Csipes Tamara és Varga Ádám ezüst-, Kopasz Bálint bronzérmes

Három szám fináléjával zárul számunkra az olimpia Vaires-sur-Marne-ban. Női K-1 500 méteren Csipes Tamara és Gazsó Dorka, férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, női C-1 200 méteren pedig Takács Kincső lesz főszerepben. Utóbbi szám másik magyar versenyzője, a fiatal Kiss Ágnesnek a B-döntőben fogunk nagyon szrukolni.

GIGÁSZI CSATÁBAN OLIMPIAI EZÜSTÉRMES CSIPES TAMARA K-1 500 MÉTEREN, GAZSÓ DORKA 6.

Óriási nevek egy óriási döntőben! A hármason a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara, a négyesen a kétszeres világbajnok Gazsó Dorka, az ötösön a világcsúcstartó Amee Fisher, a hatoson az immár 7-szeres olimpiai bajnok Lisa Carrington és ott van még hetesen a dán Emma Jörgensen is.

Mindkét magyar jól kapta el a rajtot, de száz méter után már látszódott, hogy ez két lány párviadala lesz: Tamié és Carringtoné. A Honvéd klasszisa vezetett kevéssel az új-zélandi előtt, a többiek azonban hajóhossznyival voltak mögöttük. Eközben Dorka féltávhoz érve ötödik volt, együtt haladt Fisherrel, Jörgensennel és a kínai Wanggal.

Az élen eközben Carrington beleerősített, átvette a vezetést az utolsó 150 méteren és bár Tami is iszonyatos tempóban nyomta, az új-zélandit nem lehetett megakadályozni abban, hogy már a harmadik győzelmét arassa Párizsban. Tokió után ismét ezüstérmes lett klasszisunk, aminek a célbaérkezés után ugyanúgy tudott örülni, mint három éve és ez a legfontosabb.

A harmadik helyen Emma Jörgensen ért be, így megismétlődött a három évvel ezelőtti befutó. Aimee Fisher meglepetésre nem érem nélkül megy haza, mi pedig Tami mellett nagyon büszkék vagyunk Dorkára is, aki a hatodik helyen zárt.

Ez egy jó pálya volt Csipes Tamara szerint, ezért nyugodtan versenyzett elmondása alapján.

„Attól féltem, hogy a két újzélandi között leszek, ami nem tesz majd jót nekem. Az vizionáltam, hogy szolnokon vagyunk Dorkával és olyan pályát kell mennem. Irdatlan fáradt vagyok, ilyen versenyem még szerintem nem is volt. ahol naponta két maxot kell mennem. Tokióban szerencsém volt, ott plusz félóra pihenőm volt, mint itt. Nem probléma, ez benne van. Én a mai napból a legtöbbet ki akartam hozni, nem akartam elrontani. Megcsináltam, és valahol féltávnál érzékeltem, hogy elöl is vagyok” – ecsetelte az ezüstérmet nyerő Csipes az M4 Sportnak.

„Két éve arra készülök, hogy próbáljak az elején beleállni. Az volt a cél, ha megvernek, akkor az küzdelem legyen. Tök büszke vagyok magamra. Úgy álltam be, hogy nyerni szeretnék, de tudom a realitásokat” – vélekedett Csipes.

„Amikor felkeltem reggel, nem gondoltam, hogy ilyen pályát tudok menni. Féltem, hogy túlagyalom, de szerencsém van és megnyugtatott, hogy a Dorka mellém kerül.t Nagyon nyugodtan álltam be, ezért a rajtom is jobban sikerült” – mondta.

VARGA ÁDÁM ÓRIÁSI HAJRÁVAL OLIMPIAI EZÜST-, KOPASZ BÁLINT BRONZÉRMES!

Gigászi csata, gigászok között! Így lehetne röviden jellemezni ezt a döntőt, amelynek végén ismét dobogóra állhat két klasszisunk. Varga Ádám és Kopasz Bálint egymás mellett, a négyes és az ötös pályán várta a startot, de ott volt a hármason Fernando Pimenta, a kettesen pedig Josef Dostal. Utóbbi kettő kezdett a legerősebben, de ott volt a nyakukon Kopasz Bálint is, aki 250-nél a harmadik, Varga Ádi pedig a negyedik helyen haladt.

Dostal és Bálint növelte a tempót az élbolyban, féltávhoz érve már mindketten Pimenta előtt voltak és szépen zárkózott Ádi is. Dostal egyszerűen nem akart fáradni, Bálint talán csak minimálisan tudta csökkenteni hátrányát 750-hez érve, ellenben ekkor indult meg a másik magyar hajó. Varga az utolsó 200-on Tokiót idézve tört előre szép lassan felért Bálintra, majd le is hagyta, de a cseh kajakost már ő sem tudta utolérni, 61 századdal Dostal mögött ismét ezüstérmes lett a KSI versenyzője, míg a címvédő érkezett a harmadik helyen. Két magyar újra a királyszám dobogóján, egészen elképesztő teljesítmény a srácoktól!

„Teljesen más taktikával indultam, mint bármelyik más versenyen. Ez az ún. vizezős taktika, amikor nagyon lemaradok, az utolsó egy percben pedig ami kifér a csövön. Ettől nagyon-nagyon féltem, de közben nagyon hínáros volt a pálya, az elején kimentem jobbra, ott eldőlt, hogy ezt a taktikát választom. Nagyon örülök, hogy az első hatszáz nem fájt, maradt egy csomó erőm, be tudtam fogni a mellettem levőket. Nagyon elégedett vagyok, éremmel akartam hazamenni” – mondta Varga Ádám az M4 Sportnak.

„Nagy kontraszt volt a két olimpiai felkészülés között. Tokióban még nem voltam a favoritok között, ez sokkal stresszesebb volt verseny előtt, az elmúlt három évben minden versenyt úgy csináltam meg, hogy az olimpiára készültem. Ez pedig már az a verseny volt, de szerencsére akkor tudok jobban menni, ha picit izgulok” – mesélte az olimpiai ezüstérmes.

"Úgy érzem, nagyon jó pályát sikerült felállítanom annak ellenére, hogy az utolsó 200 méterem nem volt olyan dinamikus, mint szokott lenni" - kezdte értékelését a vegyes zónában Kopasz Bálint. - Egy picit az erőszint lehetett volna nagyobb a végén, de az állóképességemet jónak értékelem. Mind amit nyújtottam az előző napokban, meg a kiegészítő futások is jól mentek. Nagyon pozitív hangulatban érkeztem ma a pályára, mind az időjárás, mind a körülmények kedvezőek voltak, hogy menjek egy jó formát és ez megtörtént. Ádámmal sok sikert kívántunk egymásnak a futam előtt, gyanítottam, hogy mindketten dobogóra tudunk majd állni. Nagyon gratulálok neki az ezüstéremhez, még boldogabb lettem volna, ha első és második helyet össze tudjuk hozni. De (Josef) Dostal formája egy kicsit meglepett engem is, régen láttunk már versenyezni."  
Bálint kiemelte, egy ilyen mezőnyben, amelyben ott volt minden nagy K-1 1000 méteres versenyző, nagyon nehéz nyerni.

"Ez továbbra is a királyi szám, sajnos csak ez az egy egyéni kajakszám van az olimpián. Így mindig nagy öröm ebben a számban felállni a dobogóra." - tette hozzá.

Elmondta, rendkívül elfáradt a versenyen:

"Ádámot érzékeltem az utolsó 250-nél, hogy ő is megindította a hajót, meg én is, csak ő dinamikusabb volt és nagyobb erőket tudott leadni, megelőzött, én már nem tudtam vele lépést tartani. Az utolsó száz méteren már Dostalt is érzékeltem. De nyugodt voltam, amikor befutottam, mert ilyen fáradtnak már régen éreztem magamat, az egész testem elkötött, vagyis besavasodott. Mintha ólmot kötöttek volna a lábamra és a felső testemre."

A lebonyolításról úgy vélekedett, jobb lett volna, ha először az egyest rendezik meg, és utána a párost: "Ha párosban döntősök lettünk volna, akkor még jobban elfáradtam volna, és lehet, hogy nem is lett volna meg a harmadik hely. Az utolsó 250, azon belül is az utolsó 200 lehetett volna erősebb. Jól osztottam be a távot, nem csináltam volna másképp. Egy ilyen mezőnyben menni kell bátran. Nem voltam olyan jó formában, mint a világkupán vagy a válogatón."

Elárulta, édesanyja, egyben edzője - Demeter Irén - gratulált neki és őszinte boldogságot látott rajta. "Ő is ugyanolyan jól tudja, mint mi versenyzők, hogy ha valaki fel tud állni a dobogóra, az nem kis dolog." - mondta.
A jövőjével kapcsolatban Kopasz Bálint úgy fogalmazott: ki fog derülni, hogy ezek után van-e kedve folytatni: "Maximalista vagyok, mindig az aranyért megyek, de lehet, ez most fog egy löketet adni, hogy győztesként fejezzem majd be a karrieremet. A tokiói olimpia után kérdezték tőlem, mit lehet még elérni, mi a cél, és azt mondtam, hogy 3 perc 20 másodperc alá menni. Ez ki fog derülni pár hét múlva, hogy megyek tovább vagy vesztesként fogom befejezni..."

Takács Kincső nyolcadik, Kiss Ágnes tizenegyedik lett női C-1 200 méteren!

Kincső már az A-döntőbe jutással is történelmi eredményt ért el, hiszen ő az első magyar olimpiai finalista ebben a számban. A nyolcas pályáról rajtolval igyekezett a mezőnnyel tartani, végül 45.68-as idővel a nyolcadik helyen ért célba.

Kiss Ágnesnek a B-döntőben szoríthattunk, amelyet a harmadik helyen zárt, így összesítésben a tizenegyedik lett.

A magyar kajak kenu válogatott 4 ezüst- és 3 három bronzéremmel zárta a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokat. Az összesített érmeink száma ezzel 93-ra duzzadt, 28 arany, 35 ezüst, és 30 bronz elosztásban.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szívből gratulál versenyzőinknek az elért eredményekhez! HAJRÁ MAGYAROK!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók