Öt A-döntősünk lesz délután

Hét magyar egységből öt jutott be versenyszáma A-döntőjébe péntek délelőtt. Női kenu páros 500 méteren finalista Kiss Ágnes és Nagy Bianka, csakúgy mint női K-2 500 méteren a Csipes Tamara, Gazsó Dorka duó, valamint az óriásit hajrázó Pupp Noémi, Fojt Sára kettes is. Nagyszerű pályával továbbjutott a Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta férfi kajak páros, férfi C-1 1000 méteren pedig Adolf Balázs is ott van a legjobb nyolc között.

Kezdjük egy kis időjárás jelentéssel: a napsütés maradt, viszont felerősödött a hátszél. Legalábbis 10 órakor ez volt tapasztalható a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban.

A negyedik napnak már egy bronzéremmel a zsákban vágtunk neki, köszönhetően a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Dorka négyesnek. A lányoknak ma párosban is szoríthattunk és láthatóan feldobta őket a tegnapi siker, mindkét magyar hajó döntőbe jutott.

Férfi kajakban már némileg más előjelekkel vártuk a középfutamokat. A négyes tegnapi hetedik helye után nagy kérdés volt, hogy Nádas Bence és Tótka Sándor mennyire tudott átkapcsolni "páros üzemmódba". Hamar eloszlatták azonban a kételyeket, nagyszerű versenyzéssel simán jutottak a fináléba, ellenben Kopasz Bálint és Varga Ádám egysége épphogy kicsúszott a top4-ből így rájuk a B-döntő várhat.

Női kenu párosunk is biztatóan kezdett, Kiss Ágnes és Nagy Bianka futammásodikként masíroztak be a fináléba. Férfi kenu egyes ezer méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel is óriásit küzdött, a két srác egy futamban indult, Balázs negyedik helyével finalista, míg Fejes Dani ötödikként a B-döntőbe kvalifikált. Na de haladjunk sorjában:

Második helyével döntőben a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros C-2 500 méteren!

Francia, moldáv, ukrán és kanadai párossal került egy középfutamba a szegedi páros. A rajt után a negyedik helyre álltak be de a felettük haladó kanadaiaka húzták Ágiékat. Már féltávnál is a második helyen haladtak, miközben a továbbjutás szempontjából is eldőlni látszott minden, hiszen a franciák leszakadtak. Kanada mögött volt egy kis csata a második helyért a magyar és az ukrán hajó között, végül ezt a csatát Biáék nyerték. Reméljük ez a döntőben sem lesz másképp.

Nagyon kellett a második 250 méter, döntős Csipes Tamara és Gazsó Dorka K-2 500 méteren!

A bronzérmes női négyesből Tamiék kezdtek hamarabb, rögtön az első középfutamban. Középen a német hajó lőtt ki igazán, de követte őket a két lengyel és az ausztrál egység is, miközben Tamiék az ötödik-hatodik helyen haladtak. Száz méter után a belgákkal karöltve megkezdték a felzárkózást, de még így is csak az ötödik helyen álltak féltávnál. Ami ezután jött az kísértetiesen hasonlított a tegnapi négyeshez. Kúszott fel a magyar hajó, Dorkáék a lengyeleket és az ausztrálokat is lehajrázták, miközben jöttek velük a belgák is. A német futamgyőzelemhez nem fért kétség, és két századdal a belgák is bejöttek Tamiék elé, de ez simán eltűntethető különbség lehet a döntőben. Szép volt, csajok!

Micsoda utolsó száz méter, döntős a Pupp Noémi, Fojt Sára páros is!

Bizony, bizony mire képes a felszabadult, önbizalommal teli versenyzés. Pedig féltávnál biztosan nem sokan fogadtak volna arra, hogy Noncsiék akárcsak harcban lehetnek a döntőért, jelentős lemaradásban voltak a hetedik helyen. Háromszázötvennél feljöttek a hatodik helyre, de még ekkor sem tűnt reálisnak a döntő, de az utolsó százon mégis valami elképesztőt húztak elő a zsákból. Megelőzték a spanyolokat és az utolsó 2-3 méteren a bombaerős svédeket is, így másik női párosunk is ott van a fináléban. Bravó, lányok!

Erős pályával fináléban a Nádas Bence és Tótka Sándor, míg Kopasz Bálint és Varga Ádám B-döntőzhet!

Egy futamban indult két férfi párosunk. Arra kérdésre, hogy sikerült-e Bencééknek lezárni a tegnapi négyest, gyorsan megkaptuk a választ, válósággal kilőttek a rajtból és rögtön az élre álltak. A német Schopf, Lemke duóval leszakították a mezőny, miközben Bálinték féltávnál a negyedik helyen haladtak, de nagyon kicsi különbségek voltak a középmezőnyben. Sanyiék külön dimenzióban lapátoltak a németekkel, végül kevesebb mint két tized döntött Schopfék javára. A harmadik helyen a csehek végeztek az utolós továbbjutó helyet pedig némi meglepetésre az amerikaiak happolták el Kopaszék elől, akik így a B-döntőben álllhatnak majd rajthoz.

Adolf Balázs megcsinálta, Fejes Dani előtt is le a kalappal!

Brutálisan nehéz feladat várt a fiúkra a C-1 1000 méteres középfutamban, hiszen csak az első négy juthatott az A-döntőbe és kemény ellenfelekből nem volt hiány, Liu Hao, Zakhar Petrov, Martin Fuksa, Sergei Tarnovschi és Adrien Bart is ott volt az ellenfelek között. A hetes és nyolcas pálya volt Danié és Balázsé, azonban a rajtot a moldáv Tarnovschi hibája miatt meg kellett ismételni.

Megfontoltan kezdtek srácaink, a többiek kissé el is húztak az elején, különösen Petrov, Tarnovschi és Fuksa lépett el. Szépen lassan azonban visszajöttek a zöld trikós magyarok, ötszáznál Bart mögött fél hajóval Dani ötödik, Balázs hatodik volt. Folyamatosan csökkentették a hátrányt a franciával szemben, különösen Balázs tudott erősíteni, 750 méternél már nagyon közel volt, és 80 méterrel a vége előtt át is vette a negyedik helyet. Sikerült megközelítenie az élen haladókat is, de ezúttal ennyi is elég volt, lesz magyar az A-döntőben.

Fejes Dani is óriási hajrát produkált, a végén ő is bejött a francia elé, ötödik helyével a B-döntőben állhat rajthoz, de ez semmit nem von le az érdemeiből, óriási pályát ment ő is.

Folytatás 12:40-től immár a döntőkkel!

Párizs 2024 sorozatunk további részei
A hajrához érkezett paralimpikonjaink felkészüléseLetette az esküt a paralimpiai csapatCsipes Tamara és Varga Ádám ezüst-, Kopasz Bálint bronzérmesMég vége sincs, de már egy történelmi sikert hozott számunkra az olimpiaEzüstérmes a Csipes, Gazsó és a Nádas, Tótka páros, holtversenyben harmadik Pupp és FojtÖt A-döntősünk lesz délutánOlimpiai bronzérmes a női kajak négyesDöntőben a férfi kenu páros és a kajak négyes isFejes Dániel és Adolf Balázs is megnyerte reményfutamátCsipes, Gazsó, Kopasz és Varga is futamgyőzelemmel kezdett egyesbenAz utolsó simításokat végezzükBonjour Paris, 4. rész: a reményteljes, de kiszámíthatatlan férfi kajakBonjour Paris, 3. rész: generációváltás küszöbénKopasz Bálint: Nincs rajtam teherBonjour Paris, 2. rész: újra a térképen férfi kenusainkVarga Ádám: "Érezzük annyira jónak a párost, hogy megéri elindulni"Bonjour Paris, 1. rész: második nekifutás az első éremért női kenubanKiss Ágnes: "Kezdem elhinni, hogy ez tényleg megtörténik"Pupp Noémi: "Nem vasárnapi ebédtéma, hogy mind a ketten az olimpián vagyunk"Adolf Balázs: "Napokra bontom le az olimpiát"Hat nap múlva rajt! Minden, amit tudni érdemes és egy kis történelemBemutattuk a párizsi csapatotCsizmadia Kolos: "Egyértelmű célunk az éremszerzés!"Csipes Tamara egyesben érzi a legnagyobb esélytHárom héttel az olimpiai rajt előtt sajtónyilvános edzésen vettek részt a kajakosok és kenusokPárizsban összeáll a Kopasz Bálint, Varga Ádám párosLetették az esküt a Párizsba utazó olimpikonjainkPupp Noémit jelöli a párizsi csapatba negyedik női kajakosként Hüttner CsabaAz Elnökség elfogadta a Párizsba utazók névsorát

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók