Letették az esküt a Párizsba utazó olimpikonjaink

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten a 18 nap múlva, július 26-án kezdődő párizsi játékokon szereplő magyar csapat. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget Gazsó Alida Dóra, Nagy Bianka, Fojt Sára, Pupp Noémi, Kiss Ágnes és Hajdu Jonatán képviselte, számukra augusztus 6-11. között vár majd a megmérettetés az olimpián.

A Művészetek Palotájában gyűltek össze hétfőn délután a Párizsba utazó sportolók és edzőik, valamint a sportvezetők: több évtizedes hagyomány, hogy minden ötkarikás játékok előtt ünnepélyes esküt tesznek mindazok, akik kiharcolták az olimpián való indulás jogát. Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, Dr. Schmidt Ádám a Honvédelmi Minisztérium sportügyekért felelős államtitkára, valamint Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mondott beszédet a XXXIII. nyári olimpiára készülő magyar csapatnak.

Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el – idézte a köztársasági elnök szavait az MTI. – Az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, s ezt azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz.

Az olimpiai szereplésük összekovácsolja a nemzetet – emelte ki a köztársasági elnök, hozzáfűzve: mindannyiunknak erőt adnak, megmutatják, hogy egyetlen magyarság van, hogy összetartozunk. Olyan falak válnak ekkor láthatatlanná, amelyeknek máskor sem szabadna elválasztania embert az embertől, magyart a magyartól. Magyarország ahány olimpián elindult, annyi alkalommal tért haza arannyal, s átlagosan hét aranyérmet szereztünk.

Az esemény színvonalát emelte a beszédek közötti műsor, amelyben légtornászok és táncosok mutatták be, hogy milyen érzelmekkel kell megküzdenie egy olimpikonnak, s hogyan tud felülkerekedni a holtpontjain a végső győzelem érdekében.

„Életünk során több tízezer győzelmet aratunk, a legtöbbször azonban sajnos észre sem vesszük azokat – kezdte beszédét a Honvédelmi Minisztérium sportügyekért felelős államtitkára. – Magyarország valódi sportnagyhatalom, ahol versenyzőinknek hála, számtalan csodálatos sportpillanatot élhettek át honfitársaink az elmúlt több, mint 100 év során. Nem véletlen, hogy nálunk mindig nagyok az elvárások, hiszen a hagyomány kötelez. Azonban fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy napjainkban kijutni egy nyári olimpiára, önmagában óriási teljesítmény. Látni kell, hogy csak azok a sportolók versenyeznek az ötkarikás játékokon, akik az adott sportág legkiválóbbjai. Ők a legjobbak legjobbjai.”

Dr. Schmidt Ádám egyben köszönetet is mondott a sportolók családtagjaiknak és barátaiknak, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin férjeként ő is átélte ezeket a pillanatokat, a sport érdekében a közös szabadidejüket áldozták fel. De a legnehezebb helyzetekben is tudták, hogy számíthatnak egymásra.

„Az idáig vezető út nem volt könnyű, úgyhogy már ma is van mit ünnepelni – fogalmazott a MOB elnöke. –Vannak, akik sokadszor, és persze vannak olyanok is, akik számára a párizsi játékok jelenti majd az első nagy lépést. Néhány perc múlva fogadalmat tesztek, ami még jobban összekovácsolja majd a csapatot, hiszen mostantól közös a cél: a párizsi jó szereplés. Emlékszem, 1988-ban két csonka olimpia után milyen megilletődötten álltunk az első tételnél. Először éreztük azt, hogy az olimpiai család tagjai vagyunk, közé tartozunk, hogy itt a helyünk. A nagy öregek elmondták, hogy az olimpia más lesz, mint az összes többi világverseny, és igazuk volt, tényleg más lett. Az olimpiai faluval, a semmihez sem hasonlítható hangulattal, azzal, hogy más sportágak legjobbjainak is szurkolhattunk. Higgyétek el, hogy ezek a pillanatok utólag felértékelődnek.”

Gyulay Zsolt elmondta, hogy a magyar csapat zászlóját az olimpiai nyitóünnepségen Böde Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd. A beszédeket követően a két csapatkapitány, Kapás Boglárka úszó és Szilágyi Áron kardvívó után mondták el a jelen lévő keret tagjai – a kajak-kenu sportág képviselői közül Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Pupp Noémi, Kiss Ágnes, Nagy Bianka és Hajdu Jonatán – az olimpiai esküt.

Innen már mondhatni egyenes út vezet az ötkarikás játékokig, hiszen kevesebb, mint egy hónap múlva már Párizsban szállnak vízre a magyar kajak-kenu válogatott tagjai.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók