Bonjour Paris, 2. rész: újra a térképen férfi kenusaink

Augusztus 6-án végre valahára a gyorsasági kajak-kenu versenyek is megkezdődnek a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Párizsban 16 magyar versenyzőnek szurkolhatunk, miközben az ellenfeleket is árgus szemekkel figyeljük. Ennek kapcsán szakágról szakágra vesszük górcső alá a legfontosabb tudnivalókat, legnagyobb riválisokat. Sorozatunkat a férfi kenusokkal folytatjuk.

Beharangozónkat Adolf Balázs szavaival kezdenénk: „újra fent vagyunk a térképen”. 

Négyszeres világbajnokunk tavaly a duisburgi világbajnokságon fogalmazott így, ahol ő ezer egyesben, a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám páros pedig ötszáz párosban lett ötödik, megszerezve ezzel mindhárom kenus kvótát.

Való igaz az elmúlt években ebben a szakágban valamivel szerényebb eredményeink voltak az olimpiai számokban, mint a korábbi évtizedekben, de azért így is voltak remek versenyeink, hiszen Adolf 2021-ben világbajnoki bronzérmes lett C-1 1000 méteren, valamint a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros szintén a koppenhágai vb-n második lett C-2 500 méteren. Az olimpiákat tekintve a legutóbbi kenus érmekig 16 évet kell visszamennünk az időben: Pekingben Vajda Attila győzött ezer egyesben, míg párosban ugyancsak ezer méteren a Kozmann György, Kiss Tamás egység bronzérmes lett. 

Párizsban két férfi kenus számot rendeznek, Tokióhoz képest változás, hogy a C-2 1000 métert, a C-2 500 méter váltja a programban. Brutális a mezőny mindkét számban, de haladjunk sorjában és kezdjük az egyessel. 

Ahol Adolf Balázsnak és Fejes Dánielnek szoríthatunk majd. Mindketten ismerik már a „dörgést” hiszen Tokióban is ők képviselték hazánkat egyesben és párosban is. Dani szereplését beárnyékolta betegsége, aminek ellenére is becsülettel küzdött és biztos van benne bizonyítási vágy az előttünk álló hétre nézve is. Balázs egyéniben a B-döntő hetedik helyén végzett, ami az akkor 22 éves tehetségtől kiváló eredménynek számított.

Adolf az ezt követő években egyeduralkodója lett a számnak itthon és a bivalyerős nemzetközi riválisok között is remekelt. Az olimpiát követő koppenhágai vb-n harmadik lett, majd a felejthető 2022-es év után, tavaly egy iszonyatosan kemény döntőben, legyőzve a regnáló olimpiai bajnokot, ötödik lett a világbajnokságon, ami kvótát ért. Idén a válogatókat ismét simán nyerte és bár a világkupán, valamint az Eb-n visszafogottabb teljesítményt nyújtott, nincs okunk az aggodalomra. Ő maga is bevallotta, hogy inkább a párost helyezte előtérbe a szezon első részében, de az egyes is nagyon fontos számára.

Ha Balázsra azt mondtuk, hogy uralja a hazai mezőny, Fejes Danit nyugodtan emlegethetjük stabil másodikként. A Honvéd tehetsége az elmúlt években jobbára ötszáz egyesben, vagy ezer párosban indult nemzetközi versenyeken és biztató eredményeket ért el. Ráadásul a májusi szegedi világkupán ezer egyesben döntőbe jutott. 

És akkor a legnagyobb ellenfelek! Van belőlük bőven, aminek köszönhetően nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, bárki képes lehet kiugró eredményre. Ott van mindjárt a brazil Isaquias Queiroz dos Santos, a szám tokiói győztese, aki bár tavaly visszafogottabb teljesítményt nyújtott, idén ismét remek formának örvend. A világbajnoki címvédő cseh Martin Fuksa, aki 2021-ben az Eb-t is megnyerte. Az olimpiai ezüstérmes kínai Liu Hao. A románok világ-és Európa-bajnoka, Catalin Chirila. A hazaiak kedvence, Adrien Bart. A moldávok klasszisa, Sergei Tarnovschi. A lengyelek reménysége, Wiktor Glazunow. Az idén berobbanó és független színekben induló Zakhar Petrov. És végül, de nem utolsó sorban a németek legendája, London és Rio aranyérmese, Sebastian Brendel. Ember legyen a talpán, aki megtippeli a pontos végeredményt.

Természetesen bízunk abban, hogy Balázs és Dani is beleszól majd az előbb említettek csatájába. Az augusztus 7-i előfutamok első két helyezettje jut be egyenes ágon a középfutamba, a többiekre a reményfutam ad erre lehetőséget. Fejes Dani rögtön az első előfutamban, mások mellett Glazunowval és Petrovval került össze. Balázs az első körben példaképével, Brendellel vívhatja meg sokadik csatáját. Bárhogy is alakul, nagyon bízunk a srácokban. 

A férfi C-1 1000 méter olimpiai programja:

Augusztus 7.:

  • 11:40 Előfutamok (11:40 Fejes Dániel; 12:20 Adolf Balázs)

  • 14:40 Reményfutamok

Augusztus 9.:

  • 11:30 Középfutamok

  • 13:40 B-döntő

  • 13:50 A-döntő

Párosban ahogy arról már szó volt, ötszáz méterre csökkent a versenytáv. Ez a szám legutóbb 2008-ban szerepelt az olimpiai programban. Ez idáig három magyar győzelem született, 1980-ban (Foltán László, Vaskuti István), 1996-ban (Kolonics György, Horváth Csaba) és 2000-ben (Pulai Imre, Novák Ferenc). Persze az arany nem elvárható Párizsban az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán egységtől – bár képesek lehetnek akár arra is – az éremszerzés viszont Hüttner Csaba szerint is reális cél lehet.

Balázs és Jonatán tavaly a szezont követően térdeltek össze először, az összhang pedig olyannyira meglett köztük, hogy tavasszal mindkét hazai válogatót simán nyerték, ráadásul a szegedi világkupán a dobogó legalsó fokára is felállhattak. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon is végig harcban voltak az éremért, végül az utolsó métereken csúsztak vissza a negyedik helyre. Látva az eddigi versenyeket már csak azért is bizakodhatunk, mert ebben a számban is évek óta kiegyenlített a mezőny, általában századok döntöttek a helyezésekről. 

A legutóbbi két világversenyt tekintve, az Eb-t a független színekben versenyző Alexey Korovashkov, Ivan Shtyl duó, a tavalyi vb-t pedig a Peter Kretschmer, Tim Hecker alkotta német egység nyerte. Mindkét páros ott lesz Párizsban is annyi változással, hogy előbbi hajóban Shtyl helyett az egyes kapcsán már említett Zakhar Petrov térdel majd.

Figyelni kell a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes kínai párosra, az egyesben is induló Liu Haóra és Csi Po-venre. Az Eb-harmadik Gabriele Casadei, Carlo Tacchnini összeállítású olasz egységgel ismét jó meccset vívhatnak Balázsék, de ugyancsak kemény ellenfél lesz a Fuksa testvérpár, Martin és Petr is. Utóbbi párost az Eb-n legyőzték a mieink. A sötét ló a spanyol duó lehet, hiszen a 2022-ben világbajnok, tavaly pedig bronzérmes Cayetano Garcia, Pablo Martinez egység helyett, a Juan Antoni Moreno, Diego Dominguez kettes versenyez majd. Mellettük nem érdemes lebecsülni a brazil (Queiroz, Nascimento) és a francia (Leonard, Bart) hajókat sem.

Férfi kenuban is lesznek átfedések, Adolf Balázs mellett több olyan versenyző van, aki mindkét számban rajthoz áll. A páros két előfutamát augusztus 6-án rendezik, itt is az első két helyezettek már a középfutamban érezhetik magukat, a többiekre pedig vár a reményfutam. Hajduék az első előfutamban a németekkel, az olaszokkal, a brazilokkal, az új-zélandiakkal, a románokkal és a független színekben induló párossal kezdenek.

A férfi C-1 1000 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 10:30 Előfutamok (10:30 Adolf Balázs, Hajdu Jonatán)

  • 13:50 Reményfutamok

Augusztus 8.:

  • 11:20 Középfutamok

  • 13:20 B-döntő

  • 13:30 A-döntő

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók