A hajrához érkezett paralimpikonjaink felkészülése

Alig több mint három hét múlva megkezdik szereplésüket Párizsban a paralimpián induló versenyzőink. Szeptember 6-8. között hat magyar indulónak szoríthatunk a Varires-sur-Marne Nautical Stadiumban. A csapat tagjait szerdán edzésen látogattuk meg.

Suba Robi viccelődik, Varga Kata és Kiss Péter Pál mosolygósan ül a hajóba, Molnár Niki és Kiss Tibi pedig gyönyörű technikával evez. Egyedül Boldizsár Dalma hiányzott szerda délelőtt Dunavarsányból, de ő igazoltan volt távol, ugyanis már Szolnokon van, ahol - társaihoz hasonlóan - pénteken a Ma Santé & Beauté Clinique Magyar Bajnokságon száll vízre.

Mindannyiuknak ez lesz az utolsó versenyük a párizsi paralimpia előtt. Pontosan 23 nappal a szeptember 6-i rajtot megelőzően edzésen próbáltuk kideríteni, hogy ki, hol tart a felkészülésben. A Dunavarsányi Edzőtáborban a szerda délelőtti nyilvános edzésen ott volt Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkára, Dányi Anita, az MPB nemzetközi igazgatója, Weisz Róbert, korábbi para kajak-kenu szövetségi kapitány, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) alelnöke, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója és Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója is.

Legnagyobb örömünkre felszabadult, mosolygós arcokat, ugyanakkor elszánt tekinteteket láttunk, illetve az is szembetűnő volt, hogy mindenki keményen dolgozik azért, hogy Párizsban a lehető legjobbját nyújtsa majd.

„Másfél hete még biztos azt mondtam volna, hogy nem izgulnak. – mondta Hajdu Botond, para kajak-kenu szövetségi kapitány. – Ahogy azonban Szegeden együtt néztük az olimpiai döntőket, már éreztem, hogy beindult az adrenalin és tegnapi eskütételen is érzékelhető volt, hogy ez már »szól valamiről«. Tudják, hogy közeledik, de jó hangulatban vannak, higgadtak és fókuszáltak.”

Az edzőtáborban eddig a terhelésen és az erő- illetve a kilométergyűjtésen volt a hangsúly, a felkészülés hajrájához érve azonban megkezdődnek a finomhangolások és a versenyszimulációk.

„A magyar bajnokság pénteken lesz és a paralimpián is péntek, szombat és vasárnap lesznek a versenynapok. Ezért ettől a héttől a pályaméréseket és a maximális terheléseket is ezekre a napokra fogjuk időzíteni. Emellett fontos lesz a gyorsaság és az állóképesség szinten tartása is, valamint a regeneráció, hogy pihentek legyenek a rajt előtt.” – fogalmazott Hajdu Botond.

A csapatban ott vannak az eddigi paralimpiákon érmet szerző versenyzőink. Tokió KL1 200 méteres bajnoka, Kiss Péter Pál mindenki közül a legkésőbb, július végén biztosította be helyét a csapatban. A négyszeres világbajnok klasszist az év elején sérülések hátráltatták, az utolsó válogatón azonban már meggyőző formát mutatott és a szövetségi kapitány szerint is jól halad a felkészülése. Petya már nagyon várja a paralimpiát, ami bizonyos szempontból a „második első” lesz neki, hiszen Tokióval ellentétben ezúttal szurkolók előtt versenyezhet.

„Szerintem már mindenki nagyon várja, erre készültünk régóta. Felszabadultabb heteken vagyok túl a válogató óta, nincs sérülésem, az edzések is jól mennek. Keményebb edzéseim voltak, mint a válogató előtt, a véghajrában szeretnénk mindent belepakolni a kosárba, amit lehet. Most a pályákat és a rajtokat gyakoroljuk, az utolsó egy-másfél hétben pedig rápihenünk a versenyre.”

Arra is kitért, hogy milyen érzés címvédőként készülni Párizsra.

„Nem hagyhatom ezt figyelmen kívül. Nem mondom, hogy nem rak rám terhet, de szerintem jól kezelem ezt. Jó volt látni az olimpián a teli lelátókat, a szurkolást, remélem nálunk is sok szurkoló lesz, aki bekiabál majd minket a célba.” – mondta a Honvéd kiválósága.

Női KL2 200 méteren Rióban ötödik, Tokióban pedig bronzérmes lett Varga Katalin. A harmadik paralimpiájára készülő Kata idén Szegeden előbb világbajnoki ezüstéremmel, majd egy Európa-bajnoki címmel hangolt az elmúlt évek legfontosabb versenyére. Az MVM Szegedi VSE kiválósága is jól halad a munkával, igaz új hajójával még az ismerkedő fázisban vannak.

„Összességében nagyon jó minden, gyorsítgatunk, csiszolgatunk. A hajóm viszonylag új még, alig két hónapja van használatban, úgyhogy ahhoz is alkalmazkodnom kell. A teljes belső szereléket át kellett raknunk ebbe. Mindamellett, hogy mindig állítgatunk, most az egészet át kellett szerelni. Csupán fél centis dolgokról beszélünk, amelyeknek azonban nagy hatása van a technikára. Egyébként nincs bennem nagy izgalom, nagy könnyebbséget jelent az, hogy már voltam két paralimpián.” – mondta a kétszeres Európa-bajnok.

Hajdu Botond egyébként azt is megsúgta, hogy Kata brit riválisai, valamint a Kiss Péter Pál legnagyobb kihívójának tartott brazil Luiz Carlos Cardozo da Silva is épp Szegeden készülnek Párizsra.

Suba Róbert nyolc évvel ezelőtt Rióban ezüstérmes lett KL1 200 méteren. Az MVM Szegedi VSE versenyzője Tokióba nem jutott ki, Párizsban viszont kajakban és kenuban (VL2 200 méter) is rajthoz állhat. A kettős terheléssel kétszer annyi belefektetett munka is jár, de Robi úgy érzi, minden terv szerint halad.

„Jól érzem magam és mindent megteszek azért, hogy minél jobb eredményt érjek majd el. Benne vagyunk még a munkában, vannak kisebb problémák, de ezek mind orvosolhatók. Bár kicsit ezek hátráltatnak mentálisa, ettől függetlenül minden a terv szerint halad. Mindkét szakágra készülök, ma délelőtt például kajakozok, délután kenuzok. Próbáljuk az arányokat eltalálni, szerintem mindkét hajóban jó formában vagyok. Rióban balos oldalszél volt, itt szerintem most jobbos lesz, erre készülnünk kell.” – nyilatkozta Suba Róbert.

Ez utóbbira Hajdu Botond is külön kitért, mint az egész mezőny számára lehetséges nehezítő tényező.

„A pálya egyik irányból való teljes nyitottsága bizonyos szélviszonyok esetén megnehezítheti a versenyzők dolgát. A parasportolók jelentős része a lapáttal kormányoz, ami hullámos vízen nagyon nehéz. Egy oldal- vagy hátszeles hullámos, lötyögős pálya a rajtgépbe való beálláskor a hajót is kiforgathatja. Azzal tudunk kompenzálni, hogy amikor itthon szelesebb idő van, akkor is megtartjuk a pályaméréseket, mert ilyen körülmények között is megtartják majd a futamokat.”

A szövetségi kapitány hozzátette, ez lesz az első paralimpia, amikor a kajak-kenus csapat - az olimpikonokhoz hasonlóan – külön szálláson fog lakni a többi magyar versenyzőtől. A pálya mindössze így néhány percre lesz, ami jelentősen megkönnyíti majd a logisztikát is. A hat versenyzőből álló csapat edzőikkel szeptember 4-én utaznak ki Párizsba.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók