Bonjour Paris, 1. rész: második nekifutás az első éremért női kenuban

Augusztus 6-án végre valahára a gyorsasági kajak-kenu versenyek is megkezdődnek a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Párizsban 16 magyar versenyzőnek szurkolhatunk, miközben az ellenfeleket is árgus szemekkel figyeljük. Ennek kapcsán szakágról szakágra vesszük górcső alá a legfontosabb tudnivalókat, legnagyobb riválisokat. Sorozatunkat a női kenusokkal kezdjük.

Rögtön az elején rögzítsük a tényeket: kenuban sikerült megszereznünk a maximális kvótaszámot, azaz három női és három férfi versenyzőnk lehet ott Párizsban. Tekintve a kiélezett és szoros nemzetközi mezőnyt ez mindenképpen egy óriási eredmény, hiszen ugyanezt rajtunk kívül csak a németek mondhatják el magukról.

Na de merüljünk el egy kicsit jobban a női kenu szakágban, amely mindössze második alkalommal szerepel a programban. Tokióhoz hasonlóan két versenyszámot rendeznek, a C-1 200 és a C-2 500 métert. Három évvel ezelőtt párosban a Balla Virág, Takács Kincső egység ötödik lett, míg egyesben ugyancsak ez a két versenyző a B-döntő első, illetve hatodik helyén végzett. 

A Vaires-Sur-Marne Nautical Stadiumban a világbajnok Kincső ismét bizonyíthat, mellette Kiss Ágnes és Nagy Bianka debütál az olimpián. Közülük Kiss Ágnes lesz az, aki duplázik, tehát mindkét számban rajthoz áll. Ági 19 évesen a magyar csapat legfiatalabb versenyzője, de félteni nem kell, hiszen korához képest roppant érett gondolkodású versenyző, nem mellesleg már felnőtt Európa-bajnok, valamint hatszoros ifjúsági világbajnok. Egyesben mellette Takács Kincső szerepel a nevezettek között, aki májusban a szegedi pótkvalifikációs viadalon szerzett kvótát.

Hogy milyen eredmény várhatunk tőlük azt nehéz megmondani, de Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitánnyal egyetértésben nem is szeretnénk senkire sem felesleges terhet tenni. Ami az ellenfeleket illeti, klasszisok sora áll rajthoz Párizsban, köztük az olimpiai címvédő és világbajnok amerikai Nevin Harrison, a tavalyi világbajnok kubai Cirilo Duboys, a 2021-es világbajnok kanadai Katie Vincent a legutóbbi két Eb-t megnyerő Dorota Borowska, a Tokióban bronzérmes ukrán Liudmyla Luzan és akkor még nem beszéltünk a spanyol Antía Jacombe-ról, a másik kanadai Sophia Jensenről, vagy éppen a mindig veszélyes kínai, Lin Wen-jünről. Közülük szinte bárki odaérhet a dobogóra, miközben rettentően bízunk a mieink jó szereplésében is. 

Összesen 33 versenyző alkotja a komplett mezőnyt és öt előfutamot rendeznek majd. Az első két helyezettek automatikusan a középfutamba jutnak, míg a többiek két órával később a reményfutamban állnak rajthoz a maradék továbbjutó helyekért. Kiss ági a negyedik előfutamban többek között Liudmyla Luzannal és Katie Vincenttel került össze, Takács Kincső pedig rögtön utána következik, mások mellett Cirilo Duboys társaságában. Nem lesz könnyű, de nagyon szorítunk nekik.

A női C-1 200 méter olimpiai programja:

Augusztus 8.:

  • 10:30 Előfutamok (11:00 Kiss Ágnes; 11:10 Takács Kincső)

  • 12:40 Reményfutamok 

Augusztus 10.:

  • 11:40 Középfutamok

  • 13:40 B-döntő

  • 13:50 A-döntő 

Ötszáz párosban a friss Európa-bajnok Kiss Ágnes, Nagy Bianka kettősre szegődik majd a legfőbb figyelmünk. A kvótát még a tavalyi világbajnokságon szerezte meg a Bragato Giada, Nagy Bianka kettős, ám Duisburg után egységük felbomlott. Bianka a számára sikertelenül végződő első válogató után térdelt össze szegedi klubtársával és rögtön megnyerték a második válogatót, majd az azt követő szétlövést is. Sőt néhány nappal később a szegedi Eb-n is aranyérmet ünnepelhettek, jelezvén, hogy Párizsban is érdemes lesz számolni velük. 

Persze az olimpiai érmet nem adják könnyen, ebben a számban is borzasztóan erős a mezőny. Az elmúlt években a Balla Virág, Takács Kincső, valamint a Bragato Giada, Nagy Bianka páros állt világ-és Európa-bajnoki dobogón és mostani párosunk is letette már a névjegyét a fentebb említett Eb-sikerével.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül elsősorban a kínai Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja duó mellett, akik címvédőként és a párizsi olimpia toronymagas esélyeseként várhatják a rajtot. Párosuk hosszú évek óta nemcsak legyőzhetetlen, de megközelíthetetlen is, 2019 óta három világbajnoki címet nyertek (2020-ban nem volt vb, 2021-ben pedig nem indultak Koppenhágában). Nehéz dolga lesz velük szemben mindenkinek. 

A dobogóra esélyes egységek közé tartozik még a 2023-as világbajnoki második spanyol Antía Jacombe, Maria Corbera páros és a lengyel Sylwia Szczerbinska, Dorota Borowska kettes is. Halkan tesszük hozzá, hogy a szegedi kontinensviadalon mindkét hajó a Kiss, Nagy páros által vert mezőny tagja volt. Nem szabad persze lebecsülni a német (Jahn Lisa, Hedi Moana Kliemke), a kanadai (Sloan Mackenzie, Katie Vincent és az ukrán (Liudmyla Luzan, Anastasiia Rybachok) egységet sem.

A páros döntő megelőzi az egyest, ez főleg azoknak lehet fontos, akik dupláznak. Nálunk ez Kiss Ágnest érinti, aki négy napot fog versenyezni, de ugyanez elmondható többek között az ukrán és a spanyol páros mindkét tagjára, Vincentre, Jahnra és Borowskára is.

A 13 induló egység két előfutamban kezdi meg szereplését augusztus 6-án, amelyekből az első két helyezett jut be egyenes ágon a középfutamba. Biáék elkerülték a kínaiakat, viszont rögtön az első futamban megmérkőzhetnek a spanyol és a kanadai párossal.

„Ági és Bianka bizonyították, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket és azt gondolom van esélyük arra, hogy az olimpián is dobogóra álljanak.” – fogalmazott Hüttner Csaba, a Kajak-Kenu Tv-ben.

A kapitánynak sok jó megérzése volt már, reméljük ezúttal is igaza lesz!

A női C-2 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 11:00 Előfutamok (11:10 Kiss Ágnes, Nagy Bianka)

  • 13:20 Reményfutam

Augusztus 9.:

  • 10:30 Középfutamok

  • 12:40 B-döntő

  • 12:50 A-döntő

Párizs 2024 sorozatunk további részei

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók