Dávid Géza

Születési idő1932/08/14

Története

Az Építők elődjében, a Mémoszban kezdett el sportolni 1949-ben, egy csinos kajakos fodrászlány hatására. Első edzője, Szabó Ferenc (Tömpe) azonban kajak helyett kenuba ültette őt, mert neki a kenuzás volt a mindene. A fodrászlány hamar otthagyta az egyesületet, Dávid Géza azonban örök szerelembe esett a sportággal. 1955-ben az olimpiai keret tagja lett, ám egy buta baleset miatt hat hétig gipszbe került a térde. A felgyógyulás után elkezdett edzeni, de már nem bírta a lába… Mivel 1956-ban sok edző külföldre távozott, szükség volt szakemberekre, ezért képesítés nélkül kezdett el edzősködni az MHS-ben 1957. április 1-jén. Egy év múlva már serdülő bajnok tanítványai voltak. 1959-ben visszatért régi klubjába, az Építőkbe. Szövetkezeti dolgozóként régi vágya volt egy szövetkezeti kajak-kenu szakosztály létrehozása lakóhelyén, Budafokon. Az álom 1961-ben valóra vált, amikor a Budai Spartacus befogadta csapatát, így október 1-jén megalakult a Spari kajak-kenu szakosztálya. Bár versenyzőként nem sikerült kijutnia olimpiára, edzőként ott lehetett Münchenben.    

A Spari elsősorban nevelőegyesületként szolgálta a magyar sportot. Itt indult az olimpiai bajnok Kovács Katalin és Kolonics György pályafutása, tanítványa volt az első ifjúsági Európa-bajnokság győztese, Haraszti Gábor, az ifi világbajnok Takács Tibor, a maratoni világbajnok Pitz Andrea, a világbajnok, mexikói olimpián bronzérmes Szöllősi Imre, az Európa-bajnok Cserha István, Hingl László páros. A versenyzők mellett 28 edző dolgozott a klubnál 55 év alatt, ebből 15 saját nevelésű versenyzőből lett edző. Sok nehézséget legyőzve irányította a szakosztályt: 1985-ben útbővítés miatt lebontották a csónakházat, ezért Budafokról a Lágymányosi-öbölbe kellett költözniük, az 1997-es tűzvész után pedig, amelyben leégett a hajótároló, a nulláról kezdték újra. Ma is meghatottan említi azt a példátlan összefogást, amikor régi versenyzők és más egyesületek, valamint a MOB segített rajtuk hajókkal és lapátokkal. 1999-ben kiváltak a Budapesti Spartacusból, azóta Lágymányosi Spari néven működnek. Dávid Géza a klub 55. születésnapja után átadta a „lapátot”, korábban edzőként is dolgozó Eszter lánya vezeti tovább a klubot ügyvezetőként dr. Nobilisz Márton elnök mellett.      

Vezérelve a megszállottság és a hit. „Az edzőnek a saját hitét kell átadnia a versenyzőnek. Mindig azt mondtam a gyerekeknek, hogy a második előtt kell végezni pár centivel, a többi nem érdekes.” 

Ma már nem szól bele a munkába, de ha a tanácsát kérik, segít.

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók