Az Elnökség elfogadta a Párizsba utazók névsorát

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége csütörtökön elfogadta Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány - az MKKSZ Versenysport Bizottsága által is támogatott - előterjesztését, vagyis a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokra jelölt versenyzők névsorát, ami után csupán egyetlen kérdés maradt: a női négyes tekintetében még nem dőlt el, hogy Csipes Tamara, Fojt Sára és Gazsó Alida Dóra mellett Pupp Noémi, vagy Lucz Anna lesz az egység negyedik tagja. Csipes és Gazsó egyébként három számban állhat rajthoz Párizsban, a férfi kajak négyes pedig a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállításban versenyez majd.

Férfi kenuban már a válogatóversenyeket követően biztossá vált, hogy ezer egyesben Tokió után, Párizsban is Adolf Balázs és Fejes Dániel képviselheti a magyar színeket. Adolf ötszáz párosban Hajdu Jonatánnal is rajthoz áll, egységük megnyerte mindkét hazai válogatót, bronzérmes lett a szegedi világkupán, valamint negyedikként zárt a szintén Szegeden tartott Európa-bajnokságon.

Női kenu páros ötszáz méteren a friss Európa-bajnok Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó versenyez majd. A mindössze 19 éves Kiss Ágnesnek emellett kétszáz egyesben is szoríthatunk csakúgy, mint az ebben számban májusban kvótát szerző és az Eb-n negyedik helyen végző Takács Kincsőnek.

Férfi kajak egyes ezer méteren csapatba került a szám címvédője Kopasz Bálint, valamint a Tokióban ezüstérmes Varga Ádám is. K-2 500 méteren egy magyar egység indul, méghozzá a második válogatót, az azt követő szétlövést, valamint az Európa-bajnokságot is megnyerő Nádas Bence, Tótka Sándor kettes. Ami a négyest illeti, a világbajnoki ezüstérmes, a szolnoki négyesválogatót megnyerő, valamint az Eb-n negyedik helyen végző Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett került be az olimpiai keretbe.

„Ez egy két éve együtt készülő négyes és csupán szakmai szempont volt az, hogy itt az olimpia előtt pár héttel nehéz lenne egy új négyest építeni és ezáltal behozni egy olyan fiatal párost, aki mind a világkupán mind a válogatókon jól teljesített. Ez rizikó lenne látva az olimpia időrendjét is, ahol a páros és a négyes előfutam és a reményfutam is egy napon van. Ennek fényében Csizmadia Kolos és Kuli István csak és kizárólag a négyesre fog koncentrálni, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni ebben a csapathajóban.” – indokolta döntését Hüttner Csaba.

Női kajak szakágban Csipes Tamara, valamint Gazsó Alida Dóra is mindhárom 500 méteres számban rajthoz áll. A kétszeres olimpiai bajnok Csipes nagyszerű formát mutatott az elmúlt hetekben, a szegedi válogatót egyesben nem hivatalos világcsúccsal nyerte, majd az Európa-bajnokságon is fölényes győzelmet aratott.

A négyes kapcsán Fojt Sára, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra helye biztos az egységben, azonban a szövetségi kapitány javaslatára egy későbbi időpontban megrendezett négyespróba függvényében születik majd döntés arról, hogy a múlt heti Eb-győztes egységben is szereplő Pupp Noémi, avagy a szegedi kontinensviadalon a kétszáz egyest és párost megnyerő Lucz Anna legyen a kvartett vezérevezőse. Párosban az Eb-harmadik Csipes, Gazsó duó indulása biztos, míg Fojt Sára a már említett négyespróba kimenetelétől függően Pupp Noémivel, vagy Lucz Annával állhat majd rajthoz.

„Egy kérdés maradt, hogy Lucz Anna, vagy Pupp Noémi fog-e ülni majd a négyesben. Ugye ezt fogadta el az Elnökség és ennek közeljövőben pontot kell tenni a végére. A két edzővel egyeztetve meg kell rendezni ezt a szétlövést és utána fog véglegessé válni a csapat.” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Az Elnökség az utazó csapat mellett a szintén Hüttner Csaba által javasolt technikai tartalékok névsorát is elfogadta. Ez alapján Kurucz Levente, Opavszky Márk, Szántói-Szabó Tamás, Bragato Giada, Balla Virág, Benkucs Kíra és Kollár Kristóf is folytatja a felkészülést, hogy egy esetleges betegség, vagy sérülés következtében a szövetségi kapitány cserélni tudjon.

Az induló csapat névsorát az Elnökség elfogadta, Hüttner Csaba pedig az alábbiak szerint tervezi nevezni a versenyzőket:

Férfi kajak:

  • K-1 1000 méter: Kopasz Bálint; Varga Ádám

  • K-2 500 méter: Nádas Bence, Tótka Sándor

  • K-4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

Női kajak:

  • K-1 500 méter: Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra

  • K-2 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara; Lucz Anna/Pupp Noémi, Fojt Sára

  • K-4 500 méter: Lucz Anna/Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra

Férfi kenu:

  • C-1 1000 méter: Adolf Balázs; Fejes Dániel

  • C-2 500 méter: Adolf Balázs, Hajdu Jonatán

Női kenu:

  • C-1 200 méter: Takács Kincső; Kiss Ágnes

  • C-2 500 méter: Kiss Ágnes, Nagy Bianka

Technikai tartalékok: Kurucz Levente, Opavszky Márk, Szántói-Szabó Tamás, Bragato Giada, Balla Virág, Benkucs Kíra, Kollár Kristóf, Lucz Anna/Pupp Noémi

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók