Bonjour Paris, 4. rész: a reményteljes, de kiszámíthatatlan férfi kajak

Augusztus 6-án végre valahára a gyorsasági kajak-kenu versenyek is megkezdődnek a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Párizsban 16 magyar versenyzőnek szurkolhatunk, miközben az ellenfeleket is árgus szemekkel figyeljük. Ennek kapcsán szakágról szakágra vesszük górcső alá a legfontosabb tudnivalókat, legnagyobb riválisokat. Sorozatunkat a férfi kajak szakággal zárjuk.

Az elmúlt évek legerősebb eredményeit egyértelműen férfi kajakosaink hozták. Tokióban Kopasz Bálint és Tótka Sándor is olimpiai bajnok lett, Varga Ádám ezüstérmes, de Csizmadia Kolos és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik helye is szép emlék Japánból. 2022-ben Kopasz Bálint K-1 1000 és K-2 500 méteren is világ- és Európa-bajnoki címet nyert, utóbbi számban Nádas Bencével. Tavaly Duisburgban három vb-ezüstnek örülhettünk, ezer egyesben ezúttal Varga Ádám, ötszáz párosban a Nádas, Kopasz duó, valamint a férfi kajak négyes (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) is a dobogó második fokára állhatott fel.

Idén a szegedi világkupán Kopasz és Varga ebben a sorrendben aratott kettős győzelmet a királyszámban. Az Európa-bajnokságon Bálint második lett, párosban viszont a Nádas, Tótka kettes 2017 után ismét győzni tudott.

Ilyen előzmények után joggal lehetünk bizakodóak az olimpiát illetően is, de nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy felesleges bármilyen fölösleges terhet rakni a versenyzőkre. Mi úgyis tudjuk, hogy ha a legjobbjukat fogják nyújtani, akkor nagy baj nem lehet…

Sorjában haladva kezdjük a K-1 1000 méterrel. A királyszám regnáló uralkodója Kopasz Bálint, Tokió olimpiai bajnoka, a szám kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnoka, aki idén is bombaformában kezdett miután simán nyert a szegedi világkupán és az Eb-n is csak az utolsó métereken tudta meglepni őt a surranón Aleh Yurenia, aki azonban nem lesz ott Párizsban.

Természetesen szép számmal vannak trónkövetelők is és az egyikért nem is kell olyan messzire menni. Varga Ádám tokiói hajráját egyhamar nem fogjuk elfelejteni és azóta is számos alkalommal bizonyította, hogy minimum dobogóesélyes Párizsban is. Tavaly mindkét világkupát megnyerte, a világbajnokságon pedig ezüstérmes lett. Az idei világkupán csak Bálint előzte meg, emellett a nem olimpiai ötszáz egyesben ő győzött a két legutóbbi Európa-bajnokságon.

Ha további ellenfeleket nézzük, mindenképpen Fernando Pimentával kell kezdjük. A portugál klasszis a szám regnáló világbajnoka, a mieink állandó riválisa, akinek nem kizárt, hogy Párizs jelenti az utolsó lehetőséget az olimpiai aranyra. Ezüst és bronz van már a vitrinjében, csakúgy mint 9 világ- és 9 Európa-bajnoki cím.

Pimenta mellett figyelnünk kell a csehek olimpiai ezüstérmesére, Josef Dostálra, aki úgy tűnik ismét a régi fényében ragyog és persze ott van az ausztrál Thomas Green is, bár ő lehet inkább a párosra helyezi majd a nagyobb fókuszt.

A mieinknek arra is kell figyelniük, hogy a középfutamot és a döntőt is megelőző páros előfutam ne vegyen ki túl sokat belőlük. Az előfutamokban az első két hely valamelyikén kell végezniük a biztos középfutamhoz, máskülönben a reményfutamban is lesz feladat. Bízunk azért abban, hogy ez utóbbi miatt nem kell majd izgulnunk.

A férfi K-1 1000 méter olimpiai programja:

Augusztus 7.:

  • 10:40 Előfutamok (11:00 Kopasz Bálint; 11:10 Varga Ádám)

  • 14:10 Reményfutamok

Augusztus 10.:

  • 11:10 Középfutamok

  • 13:10 B-döntő

  • 13:20 A-döntő 

Az ötszáz páros ezt megelőzően utoljára 2008-ban szerepelt az olimpiai programban. Pekingben a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros negyedik lett, Kamera ugyanakkor Sydneyben Storcz Botonddal meg sem állt az aranyig.

 A mostani mezőnyben Varga Ádám és Kopasz Bálint párosa igazi sötét lónak számít. Nyilvánvaló, hogy két fantasztikus klasszisról van szó, akik ezren és ötszázon is hihetetlen teljesítményre képesek, kettesben viszont még soha nem láttuk őket. Ugyan a korábbi években többször is próbálkoztak, de sem a technikájuk, sem a mozgásuk nem passzolt össze. Csak néhány hete dőlt el az indulásuk, nem is szabad nagy elvárásokat támasztani velük szemben, szebb debütálást azonban el sem lehet képzelni egy olimpiai indulásnál.

Mellettük van viszont egy friss Európa-bajnok párosunk, méghozzá Nádas Bence és Tótka Sándor személyében. Hüvös Viktor tanítványai a négyes mellett erre a számra is elszántan készültek az elmúlt időszakban. Bár az időeredmény ebben a sportágban jól tudjuk, hogy több tényező összetevője, ne felejtsük el, hogy a fiúk 2017-es plvodivi 1:26.50-es időeredményénél még senki sem tudott jobbat a világon.

Kisebb szünet után 2023-ban láthattuk ismét ezt az egységet nemzetközi versenyen, Szegeden imponáló versenyzéssel nyerték meg a világkupát. A kvóták megszerzése végett a világbajnokságon Nádas ismét Kopasz Bálinttal ült össze, idén azonban visszatértek az „eredeti” felálláshoz. Nehezen indult az év, hiszen az első válogatón a Kurucz Levente, Opavszky Márk páros legyőzte őket, a világkupán pedig csak a kilencedik helyen értek célba.

A második válogatón mindössze 54 ezredmásodperccel előzték meg Kuruczékat, a szétlövést azonban már magabiztosabban nyerték, biztosítva ezzel az olimpiai indulást. A jelentős formajavulás mellé ez vélhetően újabb lendületet is adott a fiúknak, hiszen pár nappal később a szegedi Európa-bajnokságon hét év után ismét nekik szólt a himnusz.

A legnagyobb ellenfelek közé sorolhatjuk a világbajnoki címvédő portugál Joao Ribeiro, Messias Baptista párost. A májusi szegedi világkupán az ausztrál Jean van der Westhuyzen, Thomas Green egység nyert, ők most is biztos harcban lesznek a győzelemért. Veszélyes páros a litván Mindaugas Maldonis, Andrej Olijnik duó, csakúgy, mint a két német egység, a Jacob Schopf, Max Lemke és a Max Rendschmitdt, Tom Liebscher-Lucz kettesek. Egy biztos, gigászi csata várható augusztus 9-én, a fináléban.

A férfi K-2 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 11:30 Előfutamok (11:40 Nádas Bence, Tótka Sándor; 12:00 Kopasz Bálint, Varga Ádám)

  • 14:30 Reményfutamok 

Augusztus 9.:

  • 11:10 Középfutamok

  • 13:20 B-döntő

  • 13:30 A-döntő 

Hagyományosan az egyik legszorosabb és legjobban várt száma a világversenyeknek a férfi K-4 500 méter döntője. Egy igazi tűzijáték, ahol már a döntőbe jutásért is mindenkitől a maximumra van szükség

Tudja ezt jól a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett is. Az egység tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett, majd megnyerte az előolimpiát is. Igaz idén eddig nem jött ki még nekik a lépést, hiszen a világkupán hatodik, az Eb-n negyedik helyezést értek el, de tavaly is bebizonyították, hogy akkor hozzák a legjobb formájukat, amikor az a leginkább szükséges. Az olimpiai döntőt augusztus 8-án rendezik, ami egyértelműen az elmúlt három év legfontosabb napja lesz számukra. 

Rajtuk kívül további tíz nemzet egysége szerepel az indulók között, akik közül könnyebb lenne olyat mondani, aki nem esélyes az éremszerzésre, mintsem fordítva. Igazán kiemelni talán csak a németeket lehet, a Max Rendschmidt, Max Lemke, Jacob Schopf, Tom Liebscher-Lucz kvartett világbajnoki címvédőként áll rajthoz. Tokióban is a német hajó nyerte a számot, annak az egységnek Rendschmidt, Lemke és Liebscher-Lucz volt tagja, az „új fiú” Jacob Schopf, akit ha máshonnan nem, az ezer egyes mezőnyéből már jól ismerhetünk, a korábbi években remek csatákat vívott Kopasz Bálinttal és Varga Ádámmal is. 

Hasonlóan figyelni kell a 2022-es világbajnok spanyolokra is. Craviottóék a tavalyi vb-n némi meglepetésre a gyengébb arcukat mutatták, de ez ne tévesszen meg senkit. Erős négyessel érkeznek továbbá, az ausztrálok, a litvánok, a szerbek, az ukránok és a kínaiak is, de valamennyi egységet sikerült már korábban legyőznie Tótkáéknak. 

E szám előfutamaival fog elrajtolni hivatalosan a verseny a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban. Két futamból az első két helyezettek jutnak be egyből a csütörtöki középfutamba. A mieink a kanadaiakkal, a szerbekkel, a dánokkal, az ukránokkal és a litvánokkal kezdenek majd.

A férfi K-4 500 méter olimpiai programja:

Augusztus 6.:

  • 9:30 Előfutamok (9:30 Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor)

  • 13:10 Reményfutamok 

Augusztus 8.:

  • 11:40 Középfutamok

  • 13:50 A-döntő

Párizs 2024 sorozatunk további részei

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók