Az utolsó simításokat végezzük

Az evezősök versenyeinek zárultával a gyorsasági kajakosok és kenusok vették birtokukba a vaires-sur-marne-i pályát, melyen keddtől rendezik a sportági versenyeket a párizsi olimpián.

Hétfő délelőtt nagyüzem volt a szépen kialakított vizes központban, számos versenyző ismerkedett a körülményekkel. Tehették ezt napos, szinte szélcsendes időben, olyanban, amilyenre az előrejelzések szerint többnyire számítani lehet majd a következő napokban.

A rajtgéptesztelés lehetőséget teremtett az elindulások gyakorlására. Kétszáz méternél volt rendszeresen indítás, amit a partról vezényeltek, mintha verseny lett volna. Bárki beállhatott a rajtgépbe, így egyszerre többféle hajó startolt el, és tett meg legfeljebb száz métert. Gyakorolt többek között a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású kajak négyes, de ott volt az egyesre készülő kenus Takács Kincső is. Utóbbi edzője, Szabados Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy a körülményekkel elégedettek, nagy szélre nem is számítanak, de ha véletlenül jobbos hátszél jönne - ami itt az uralkodó széljárás -, akkor az versenyzőjének kedvező lenne.

A négyes százmétereit edzőjük, Hüvös Viktor kísérte kerékpáron, majd a stégnél rendszeresen megbeszélték a tapasztaltakat.

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenus páros pedig a célba érkezést gyakorolta, elemezte. Edzőjükkel, Németh Szabolccsal azt próbálták belőni, hogy az utolsó bójasortól még mennyit kell majd húzni, honnan lehet berúgni a hajót.

A tréner az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon is lehet jelentősége ennek, főleg a verseny élesebb szakaszában, de akár már előbb is. Felvette a célba érést, azután pedig megvitatták, mi lenne a helyes taktika, mire lehet számítani egy erős futam végén.

A többi magyar is vízre szállt - ki előbb, ki később -, a hajótárolóknál pedig zajlottak az utolsó simítások, többek között Csipes Ferenc szerelgette a női négyes hajóját és ellenőrizte a részleteket.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak elmondta, hogy most tesztelik a pályát, próbálják a parton úgy alakítani a körülményeket, hogy azok minél komfortosabbak legyenek a versenyzőknek. Eztán jön a hajók hitelesítése, de jól állnak az előkészületekkel.

A szakember szerint most még sokan vannak a pályán, de amikor nincs nagy forgalom, akkor sokkal jobb a víz, mint a tavalyi előolimpián, mert a házigazdák csináltak egy felevező sávot egy elválasztó bójasorral, amelyen kevésbé jönnek át a hullámok.

A csapat hagyományosan nem az olimpiai faluban lakik, hanem egy pályához közeli szálláson, ahol Hüttner Csaba szerint minden rendben, "teljes nyugalomban vannak". Hozzátette: a felkészülés során előfordultak kisebb betegségek, de jelen pillanatban mindenki egészséges.

"Azt várom az első naptól, hogy tisztuljon a kép, nem a mi szempontunkból, hanem hogy lássuk, a nemzetközi mezőny hogy áll. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy a legjobb formát hozzák a versenyzőink. Ők is és én is nagyon várjuk már a kezdést" - mondta.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta: minden egység számára az a cél, hogy egyenes ágon továbbjusson az előfutamából.

A magyar kajakosok és kenusok számára egyébként nem ismeretlen a Párizs belvárosától 25-30 kilométerre fekvő pálya, mivel 2022-ben egy kisebb csoport már ismerkedett a körülményekkel, tavaly pedig, augusztus és szeptember fordulóján olimpiai tesztversenyt rendeztek itt.

A sportági versengések kedden kezdődnek, az első döntőket csütörtökön rendezik, majd pénteken és szombaton is lesznek finálék.

Forrás: MTI

Párizs 2024 sorozatunk további részei

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók