Ezüstérmes a Csipes, Gazsó és a Nádas, Tótka páros, holtversenyben harmadik Pupp és Fojt

A női C-2 500 méteres szám fináléjával 12 óra 40 perckor megkezdődik a pénteki nap második fel. Kiss Ágnes és Nagy Bianka A-döntője után, női K-2 500 méteren a Csipes Tamara, Gazsó Dorka, és a Pupp Noémi, Fojt Sára duó következik, majd a férfiaknál előbb a B-döntőben a Kopasz Bálint, Varga Ádám, majd a fináléban a Nádas Bence, Tótka Sándor egység áll rajthoz. Zárásként férfi C-1 1000 méteren Fejes Dániel a B-döntőben, Adolf Balázs pedig az A-döntőben áll rajthoz.

Olimpiai negyedik a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros C-2 500 méteren!

A szegedi páros a sikeres középfutam után, a címvédő és toronymagas esélyes kínaiak mellől, a hatos pályán várhatták a rajtot. Nem jöttek el rosszul, de a felső pályákon jobban indultak, Ágiék 150 méter után a hatodik helyen álltak. Féltávhoz érve egy pozíciót sikerült javítaniuk. A kínaiak nagyon elhúztak, a további érmekért az ukránok, a kanadaiak a lengyelek és az egyre közeledő magyarok között folyt a harc. Párosunk a végén a lengyeleket is megelőzte, végül a negyedik helyen szelték át a célvonalat, ami a magyar női kenu szakág történetének legjobb olimpiai eredménye. Gratulálunk, lányok!

Nagy Bianka a vegyes zónában azt mondta, az éremért jöttek az olimpiára:

"Hiába vagyunk olimpiai újoncok, a dobogóért jöttünk. Nagyon nagy neveket kellett volna megverni, nem ez volt a realitás, de szerintem így kell kiutazni egy versenyre. Bíztunk abban, hogy esetleg valaki hibázik a nagy nevek közül, de ők nagyon rutinosak és jól megoldották. Nem írtam volna alá előre a negyedik helyet, de úgy gondolom, örülni fogunk majd neki pár hét múlva" - fogalmazott.

"Semmit nem láttam, csak magunkra figyeltem, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, mert annál többet úgysem tudunk tenni, és szerintem ez sikerült. A szeles, hullámos pályát próbáltuk megoldani, mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez, úgy gondolom, most is sikerült" - nyilatkozott Kiss Ágnes.

A kínaiak mögött Ukrajna lett a második, Kanada a harmadik.

Óriási izgalmak után olimpiai ezüstérmes a Csipes Tamara, Gazsó Dorka páros és holtversenyben harmadik a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős!

Nincsenek szavak! És ezt nem is csak a döntőre értjük, hanem az azt követő hosszú perceket, amíg a hivatalos végeredményre vártunk. A lányok megint megcsinálták, mindkét egység dobogóra állhatott, egy hihetetlen csata után. A legalsó pályákat figyeltük leginkább, a hetesen Csipes Tamarát és Gazsó Dorkát, a nyolcason pedig Pupp Noémit és Fojt Sárát.

A kezdés mindkét egység részéről kissé visszafogott volt, de féltávhoz érve Csipesék az új-zélandiak, valamint a két német egység mögött negyedikként jöttek. Puppék is zárkóztak, de ők még csak a hetedik helyen álltak 250-nél.

Tamiék fokozatosan csökkentették a hátrányt, sőt be is jöttek mindkét német elé, miközbe másik párosunk is a középfutamhoz hasonló brutális hajrába kezdett. Centik döntöttek a végén, de azt hamar megtudtuk, hogy Csipesék ezüstérmesek, majd hosszú percekkel később jött a megerősítés, Sáriék holtversenyben harmadikok.

Gazsó Alida Dóra kiemelte, a célban jobban örült a másik duó harmadik helyének, mint a sajátjának.

"Taminak egy hisztije van, ez a jobbos oldalszél. Amikor beálltunk a rajtba, mondtam neki, ne félj, megtartalak! Bólintott kettőt és láttam, hogy megnyugodott." - elevenítette fel a rajtot az M4 Sportnak. - "Annyira emlékszem a pályából, hogy fekete folt van körülöttem és a Tami hátát látom. Az utolsó ötvenen meg láttam, hogy jönnek a Noncsiék, és mondtam magamban, úristen, menni kell, mert jönnek! Hirtelen beértünk, kérdeztem hányadik és mondták, hogy ők a harmadikok, akkor esküszöm jobban örültem neki, mint a magaménak. Így négyen nagyon jó csapat vagyunk és ezt egymásért csináltuk, négyen küzdöttünk, és meglett az eredménye!"

Az immár ötszörös olimpiai érmes Csipes Tamara elmondta, reggel nagyon fáradtan ébredt.

"Egyébként ma nagyon pesszimista voltam. Ilyen a verseny, egy érzelmi hullámvasúton van az ember, tegnap örülsz, aztán jön a következő feladat, amire figyelned kell. Reggel felkeltem és azt éreztem, hogy fáj mindenem. Nyilván hozzá vagyok szokva, hogy fáradt vagyok, csak nehéz mentálisan elviselni, hogy ez egy verseny, és én alapvetően agyalós vagyok." - mesélte. Hozzátette: a célba érést követően viszont azonnal látta, hogy ezüstérmet szereztek. "Amikor beértünk és körbenéztem, azt mondtam, hűha, ez második hely" - fogalmazott.

Partra szállás után a német és a két magyar páros a stégen várakozott hosszú percekig, majd amikor kiderült a végeredmény, a harmadik helyen a holtverseny, boldogan összeölelkeztek. Pupp Noémi viszont jelezte, ő tudta, hogy harmadikok lettek, amit a többiek nagy nevetéssel fogadtak: "Én fixen harmadiknak láttam magunkat és mutattam is a többieknek, hogy ez szerintem két érem. Aztán amikor először kiírták, hogy negyedikek lettünk, az nagyon rossz volt. De ha három hónappal ezelőtt ezt valaki nekem leírja, hogy egy érem és egy pontszerző hely, akkor én azt aláírom. De azért így jobb, hogy harmadikok lettünk..." - mondta.

"Nagyon nehezen tudtam elaludni, pedig jobb lett volna, ha megálmodom, hogy harmadikok leszünk, mert akkor nem izgultam volna ennyire. Mindenkinél jobban akartuk!" - fogalmazott Fojt Sára.

Pupp Noémi hozzátette: "A szívünk meg az egymás közötti bizalom az, ami bevitt minket a célba. Ezt, amit a tavalyi világbajnokság óta megcsináltunk, szerintem ember épp ésszel nem biztos, hogy tudja."

Csipes Tamara, aki a négyes és a páros után szombaton az egyes középfutamában, majd remélhetőleg döntőjében is vízre száll, azt mondta, ez az időrend "azért eléggé kicsinál".

"Tokióban úgy volt, hogy egy lazább nap, egy döntős nap, egy előfutam, egy döntő, most meg két nap ledaráltunk minden előfutamot és folyamatosan döntő van. Így nagyon hosszúak a napok, hiába csak kétszer szállunk vízre, utána doppingvizsgálat, sajtótájékoztató, le kell menni levezetni, tehát nagyon hosszú. Ez fárasztó pszichésen is, hogy nem tudok rögtön lefeküdni és relaxálni. Meg ilyenkor dolgozik az adrenalin, pörög az ember agya." - mesélte, miként éli meg az hármas terhelést. Megemlítette, ott fejében az is, hogy a holnapi lesz az utolsó világversenyes indulása, amire a többiek azonnal tréfásan kérlelni kezdték, hogy a négyes miatt nem hagyhatja abba.

"Nincs vége, amíg nincs vége" - jelentette ki Pupp Noémi.

Ott az újabb érem! Második a Nádas Bence, Tótka Sándor kajak páros!

A fináléban is nagyon jól kapták el a rajtot Sanyiék, a Schopf, Lemke és a Westhuyzen, Green párossal együtt elléptek a többiektől. A piros magyar hajó a harmadik helyen állt 250 méternél, viszont tudták fokozni a tempót. Kőkemény csata folyt az első három helyen, a németek a végén kicsivel el tudtak lógni és meg sem álltak az aranyig, viszont a mi srácaink is hihetetlen hajrát produkáltak és az ausztrálok előtt bejöttek a második helyre. A harmadik magyar érem csak ma, elképesztő!

"Először, amikor beértünk, láttam, hogy második hely, de aztán a másik német egység átcsúszott mellettünk, és akkor néztem nagyot, hogy talán negyedikek lettünk? Azt gondoltam, nehogy már, kétszer egymás után nem lehetek negyedik egy olimpián! De éreztem, hogy fel kell jönnie a HUN feliratnak és fel is jött, és akkor mécsestörés volt..." - mesélte a feszült várakozás perceiről Nádas Bence. Kiemelte, leírhatatlan érzések törtek elő belőle:

"Egyrészt a tegnap miatt" - utalt a négyes gyengébb szereplésére -, "másrészt meg azért, mert a közös munkánknak beérett a gyümölcse és én is elmondhatom magamról, hogy olimpiai érmes vagyok. Ráadásul ezt egyik legjobb barátommal élhettem át, ez óriási élmény!"

Tótka Sándor is kiemelte, hogy a négyes szereplését nagyon nehezen dolgozták fel: "Amikor tudtuk, hogy nem dobogózunk, én azonnal a mai napra koncentráltam. Átöltöztünk, visszamentünk, de nem lett jobb a helyzet. Elkezdtem tik-tokozni és szembe jött velem Kobe Bryant egy videója. Amikor 2-0-ra vezettek az NBA-döntőben a Lakersszel, kérdezte tőle az újságíró, hogy miért nem örül, amire azt felelte: a munka még nincs elvégezve. Megnéztem, egyszer-kétszer, húszszor-harmincszor, és azt gondoltam, ő már nincs közöttünk, de még mindig tanít. Kirázott a hideg, ledobtam magamról a rosszkedvet, áthívtam a többieket és átbeszéltük a dolgokat."

Hangsúlyozta, fantasztikus érzés az ezüstérem Bencével: "Mondtam neki, hogy egy centivel nem tudtunk volna gyorsabban menni. Megvertük az idei világkupa-győzteseket, az ausztrálokat, akik majdnem világcsúcsot mentek Szegeden, a tavalyi világbajnokot, tehát nagyon jók voltunk!"

Nádas Bence is felidézte, hogy a négyes után nehéz volt elaludnia.

"Próbáltam a párommal beszélni, először ő nyugtatott engem, aztán én őt, aztán megnyugodtam, hogy én vagyok a támogató fél, akkor én is férfi leszek és a sarkamra állok. Felálltunk és a középfutamban az önbizalmunkat kellett helyre rakni. Hogy mi vagyunk azok a magyar fiúk! Ez az 500 méter döntő egy pszichológiai csata volt, mindenki kamikáze módjára ment, nem taktikázott" - fogalmazott.

A tokiói olimpián K-1 200-on aranyérmes Tótka elmesélte, sokat töprengtek a négyes teljesítményén: "Az volt a baj, hogy nem tudtuk, mi történt. Hogy velünk van a baj, Bencével van a baj, velem van a baj, miért nem jött ki a forma? Olyan időket kajakoztunk otthon, amivel éremesélyesek voltunk. A tegnapi döntő után úgy mentünk haza, hogy akkor párosban sem leszünk érmesek? Mi folyik itt? Ez a kétely volt bennünk, amikor viszont mentünk a középfutambam, akkor rájöttünk, hogy jók vagyunk és elszállt a kétely" - nyilatkozta Tótka Sándor.

A szám B-döntőjében ott volt a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros is. A fiúk a hetedik helyen értek célba, de az ő fő számuk holnap következik, ott egészen biztos más lesz a felállás.

Adolf Balázs hetedik C-1 1000 méteren, Fejes Dániel harmadikként zárta a B-döntőt!

A nap utolós A-döntőjében Adolf Balázst figyeltük és szurkoltunk neki, hiszen óriási hajrával jutott döntőbe. A nyolcas pályáról rajtolt, a világsztárokkal teletüzdelt mezőnyben. Négyszeres világbajnokunk a lengyel Glazunow mellett haladt a hetedik helyen és ezt a pozíciót tartotta a végéig is, ami ilyen ellenfelek mellett igazán megsüvegelendő eredmény.

"Fáradt vagyok, meg tudtam javítani a legjobbamat, tudtam két maxos pályát menni, jól felépített pályát. Örülök, hogy itt lehettem, tudom, hogy a következő négy évben miért akarok dolgozni. Örülök ennek az eredménynek, és ezt tudom továbbvinni" - nyilatkozott Adolf Balázs.

A szám másik magyarja Fejes Dániel a B-döntőben szerepelt és remek hajrával harmadikként ért célba, így összességében a 11. helyen zárta az olimpiát.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók