Még vége sincs, de már egy történelmi sikert hozott számunkra az olimpia

Három egyes szám középfutamai kerültnek fókuszba az utolsó versenynap délelőttjén. Női K-1 500 méteren Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám is futamgyőztesként finalista, míg női C-1 200 méteren Takács Kincső A-döntőzhet. Ezzel az is eldőlt, hogy a párizsi olimpia minden kajak-kenus versenyszámában szerepel(t) magyar az A-döntőben, amire korábban csak egyszer, 1976-ban volt példa a sportág történetében.

Ezt pedig már egy óriási sikerként könyvelhetjük el. A tíz versenyszám mindegyikében volt és lesz is magyar döntős, amelyekből az utolsó hármat délután rendezik.

Összesen öt versenyzőért izgulhatunk majd ezekben a futamokban. Női K-1 500 méteren Csipes Tamara és Gazsó Dorka is nagyszerű pályával nyerte középfutamát, de ugyanez elmondható a K-1 1000 méteren magyar A-döntősét Takács Kincsőnek hívják, aki óriási hajrával végzett a még továbbjutó negyedik helyen.

Futamgyőztesként döntős Gazsó Dorka K-1 500 méteren

Tovább a Honvéd kajakosának fantasztikus lendülete. Dorka harmadik számában is finalista élete első olimpiáján. A 24 éves kajakosnak az első kettőben kellett végeznie ehhez és jól sikerült az indulása is, Dominika Putto mögött a második helyen haladt a táv első felében. A lengyel ellenfél azonban kipukkast a hajrára, Dorka 130 méterrel a vége leőtt előzte meg. Nem engedhetett ki azonban, mert nagyon jött a végén a belga Hermien Peters és a portugál Teresa Portela, de végül meglett a futamgyőzelem, így egy magyar már biztos lesz a döntőben.

Rajt-cél győzelem Csipes Tamarától

Rögtön a középfutamban erődemonstrációt tartott a kétszeres olimpiai bajnok. Tami kilőtt a rajtból és 150 méter után már hajóhossznyival vezetett a svéd Linnea Stensils előtt. Senki nem érhetett a nyomában, gyakorlatilag egy "eseménytelen" futamot produkált, csupán mögötte volt harc a második helyért. Tami végül 1:48.72-es idővel győzött.

Kopasz Bálint megnyerte az első csatát Pimenta ellen K-1 1000 méteren

Kicsit méregették, tesztelték egymást, de nagyon úgy néz ki, hogy mindkettejükben maradt még, így egy borzasztóan igazlmas döntő elé nézünk. Az olimpiai címvédő Kopasz és a portugál Pimenta mellett ott volt a mezőnyben Jakob Thordsen és Thomas Green is, ők négyen jutottak be végül a döntőbe ebben a sorrendben. Bálint végig kiemelkedett a mezőnyből Pimentával, sokáig mögötte haladt kicsivel, de a végén kicsit még ráerősített, ami elég is volt a futamgyőzelemhez.

Varga Ádám a végéig kivárt, de futamgyőztesként döntős ő is!

Tokió ezüstérmese megfontoltan kezdett, 250 méternél még csak az ötödik helyen haladt. Szinte végig együtt ment az argentín Vernicével, miközben egyre közelített az ötszáznál még éllovas spanyol Del Rióra. Ádi féltávnál már harmadik volt, a független színekben induló Kravets és a cseh Dostal volt előtte és a vele haladó Vernice előtt. A KSI kajakosa végül az utolsó métereken indított még egyet, pont akkorát, hogy a futamgyőzelem meglegyen, a többit pedig meghagyta a fináléra.

Kiss Ági B-döntőzik női C-1 200 méteren!

A magyar csapat legfiatalabb versenyzője nagyszerűen küzdött az egyes pályán, sokáig volt esélye az első négybe kerülésre, ami az A-döntőt jelentette volna. A végére láthatóan elfáradt és a nyolcadik helyen zárt, de sok 19 éves kenus szeretne most a helyében lenni és olimpiai B-döntőre készülni. Hajrá, Ági!

Takács Kincső óriási hajrával döntős kétszáz egyesben!

A legalsó surranón, vagyis a nyolcason jött a győriek világbajnok kenusa. Nem kezdett annyira erősen, mint a középső pályákon haladó riválisok, deutóbb kiderült, ez így volt jó. Kincső az utolsó 50 méteren óriási felzárkózást mutatott be, aminek köszönhetően a végén Katie Vincent, Nevin Harrison és Antía Jacome mögött a negyedik helyen ért célba. Ebben a számban korábban még nem volt olimpiai döntősünk, nagyon fogunk szorítani Kincsőnek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók