Barina József

Születési helyTolna
Születési idő1957/09/29
Elhunyt2024/06/05
EgyesületeiSzekszárdi Kajak-kenu Központi Sportegyesület
EdzőiHéder István, Kása Ferenc, Váradi Márton, Kovács László (Kokszi)

Története

Mivel Tolnán, a Duna holtágánál nőtt föl, nem volt kérdés, hogy milyen sportágat választ. 1971-ben kezdett kajakozni Szekszárdon, majd négy évig Szegeden, a SZEOL SE-ben versenyzett, ahol Kovács László volt az edzője. Ifjúsági aranyjelvényes és felnőtt első osztályú eredményeket ért el. Mivel későn kezdte a kajakozást, belátta, hogy világraszóló sikerekre nem lesz képes, ezért elhatározta, hogy az edzőként marad a sportágban. Döntéséhez hozzájárult, hogy közelről figyelhette a világbajnok kajakos Csapó Géza és Matija Ljubek kenus felkészülését, sok időt töltöttek együtt, érdekelte, magával ragadta a klasszisok munkája.  

1976-ban a Szekszárdi Spartacus Sportkörnél edzői állást kapott, majd 1979-ben feleségével, egykori tanítványával, Ritt Gabriella testnevelő tanárral, szakedzővel - akivel végigjárták az edzői ranglétrát - Tolnán alapítottak szakosztályt. 

"Héder István hazaköltözött Nagykanizsára, ahol kajakklubot is alapított. A szekszárdi sportköri elnök engem, mint a legidősebb (19 éves) sportolót keresett meg, legyek edző, mert különben megszűnik a kajak-kenu SK. 1976-ban érettségiztem Szegeden, a Textilipari Szakközépiskolában." - meséli a kezdeteket.

Barina József István kajak-kenu szakedzői végzettsége mellett gyógytestnevelő-tanári képesítést, valamint országos versenybírói minősítést is szerzett. Tolnán 12 évig dolgozott testnevelő tanárként is, és az évtizedek alatt komplex vízitelepet építettek fel, ahol van kondicionáló-és tornaterem, hajótároló, öltözők és pihenőhelyiségek.

Edzői pályafutása során tanítványai közül az első dobogós helyezést világversenyen Nagyváradi Tibor kajakos szerezte, aki 1985-ben Rómában, az első ifjúsági világbajnokságon ezüstérmes lett K-4 500 méteren.  

A tolnai sportolók 1985-től 68 alkalommal állhattak fel világ-és Európa-bajnokságokon a dobogóra. Világbajnokságokon 10 felnőtt és három ifjúsági első helyezést értek el, míg Európa-bajnokságokon nyolc felnőtt és három ifjúsági aranyérmet nyertek. Mint mondja, ezeknek a gyerekeknek a kajakozás hatalmas motiváló erő, a versenyzés révén utazhatnak, járhatják be a világot. 

Legeredményesebb tanítványa, Jámbor Attila 25 évig versenyzett Tolnán, ez idő alatt háromszoros maratoni világbajnok (1998, 1999, 2003), kétszeres Európa-bajnok (2001, 2003) lett, világversenyeken 19 alkalommal állhatott fel a dobogóra. Nevelőedzője volt Szakály Viktornak is, aki Jámbor Attila párjaként kétszer lett maratoni világbajnok (1998, 1999).

Különösen büszke arra, hogy volt tanítványai, Jámbor Attila, és felesége, Inger Nikoletta Szekszárdon új klubot alapítottak, példamutató munkát végezve kiváló eredményeket érnek el. 

Barina József István feleségével együtt az indiai válogatott edzője volt 30 hónapig (2008 és 2010 között), ez idő alatt fiuk, Barina Balázs testnevelő tanár és edző - korábbi ifi Eb-bronz- és ifi vb-ezüstérmes versenyző - vitte a klub ügyeit, és manapság is segíti az egyesület munkáját.  

Barina József István 19 éves kora óta csak a sportággal foglalkozik, erre tette fel az életét az egész család, már nyolcéves unokájuk is ismerkedik a kajakozással. 

„Van egy balatoni nyaralónk, ahova nagyon ritkán jutunk el, mert hét közben edzésekkel, hétvégenként pedig versenyekre utazással telik az életünk” – fogalmazza meg tömören az edzői sorsot. 

Kitüntetései:

Tolna város díszpolgára

Kemény Ferenc-díj

Esterházy Miksa-díj

Mesteredző (2006)

Aranylapát-díj (2023)

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók