Nagy György

Története

A szakedzőként végzett Nagy György 1959-ben Dunaújvárosban kezdett kajakozni, idősebb versenyzőtársai oktatták, majd Kulcsár István irányította az edzéseit. 1963-ban K-1 10 000 méteren országos bajnok lett. A válogatottban 11-szer szerepelt, részt vett az 1962-es esseni nem hivatalos, és az 1963-as jajcei világbajnokságon. Az edzői munkát 1965-ben kezdte Dunaújvárosban, tanítványai közé tartozott Martinkó György és Hubik András, akik közül az utóbbi később vb-bronzérmet szerzett. A szakedzői diplomáját 1972-ben kapta meg, 1973-tól a serdülő és az ifjúsági válogatott mellett is dolgozott, majd a felnőtt válogatottban a csapathajók edzéseit vezette. Ott volt az 1976-os montreali olimpián. 1973-tól Szolnokon dolgozott, ahol a később kétszer világbajnoki aranyat szerző kenus, Gyulai István nevelőedzője volt. Tanítványai közül Vidéki László és Szabó Lajos vb-csapattag volt, Pető István, Szép Károly és Karnok Csaba pedig ifjúsági Európa- és világbajnokságokon szerzett helyezéseket. A klub anyagi helyzete miatt az 1980-as évek végén, az 1990-es években gimnáziumban oktatott  testnevelést, és csak mellékállásban volt edző. Írásos munkái közül kiemelkedik a hiánypótló tanulmány a Versenyhajók fejlődéséről, valamint a Csapathajók kialakítása című tanulmány. 

A Mesteredző címmel kitüntetett Nagy György közel a nyolcvanadik életévéhez is aktív. A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a város vízisport klubjának bázisiskolájaként működik,  a negyedik osztályosok tanmenetébe beépítették a kajak-kenu oktatását. A hat éve indult program keretén belül, nyugdíjasként, heti két alkalommal két órát tart  9-10 éveseknek, és ismerteti meg velük a sportágat.

„Érettségi után kerültem az akkori Sztálinvárosba, ott fertőzött meg a sportág romantikája a Csepel-sziget megkerülésekor. Aztán a túrázás végigkísérte az életemet a Tisza-parton is. Gyakorlatilag a  vízitúrázás által szerettem meg a sportágat, nem is annyira a versenyzéssel, mivel akkoriban kevés versenyt rendeztek. Feleségemet is sportágnak köszönhetem, és fiunk is megszerette a kajakozást, serdülőben és ifiben volt eredményes.”

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók