Babella László

Története

A váci edzőlegenda a Duna közelsége ellenére kezdetben az ökölvívást választotta, és szorgalmának köszönhetően sikeres is volt a ringben. Műszerésznek tanult, ott fedezte fel testnevelő tanára, és elvitte az evezősökhöz. Babella László azonban kevesellte a terhelést, és edzések után elment kajakozni.  Sportolóként a Váci Hajóban és az Újpesti Dózsában versenyzett, válogatott kerettagságig vitte. Tagja volt az 1960-as római olimpiára készülő bő válogatott keretnek - egy baleset miatti egyéves kihagyás tépte szét ötkarikás álmait. Még a felkészülés alatt egyszer elvitte magával az Újpesti-öbölbe azt a fiatalt, aki szorgalmasan, kitartóan vele edzett, bízott benne. A négy évvel fiatalabb társ volt Hesz Mihály, aki az időremenésen két percet vert „mentorára”, Babellára, és Granek István szövetségi kapitány azonnal meghívta őt a válogatott keretbe.

Gyakorlatilag Hesz „Misával” indult edzői pályafutása: barátja 1964-ben ezüstérmes lett K-1 1000 méteren, négy év múlva Mexikóban pedig a dobogó tetejére állhatott. A legeredményesebb, leghíresebb tanítványnak Babella László, a népszerű „Öreg” volt az első és egyetlen edzője. A mester természetesen rá a legbüszkébb, valamint arra, hogy Magyarországon legalább tíz, külföldön pedig három tanítványa lett sikeres edző. Olyan „váci iskolát” alakított ki, amelynek erőssége a sok munkában van, és amely olimpiai és világbajnoki érmek sokaságát adta a sportágnak. Utánpótlás-nevelői munkájának eredményeként egykori tanítványaiból olimpiai és világbajnok lett Gyulay Zsolt, Dónusz Éva, Fidel László, Kammerer Zoltán. Olimpiai vagy világbajnoki érmes lett Bártfai Krisztián, Völgyi Péter, Konecsni Péter, Nieberl László, és maratoni távon Noé Milán és Noé Bálint. Keze alól olyan edzők kerültek ki, mint Babella Balázs, Csereklye József, Csernák Károly, László Csaba, Makrai Csaba, Tóth László, Nieberl László, Völgyi Péter.

A 80. születésnapján készült egyik interjúban elmondta:”A szakmai követőim az ő neveltjeiken keresztül tíz olimpiai bajnoki címet szereztek a magyar sportnak, számos érmes helyezés mellett. Az első három aranyat a szintén itt, Vácon élő Csereklye József jegyezte, akinek Gyulay Zsolt két, Dónusz Éva egy olimpiai győzelmében van elévülhetetlen érdeme.” 

Hitvallása, hogy érteni kell a gyerekek nyelvén, valamint az állandó tanulás, fejlődés. „Nagyon sokat jelentett, hogy folyamatosan tanultam. A szakmunkás-bizonyítványt két középiskolai érettségi, majd három egyetemi diploma követte. Különösen a filozófiai tanulmányaim adtak hozzá sokat a munkám sikeréhez, a filozófia segítségével könnyebben el tudtam igazodni a világ dolgai között. Ha rajtam állna, az edzőképzésben kötelezővé tenném a filozófia oktatását. Arra pedig kicsit büszke vagyok, hogy Magyarországon az egyetlen kajakedző vagyok, akinek filozófia tanári diplomája is van. De arról sincs tudomásom, hogy a világon bárhol meglenne bárki másnak ez a képzettsége.”  

Véleménye szerint a sikeres edzői pályához elengedhetetlenül szükséges az idősebbek tanácsainak meghallgatása, ő mindig figyelt a tapasztaltabbakra. Arra is büszke, hogy olyan embereket tudott nevelni, akik többre vitték nála, versenyzőként és edzőként is.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók