Olimpiai bronzérmes a női kajak négyes

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra alkotta egység szenzációs teljesítményt nyújtva lett harmadik a párizsi olimpián K-4 500 méteren, megszerezve ezzel a sportág 87. érmét az ötkarikás játékokon. Férfi C-2 500 méteren hatodik lett az Adolf, Hajdu páros, míg a férfi kajak négyes a hetedik helyen ért célba. Női C-1 200 méteren Kiss Ágnes és Takács Kincső is bejutott a középfutamba.

OLIMPIAI BRONZÉRMES A NŐI KAJAK NÉGYES!

Megvan az első érmünk Párizsban! Hihetetlenül szoros csatában olimpiai bronzérmes lett a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Dorka alkotta egység. A lányok már a keddi előfutam után bejutottak a döntőbe, ahol borítékolható volt a nagy harc, hiszen Új-Zéland, Németország, Kína és Lengyelország is joggal pályázott a dobogóra.

Carringtonék kapták el a legjobban a rajtot, Csipesék 150 méternél ötödikek voltak. Szép lassan kúszott fel a magyar hajó 250-nél már a negyedikként álltak Új Zéland, a németek és a kínaiak mögött. És akkor jött a legendás magyar hajrá! Tamiék megelőzték a kínaiakat és alaposan megközelítették a vezető kettőst is. Az utolsó métereken a lengyelekkel voltunk harcban az éremért, de a lányok kibírták a nyomást és egy csodálatos bronzzal örvendeztettek meg bennünket. Az olimpiai bajnok Új-Zéland lett, Németország előtt. Szép volt csajok!

„Nem teljesen hiszem még el. Szeretnénk megköszönni az edzőinknek, Csipes Ferencnek és Kiss Istvánnak. Talán ami a Rékának nem jött össze az most nekem összejött. Nagyon sok mindenen keresztülmentünk együtt, ez egy hatalmas eredmény” – mondta Pupp Noémi az M4 Sportnak, akinek testvére, Réka cselgáncsban olimpiai ötödik lett.

„Borzasztó nagyot jöttünk, láttam közben is, hogy jó helyen vagyunk, de ezt nem lehet felfogni, amíg nem lóg nyakunkban az érem” – mosolygott Fojt Sára.

„Csapatként értük el ezt a bronzérmet, életemben nem fájt ennyire egy pálya, amikor beérkeztünk, úgy éreztem, mindjárt elájulok. Egymásért csináltuk meg, két éve folyamatosan együtt edzünk, minden nap látjuk egymást, nagyon büszke vagyok magunkra” – mondta könnyezve Gazsó Alida Dóra.

„Még mindig tudok örülni a nem aranynak is. Éjjel felkeltem pár órára, azon gondolkodtam, mit kéne csináljak, hogy kollektíven elhiggyük, ezt baromira be tudjuk dolgozni. Választottunk taktikát, amit soha nem gyakoroltunk, egyfajta öngyilkos, egy életem, egy halálom versenyzés volt. Iszonyat büszke vagyok rájuk, rengeteget fejlődtek, nemcsak a vízen, de emberileg is. Kell ez is ahhoz, hogy kijöjjön a versenyen” – mosolygott Csipes Tamara.

Olimpiai hatodik helyezett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu páros 500 méteren!

A középfutamában második helyen végző Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros a hármas pályáról, a kínaiak és az olaszok között várhatja a startot. Jól sikerült a rajtjuk, mi több remekül, hiszen a kínaiak mögött a második helyen álltunk száz méter után. Nagyon jött azonban a független színekben induló hajó, féltávnál Balázsék harmadikok voltak. Sokáig sikerült is ezt tartani, az utolsó százon azonban a felső pályákon a spanyolok és az olaszok is nagyon komoly hajrát produkáltak, egészen feljöttek a mieinkre. Szoros volt a befutó, percekig vártunk a hivatalos eredményre, végül Balázsékat a hatodik helyen mutatta az eredményjelző. Kínai arany, olasz ezüst, spanyol bronz.

„Csalódott vagyok, nem tagadom, mert úgy jöttünk ide, hogy reális esélyünk van a dobogóra. Az edzéseken és az előző versenyek alapján is ez volt a realitás. Nem álmodtunk ezzel nagyot – mondta Adolf az M4 Sportnak. – Sajnos az 500 páros az ilyen, hogy beérkezik a mezőny egy másodpercen belül, s azon múlik, ki hogy kelt fel, kinek, hogy sikerül az eleje és a vége a távnak.”

Adolf úgy érzi, idő kell majd ahhoz, hogy ezt a hatodik helyet fel tudja dolgozni.

„Ez azért is nehéz, mert holnap van még egy feladatom és össze kellene szednem magam hozzá. Ígérem, igyekszek, a maximumot fogom nyújtani” – jegyezte meg elkeseredetten a 24 éves kenus, ugyanakkor hozzátette, hogy reményei szerint együtt marad a párosuk, mert van benne fejlődési lehetőség és képesek lesznek együtt nagy eredményekre.

Hajdu Jonatán elárulta, hogy az erős kezdés volt a taktika és szerették volna, ha a befejezés is erősre sikerül.

„Azt az evezést meg tudtuk csinálni a végén, amit szerettünk volna, de váratlanul volt két nagyobb billenésünk, ami kicsit megállította a hajónkat és az nem volt betervezve” – árulta el a versenyről Hajdu, aki szintén megemlítette, hogy a győzelem volt a céljuk, így a harmadik hellyel sem lettek volna maximálisan elégedettek, azonban, amikor meglátták a kijelzőn, hogy harmadikak, akkor azért volt bennük „egy kis öröm”, amíg nem csúszott hátrébb a nevük.

Hetedik a férfi kajak négyes!

A nap utolsó versenyszáma volt a férfiak K-4 500 méteres döntője, a hatos pályán Nádas Bencével, Csizmadia Kolossal, Kuli Istvánnal és Tótka Sándorral. Síri csend várta a rajtot, amelyet meg kellett ismételni, miután a németek belehíúztak a startba. A második indítás már rendben volt, a mieink jól is kapták el, de az egész mezőny szinte együtt haladt. Százötven méternél az ötödik helyen álltunk, de nagyon kis különbségek voltak az egységek között. Valószínűleg csak a fiúk tudhatják miért, de a táv második felére, illetve a hajrára mintha elfogyott volna az erő az egységből, az élenállók távolodtak tőlük, Bencéék pedig nem tudtak megújulni. Az arany a németeké lett, a dobogóra az ausztrálok és a sapnyolok állhattak még fel, a magyar hajó a hetedik helyen ért célba, amihez természetesen gratulálunk!

„A második rajt is jól sikerült, jó sebességet vettünk fel, 100-150 méternél kezdődtek a problémák, hiába mentünk ezzel az érzésre magas sebességgel, léptek el tőlünk folyamatosan, a 200-as frissítő hoppunk is szinte érdektelen volt a mezőnyben, semmit sem reagált rá a helyezésünk - fogalmazott az M4 Sportnak Csizmadia Kolos. - Jó pályának zárom, amit pozitívan is fel lehet fogni, mert sokkal rosszabb egy hibás, rossz pályával beérni és úgy hetediknek lenni, de sokkal többet vártunk, nem titkoltan éremért jöttünk ide. Nehéz lesz ezt most feldolgoznunk, hogy a legközelebbi lehetőségre négy évet kell várnunk.”

Kuli István nehezen találta a szavakat.

„Nehéz mit mondani. Ha egyedül álltunk volna a rajtvonalra és ugyanilyet megyünk, elkezdem csapkodni a vizet, hogy ez nagyon jó volt. Kicsit elszomorító, hogy ennek csak egy hetedik hely lett a vége. Olyan egységek is megvertek, akiket azért bőven magunk mögé szoktunk tudni utasítani. Fogalmam sincs, mi történt. Sok munka van ebben az egységben, többet vártunk, sok lemondás, alázat van itt. Ha az előjelek nem úgy alakultak volna, ahogy, meg érzésre nem lett volna ilyen jó… Ilyenkor nehéz azt mondani, hogy a hetedik hely jó vagy rossz, egyszerűen annyira mást vártunk, hogy ezt idő lesz, mire feldolgozzuk.”

Még a finálék előtt női C-1 200 méteren megrendezték a reményfutamokat, amelyekből az első két helyezettek juthattak be a középfutamba. Kiss Ágnes és Takács Kincső is remekül kezdett a délelőtti előfutamok során, mindketten csak kevéssel maradtak le az egyenes ági továbbjutásról.

A reményfutamban először Ágit figyelhettük, a fiatal szegedi versenyző pedig folytatta remek szereplését. Jól kapta el a rajtot és végig az élmezőnyben haladt, a hajárban pedig csak az ukrán Rybachok volt gyorsabb nála, így Ági ott lehet a szombati középfutamban.

"Az előfutamban tudtam egy nagyon jó pályát jönni és örültem, hogy meg tudtam előzni a legutóbbi olimpián ezüstérmes ukrán kenust, viszont kicsi csalódottság is volt bennem, mert nagyon picin múlt a továbbjutás" - nyilatkozta az MTI-nek Kiss. - "A második futamban a rajtom nem sikerült a legjobban. Eléggé fújt az oldalszél és nem is nagyon találtam a rajtgépben magamat, ez pedig kicsit hátráltatott. Utána próbáltam minél jobban feljönni és szerintem egy jó második százat tudtam jönni."

Két futammal később Kincső is megoldotta a feladatot, méghozzá rendkívül magabiztosan. A győri kenus kínai riválisábal lőtt ki legjobban a rajtból, majd az utolsó métereken ázsiai ellenfelét is simán lehajrázta, így futamgyőztesként jutott a következő körbe.

"Abból a szempontból örültem neki, hogy így tapasztalatot tudtam szerezni a két órán belüli futamokra" - mondta az MTI-nek a sportoló, aki ezt is elárulta, hogy előzetesen megnézte, kinek volt a legjobb ideje és annak megfelelően építette fel vigaszági futamát. - "Tudtam, ha a kínaival elmegyek, akkor benne leszünk az egy-kettőben. Az pedig, hogy sikerüljön beraknom elé a hajót, nagy motivációt jelentett számomra."

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók