Bemutattuk a párizsi csapatot

Négy nap múlva elstartol az idei év legnagyobb sporteseménye, XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen kajak-kenuban augusztus 6-10. között 16 versenyzőnk száll vízre. Hétfői sajtóeseményünkön mellettük bemutattuk a szeptember 6-8. közötti paralimpiai versenyeken induló versenyzőinket is.

„A csapatbemutató előtt kérdezte államtitkár úr, hogy izgulok-e? Igen, izgulok. – kezdte beszédét Schmidt Gábor, helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Stopperen tartott hétfői sajtótájékoztatón. -  A magyar csapat előtt beszélni egyszerre megtisztelő és felemelő feladat, így remélem érthető, ha az ember hangja néha-néha megremeg.

Nektek nem álmaitok vannak, hanem kőkemény céljaitok,

amiért az elmúlt években folyamatosan dolgoztatok. Az a legfontosabb, hogy a gyújtás és az utolsó beállítások jól sikerüljenek a következő két hétben.”

Schmidt Gábor egyben arra is emlékeztette a kajakosokat és kenusokat, hogy van elvárás. Ahogy fogalmazott, amióta az 1954-es maconi világbajnokságon taroltunk, majd az ’56-os ötkarikás játékokon az Urányi János, Fábián László páros megszerezte az első olimpia aranyérmet a sportágnak, a magyar kajak-kenu a világ élvonalába tartozik.

„Az elmúlt 20 év legeredményesebb olimpiai sportága a kajak-kenu. Ez nem teherként, hanem ösztönzésként kell, hogy hasson a sportolóinkra” – emelte ki Dr. Schmidt Ádám, Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Szakmai elemzésbe ugyan nem ment bele, azonban az olimpiára utazó csapat szinte összes tagját személyesen is kiemelte és köszöntötte.

A sportért felelős államtitkár egy korábbi olimpiai bajnok szavaival bíztatta az utazó csapatot: „a győzelem nem mindig azt jelenti, hogy te végzel az első helyen.

Az igazán nagy győzelem az, amikor olyan teljesítményre vagy képes, amilyenre előtte még soha.

A magyar sport hagyományait és történelmét ismerve azt gondolom, hogyha ezt elmondhatjuk majd a párizsi játékokat követően, akkor egy nagyon sikeres olimpián leszünk túl. Én ehhez kívánok mindenkinek jó felkészülést, egészségben gazdag hátralévő napokat.”

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára beszédében kiemelte, nagyon sok köszönet illeti azt a hat parasportolót, akik kvótát tudtak szerezni. A főtitkár elmondta, a kajak-kenut 15 évvel ezelőtt integrálták a paralimpia programjába és a magyar válogatott mind a három játékon éremmel tért haza. „Együtt erősebben, mint valaha” – hangzott el Urr Anitától az idei paralimpiai csapat jelmondata.

Az olimpiai csapat 15 nap múlva, augusztus 6-án kezdi meg szereplését a francia fővárosban. Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány mielőtt még egyesével bemutatta volna az utazó csapattagokat elmondta, elismerésre méltó, hogy minden olyan számban, amelyekben a kvótaszámok is lehetővé teszik, két egységgel is rajthoz tudunk majd állni. Ahogy fogalmazott: „Párizsban lesz az eddigi legkiélezettebb olimpia, azonban

ez a csapat mindenre készen áll.

Nem voltak hátráltató tényezők a felkészülés során és remélhetőleg az utolsó két hétben sem lesznek.”

Para szakágban hat kvótát szereztünk a 46 nap múlva, szeptember 6-án elrajtoló versenyre. Öt versenyzőnk indulása már biztos, őket Hajdu Botond, para kajak-kenu szövetségi kapitány mutatta be.

„Nagyon fontosnak és hasznosnak érzem az alkalmat, hogy együtt mutathatjuk be az ép, illetve a para kajak-kenu válogatottat, és együtt a magyar kajak-kenu válogatottként tudjuk elkészíteni majd a közös képeket. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének, Szabó Lászlónak a szavait idézve:

a magyar sport egy és oszthatatlan”

– vélekedett a para kajak-kenu szövetségi kapitány.

A csapat kapcsán kiemelte, Boldizsár Dalma, Molnár Nikoletta, Varga Katalin, Kiss Tibor és Suba Róbert biztos induló, egyetlen kérdés maradt csupán, hogy KL1 200 méteren a paralimpiai címvédő Kiss Péter Pál, vagy Juhász Tamás indul majd. Erről csütörtökön a serdülő, ifjúsági, U23 magyar bajnokság keretein belül megrendezésre kerülő második válogató dönt majd.

Hozzátette, a para csapat az edzőtáborokban, a képernyők előtt fog szorítani az olimpián indulóknak.

A magyar kajak-kenu válogatott kerete a párizsi olimpián:

Férfi kajak:

·       K-1 1000 méter: Kopasz Bálint; Varga Ádám

·       K-2 500 méter: Nádas Bence, Tótka Sándor; Kopasz Bálint, Varga Ádám

·       K-4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

 

Női kajak:

·       K-1 500 méter: Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra

·       K-2 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara; Pupp Noémi, Fojt Sára

·       K-4 500 méter: Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra

 

Férfi kenu:

·       C-1 1000 méter: Adolf Balázs; Fejes Dániel

·       C-2 500 méter: Adolf Balázs, Hajdu Jonatán

 

Női kenu:

·       C-1 200 méter: Takács Kincső; Kiss Ágnes

·       C-2 500 méter: Kiss Ágnes, Nagy Bianka

 

A magyar para kajak-kenu válogatott kerete a párizsi paralimpián:

Női parakajak:

-        KL2 200 méter: Varga Katalin; Boldizsár Dalma

-        KL3 200 méter: Molnár Nikoletta

Női parakenu:

-        VL2 200 méter: Boldizsár Dalma

Férfi parakajak:

-        KL1 200 méter: Suba Róbert, Kiss Péter Pál/ Juhász Tamás

-        KL2 200 méter: Kiss Tibor

Férfi parakenu:

-        VL2 200 méter: Suba Róbert

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók