Csernák Károly

Története

A váci utánpótlás-nevelés meghatározó alakja evezéssel és úszással kezdte pályáját, aztán Völgyi Pétertől tanult meg kajakozni. Később Kovács Ottó foglalkozott vele, akivel párosban még versenyezhetett is, majd, amikor mestere, Babella László, az Öreg, azt kérte tőle, hogy segítsen a gyerekeknél, ezt azzal a feltétellel vállalta el, hogy néhány évig még a többiekkel edzhessen és versenyezhessen. 

1985 óta végez edzői tevékenységet a kajak-kenu sportban úgy, hogy délelőttönként középiskolai testnevelő tanárként dolgozik. Büszke rá, hogy szinte minden versenyzőjének a tanára is volt. Nevelőedzői munkájának a sportág olyan kiemelkedő egyéniségeket köszönhet, mint Bártfai Krisztián, aki - a sportágban egyedüliként -, ifjúsági korú versenyzőként pontszerző lett a barcelonai olimpián, 2000-ben pedig bronzérmes. A világ- és Európa-bajnok Balaska Márk, valamint az ifjúsági korosztályos világversenyeken érmeket szerző Bánkuti Judit, Petró Ádám, Petró Erik, Légrádi Gergely, illetve lányai, Csernák Edina és Petra. Tanítványai a sprinttől a maratoni távig sikeresek voltak. 

Pályáját folyamatos megújulás jellemzi, ugyanakkor véleménye szerint az edző életében fontos szerepe van az ösztönös megérzésnek, a belső hangnak. „Ez nekem egy alapvető hozzáállást jelent. Sokkal inkább erre hagyatkozom, mint észérvekre. Van egy ilyen képességem, amire támaszkodhatok. Nem tudom pontosan megmagyarázni, hogyan működik, de elkezdek ráhangolódni az adott emberre és onnantól kezdve érzem az ő dolgait. Vagy akár elég csak megmozdulnia, és abból, ahogy felveszi a hajót, tudom, hogy milyen versenye lesz.” 

Edzői és testnevelői hivatása mellett a váci kajakos műhelyek létrehozásából és fenntartásából is kivette a részét, mert mint megfogalmazta: a sportolók számára megteremteni a lehetőséget talán a legfontosabb. Két egyesület alapítása kapcsolódik a nevéhez: a Váci Vasutas SE és a Váci Karakán Kajak-Kenu SE. Büszke rá, hogy utóbbi életébe sikerült az összes régi váci olimpikont bevonnia Hesz Mihálytól Gyulay Zsolton, Dónusz Éván, Gyulay Katalinon, Fidel Lászlón és Bártfai Krisztiánon át az evezős világbajnok Pető Tiborig. 

Edzői hivatásának sarokpontjai a hosszan tartó munka és a türelem.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók