Bonjour Paris, 3. rész: generációváltás küszöbén

Augusztus 6-án végre valahára a gyorsasági kajak-kenu versenyek is megkezdődnek a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Párizsban 16 magyar versenyzőnek szurkolhatunk, miközben az ellenfeleket is árgus szemekkel figyeljük. Ennek kapcsán szakágról szakágra vesszük górcső alá a legfontosabb tudnivalókat, legnagyobb riválisokat. Sorozatunkat a női kajakosokkal folytatjuk.

Méghozzá azzal a szakággal, amely az elmúlt 25 évben futószalagon szállította a sikereket, azonban az elmúlt három évben egyrészt hatalmasat fejlődött a nemzetközi mezőny, másrészt nálunk épp egy generációváltás van folyamatban. A Tokióban aranyérmes női négyes tagjai közül csak Csipes Tamara lesz ott Párizsban, Kárász Anna visszavonult, Kozák Danuta és Hadvina Dóra pedig a válogatón nem tudta kiharcolni a csapatba kerülést. A megszerezhető hat kvótából, négyet sikerült megszerezni a tavalyi világbajnokságon, Csipes mellett három fiatal olimpiai újonc, Fojt Sára, Pupp Noémi és Gazsó Alida Dóra utazik a francia fővárosba.

Tami és Dorka triplázni fog, az egyes és a négyes mellett párosban, egy hajóban is elindulnak. Előbbi bombasztikus formájáról az elmúlt hónapokban mindenki tudomást szerzett. A júniusi válogatón 1:45.536-os idővel nyert a Maty-éren, ami hét tizeddel jobb, mint a pár héttel ezt megelőzően ugyanitt hivatalos világcsúcsot lapátoló új-zélandi Aimee Fisher. Messzemenő következtetést ebből persze nem szabad levonni, mindenesetre kétszeres olimpiai bajnokunk az Eb-t is megnyerte, a vert mezőnyben pedig ott volt legnagyobb európai riválisa, a dán Emma Jörgensen is.

A kétszeres világbajnok Gazsó még a 2019-es szegedi világbajnokságon villantotta meg először tehetségét, amikor 19 évesen vezérevezőse volt az aranyérmes női négyesnek. Tokióról aztán végül lemaradt, de évről évre egyre komolyabb eredményekkel rukkol elő és a válogatón is stabilan a második legjobb volt klubtársa mögött.

Persze ha az egyesről beszélünk, Jörgensen és Fisher mellett megkerülhetetlen a címvédő és ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington. Az új-zélandi klasszis az elmúlt két világbajnokságon egyaránt győzött, idén azonban némi meglepetésre mindkét világkupán kikapott Fishertől. Ettől persze még mindig a szám egyik, ha nem a legnagyobb esélyese, de egyáltalán nem legyőzhetetlen.

A lebonyolítást illetően az előfutamok első két helyezettjei jutnak be egyből a középfutamba, a 3-7. helyezettek ugyanezt a reményfutamban tehetik meg. Csipes Tamara rögtön az elején megmérkőzik Emma Jörgensennel, míg Gazsó Dorka többek között az ausztrál Alyce Wood fémjelezte előfutamban kezd.

A női K-1 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 7.:

  • 9:30 Előfutamok (9:40 Gazsó Alida Dóra; 10:20 Csipes Tamara)

  • 13:30 Reményfutamok

Augusztus 10.:

  • 10:30 Középfutamok

  • 12:40 C-döntő

  • 12:50 B-döntő

  • 13:00 A-döntő

Párosban Csipes és Gazsó tavaly Krakkóban és idén Szegeden is Európa-bajnoki bronzérmes lett, ami bizonyítja, hogy Párizsban is egyértelműen lehet keresnivalójuk. Pupp Noémi és Fojt Sára a tavalyi világbajnokságon a kvótaszerzés reményében szálltak vízre, ez azonban sajnos nem sikerült. A lányok tartását mutatja, hogy Duisburg után is képesek voltak „talpra állni” és a válogatón ismét remek formában versenyeztek. Nem mellesleg a szegedi Eb-n ezer párosban győzni is tudtak, ami szintén jó tett a lelküknek.

Carrington Tokióban még Caitlin Regallal lett a szám olimpiai bajnoka, Párizsban viszont Alicia Hoskinnal próbál ismételni. Mellettük a szűk elitbe tartozik az aktuális világ-és Európa-bajnok Emma Jörgensen, Frederikke Matthiesen páros, valamint a két lengyel duó, a 2022-es világbajnok Karolina Naja, Anna Pulawska és az idei Eb-ezüstérmes Martyna Klatt, Helena Wisniewska kettős is. És akkor még nem beszéltünk Aimiee Fisher és Lucy Matehaere egységéről, illetve a német Paulina Paszek, Jule Hake párosról.

A női K-1 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 12:10 Előfutamok (12:20 Csipes, Gazsó; 12:40 Pupp, Fojt)

  • 14:10 Reményfutamok

Augusztus 9.:

  • 10:50 Középfutamok

  • 13:00 B-döntő

  • 13:10 A-döntő

Az elmúlt három olimpián a magyar himnusz csendült fel a női K-4 500 méter eredményhirdetésénél. Tokió óta azonban csak egy nagy nemzetközi versenyt sikerült megnyerni ebben a számban, igaz épp a legutóbbi Európa-bajnokságot Szegeden. Hogy az olimpián mire lesz képes a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra egység azt nehéz megmondani, hiszen láthatóan a több nemzet is bejelentkezett rajtunk kívül a párizsi dobogóra.

Az egyeshez hasonlóan itt is az előfutamok első két helyezettjei jutnak egyből a középfutamba. Csipesék Carringtonékkal, míg Fojték Pulawskáékkal és Paszekékkal is már az első felvonásban összefutnak.

Négyesben a tavalyi világbajnokságot a Carrington vezette Új-Zéland nyerte, megelőzve a lengyeleket és spanyolokat, miközben a mieink (Gazsó, Csipes, Rendessy, Hadvina) csak hetedikek lettek. Remek formában volt az év első felében azonban a német és a kínai négyes is, így borítékolhatóan óriási harc lesz a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban is az érmekért.

Összesen 10 egység szerzett indulási jogot ebben a számban, a két előfutam első három helyezettje pedig már a döntőben érezheti majd magát. A mieink az ausztrál, a kínai, a német és a kanadai hajóval csapnak majd össze az első körben.

A női K-4 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 10:00 Előfutamok (10:10 Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) 

Augusztus 8.:

  • 11:40 Középfutam

  • 13:40 Döntő

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók