Kása Ferenc

Születési idő1950/09/29

Története

1961-ben Szegeden kezdett kenuzni, hatszoros magyar bajnok. Az elektrotechnikusi végzettsége mellé a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán pedagógia-testnevelés szakos tanári diplomát, majd 1986-ban a TF-en kajak-kenu szakedzői végzettséget szerző Kása Ferenc 1970-ben kezdte edzői tevékenyéségét a SZEOL AK & Olajbányász SE-nél, ahol húsz éven át, 1990-ig dolgozott. 1993-tól a mai napig az Olajbányász SE & Szegedi Vízisport Egyesület & DÉMÁSZ Szeged VSE& EDF DÉMÁSZ SZEGED VSE & NKM Szegedi Vízisport egyesület edzője.

Munkája mellett 1990 júliusától  2012. szeptember végéig a szegedi  Dózsa György Általános Iskola tanára volt, ahol elindította a kajak-kenu sporttagozatot. 

Mindezek mellett 2005-ben a Pécsi Tudományegyetemen testnevelés szakos tanári diplomát szerzett.

Edzői pályafutása során a legeredményesebb felnőtt tanítványa volt a világ-és Európa-bajnok Bohács Zsolt, az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes és Sydneyben olimpiai tartalék Fürdök Gábor, valamint a C-1 1000 méteren 2008-ban Pekingben olimpiai bajnok, 2004-ben Athénben bronzérmes Vajda Attila. 

Több versenyzője az ifjúsági világ-és Európa-bajnokságokon, korosztályos nemzetközi viadalokon ért el érmes, illetve pontszerző helyezéseket.

A hazai bajnokságokon (a 2004. őszi struktúraváltás után) 2005 és 2013 között 75 első, 51 második és 60 harmadik helyet szereztek tanítványai.

Pályafutása során közel 70 versenyzője  szerepelt a felnőtt és különböző korosztályos nemzeti válogatottakban. 

2004 őszétől csak az utánpótlással dolgozhatott, gyermek korosztállyal kezdte.

Kása Ferenc büszke arra, hogy „2008-tól kezdve, amikor már elérték a serdülő korosztályt, az itthoni válogatókon minden évben (a felnőttekével megegyező rendszerben) kivívták a jogot, hogy a nemzetközi versenyeken (ifjúsági síkvizi és maraton Eb és vb, Olimpiai Reménységek Versenye) képviselhessék országunkat, városunkat, egyesületünket.” 

Az érmekben és helyezésekben kifejezhető eredmények mellett Kása Ferenc nevéhez fűződik, hogy az országban elsőként és egyedüliként integrálta a kajak-kenu sportágat  

az általános iskolai oktatásba. Kidolgozta a kajak-kenu 1-8. osztályos tantervet és bevezette a szegedi Dózsa György Általános Iskola Kajak-Kenu Sporttagozatán, ahol a mai napig nagyon sikeres ez az oktatás, többszörös a túljelentkezés, ami hosszú időkre biztosíthattja a kenus utánpótlás létszámát és eredményességét. 

„Fontos mérföldkőnek tartom a kenu tömegesítését, melynek köszönhetően egyesületünk kenus utánpótlás csoportja évek óta létszámban és eredményességben is a legjobb az országban. Magyarországon elsőként vezettük be kezdő gyermekkorban, és nem az eredménytelen kajakos lányok átképzésével, a női kenut Kása Péter edző-és tanár kollégámmal, fiammal. ” – emeli ki pályafutásából Kása Ferenc, akinek munkásságát a Mesteredző-díj mellett több kitüntetéssel ismerték el: Egészséges Szegedért  (1995 Szeged Város Önkormányzata), Az év sportembere (Szeged, 1996, Délmagyarország), Az év edzője (Szeged, 1999, Délmagyarország), Szeged Sportjáért díj (2006), Kerezsi Endre-díj (EMMI, 2016), MKKSZ Arany Érdemérem (2016), Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért (2017), MKKSZ Aranylapát-díj (2022). 

Kása Ferenc büszke arra, hogy edző-fia mellett unokája, Alíz is a sportág szerelmese lett, valamint hogy 70. születésnapja, egyben edzősködésének 50. évfordulója alkalmából a klubban megható ünnepséget rendeztek.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók