Agócs Mihály

Története

Az ország egyik legsikeresebb utánpótlás-edzője, versenyzői több mint száz bajnoki aranyérmet szereztek, és többek között az olimpiai bajnok Kozák Danuta és Szabó Gabrilella, valamint a világbajnok Benedek Dalma és Paksy Tímea nevelőedzője. Utánpótlás-edzőként lett Mesteredző, ami ritkaság.

Gyerekként sok sportágat kipróbált, viszonylag későn, 13 évesen kezdett el kajakozni a KSI-ben. Bevallása szerint nem volt nagy tehetség, de a sportág „megfogta” őt. Nagyon korán, 15-16 évesen már azt is tudta, hogy edző akar lenni, mert nem képes „egyhelyben ülős”, irodai munkára, és eldöntötte, hogy valami sporttal kapcsolatos tevékenységet választ, edző vagy testnevelő tanár lesz. Sikerorientált emberként az előbbi mellett döntött. Elhatározásában nagy szerepe volt három edzőjének, Jancsó Józsefnek, Simon Miklósnak és Nagy Lászlónak. Sokat tanult tőlük, mindhárman követendő példát jelentenek számára. Tizenhét évesen már a KSI-ben is besegített az edzőjének, majd 18 éves korában társadalmi edző lett. Erről a korszakról így mesélt:”Az olimpiai ezüstérmes Géczi Erika a BSE-ben kezdett el edzősködni, és segítőt keresett maga mellé. Simon Miklós ajánlatára megpróbáltam, így lettem társadalmi edző, ami azt jelenti, hogy a sportág iránti szerelemből tettem, vagyis nem kaptam érte pénzt. Ez az időszak számomra is jó iskola volt. Az első csoportunk 10-18 éves fiúkból állt, vagyis velem egykorúak is voltak köztük, de ez nem jelentett gondot, elfogadtak a srácok.1992-ben Erikával átjöttünk a KSI-be, és azóta itt vagyok főállású edző.” Később vegyes-, majd leánycsoportokkal foglalkozott, az utóbbi időben gyermek-kölyök kajakosok edzéseit vezeti.

Hitvallása, hogy nemtől függetlenül jutalmazni és büntetni mindenkit kell, de meg kell találni az egyénhez vezető utat, a személyre szabott bánásmódot. Dicsérni és szidni is kell, különben megrekedne a fejlődésben a tanítvány, de meg kell érezni, mikor segít a szidás, a jó szó, vagy éppen a hallgatás. Egykori tanítványaival szoros a kapcsolata, ami abból is fakad, hogy számára az edzés sosem volt munka (nem mondja, hogy dolgozni megy, hanem edzést tart), annál sokkal több: hivatás, hitvallás, felelősségteljes, szeretettel és odaadással teli kapcsolat minden egyes gyerekkel, aki hozzá kerül. „Kapok egy tízéves gyereket, aki még be se tud szállni a hajóba, aztán látom kivé lesz. Nemcsak mint kajakos, hanem mint ember, mint önálló egyéniség.” 

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta így beszélt Agócs Mihályról: „Rengeteget kaptam tőle. Elsőként köszönöm azt az egészséges mentalitást, amellyel sikeres versenyzővé válhattam. Másrészt köszönöm neki, hogy megszerettette velem ezt a sportágat, hiszen minden edzésen megtalálta a megfelelő egyensúlyt a játékos foglalkozás és a kemény munka között, ami a gyerekek számára nagyon fontos. És köszönöm, hogy megmutatta mit jelent, jól hozzáállni és hozzáfogni a munkához, az előttünk álló feladatokhoz.”

Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok szerint „Amellett, hogy jó edző, remek pedagógus is. Miután feladott minket Simon Mikinek, azután sem engedte el a kezemet, és nem egy sorsfordító pillanatban állt mellettem. Misi nem csak kiváló nevelőedzőm volt, a mai napig egy nagyon jó barát, akire mindig számíthatok.”

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók