Fejes Dániel és Adolf Balázs is megnyerte reményfutamát

Mindkét kenusunk biztató pályával és győzelemmel jutott középfutamba C-1 1000 méteren.

Délelőtt kajakosaink valamennyien futamgyőzelemmel kezdtek, így értelemeszerűen nekik délután már a pihenésé volt a főszerep. Férfi kenusainknak azonban még jelenése volt a reményfutamban, de szerencsére Fejes Dániel és Adolf Balázs is simán vette az újabb akadályt.

Három óra előtt 20 perccel Daninak szurkolhattunk először. A Honvéd kenusa délelőtt negyedik lett előfutamában, ezúttal a hatos pályáról vághatott neki a távnak iráni, brazil, kubai és ukrán ellenfelekkel, a cél pedig az első két hely valamelyikének megszerzése volt.

Dani a rajt után a harmadik helyen haladt, 250 méternél a brazil és a kubai nagyjából hajóhossznyival voltak előtte. Előbbi, vagyis Nunes Bastos ezután hirtelen nagyon visszaesett, így a fehér magyar hajó ötszáznál már második volt, továbbra is abszolút látótávolságon belül a kubai Cordova mögött. A többiek ekkorra már komoly hátrányba kerültek, a továbbjutás mondhatni biztos volt, kenusunk azonban nem elégedett meg ennyivel. Lehajrázta a kubait is és az első helyen robogott be a középfutamba. Minden elismerésünk Danié, ez is egy remek pálya volt, melyet 3:47.88-as idővel zárt.

„Végig ki tudtam zárni a többieket, azt a pályát próbáltam megcsinálni, amit otthon gyakoroltunk és végig mantrázni magamnak 100 méterenként, hogy csak ide figyeljek, mert könnyen elmegy a figyelem a másik pályákra. Éreztem, hogy jó a rajtom, nem kell ennél több, már csak azért sem, hogy menjen a vége. A célom az, hogy bejussak a döntőbe és a lehető legjobbamat meg tudjam csinálni holnapután” – mondta az M4 Sportnak.

Húsz perccel később Adolf Balázson volt a sor, aki délelőtt csak kevéssel maradt le az egyenes ági továbbjutásról. Az FTC kiválósága Liu Hao után a reményfutamban megkapta a másik kínait, Csi Po-vent, mellette egy kazah, egy tuniéziai és az olimpiai menekültek csapatát képviselő Fernando Dayan Jorge Enriquez volt az ellenfele. Utóbbi kezdett a legjobban, ötszáz méterig vezetett is Csi, illetve Balázs előtt. Hamar kiderült, hogy Enriquezben ennyi volt, a kínai és Balázs is könnyen lehagyta, így a biztos továbbjutás tudatában meccselhettek egymással. Adolf 130 méterrel a cél előtt állt az élre, végül 3:53.65-ös idővel csapott elsőként a célba.

"Szerintem nem szégyen ilyen versenyzőktől kikapni" - utalt vissza Adolf Balázs az MTI-nek értékelve az előfutamára, melyben a Londonban és Rio de Janeiróban olimpiai bajnok német Sebastian Brendel, illetve a három éve ötkarikás ezüstérmes kínai Liu Hao mögött ért célba.

"Nyolcszázig mentem velük, ott vagyok a közelükben, és ez akár megfordulhat majd a középfutamos napra. De nyolcszáznál éreztem, hogy nagyon-nagyon fájna, ha most megpróbálnám behúzni. Nem mondom, hogy esélytelen lett volna, de sokat kivett volna belőlem a holnapi páros napra. És nekem az 500-as párosra is ugyanúgy gondolnom kell. Az volt a biztosabb és kevésbé fárasztó megoldás, ha bevállalok még egy reményfutamot."

Mint mondta, második evezése alkalmával tudta uralni a versenyt.

"Nyolcvanöt százalékos pályának tudom be a délutánit, ami igazából belefér" - tette hozzá.

A férfi C-1 1000 méter középfutamait és döntőjét pénteken rendezik, de csütörtökön is komoly izgalmak várnak ránk, hiszen a kajak négyeseknél és férfi kenu párosban is már érmeket osztanak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók