénerek között egyedülálló módon mind a négy szakágban vannak eredményes 
– felnőtt vagy utánpótláskorú – tanítványai. 

A szolnoki szakember sikeres szakmai tevékenységét 2022 szeptemberében mesteredzői címmel ismerte el a Magyar Edzők Társasága.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók