Csipes, Gazsó, Kopasz és Varga is futamgyőzelemmel kezdett egyesben

Remek délelőttöt zártak versenyzőink a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban. Női K-1 500 méteren előbb Gazsó Dorka, majd Csipes Tamara is futamgyőztesként jutott be a szombati középfutamba. Hasonlóan nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő a K-1 1000 méter címvédője Kopasz Bálint és a tokiói ezüstérmes Varga Ádám. Kenu egyes ezer méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel a délutáni reményfutamok során is rajthoz fog még állni.

A reggeli órákban megérkezett az eső a vaires-sur-marne-i pályára, aminek következtében a keddi naphoz képest a hőmérséklet is kissé visszaesett. A jobbos oldalszelet már a tavalyi előolimpián és a tegnap is megtapasztaltuk, így ez nem jelent újdonságot. Kilenc órakor már csak felhők voltak az égen, de egy órával később már a nap is előjött. Három versenyszám előfutamai szerepeltek a programban, a látottak alapján pedig nem lehet okunk a panaszra.

Okos versenyzéssel Gazsó Dorka futamgyőztes és bejutott a középfutamba K-1 500 méteren

Élete első olimpiáján a harmadik versenyszámában is bemutatkozott Gazsó Dorka. Kétszeres világbajnokunk a négyes és páros után egyesben is remekül kezdett, hiszen megnyerte előfutamát. Dorka kiváló rajtot vett a kettes pályáján és kínai ellenfele mögé a második helyre sorolt be. Yin Mendgie erősen kezdett és ez a táv második felében ütött vissza neki. Dorka szép lassan utolérte, 150 méterrel a vége előtt pedig az élre állt és onnan már nem is nézett vissza. Remek kezdés a Honvéd versenyzőjétől, aki 1:50.78-as idővel csapott a célba, így mára be is fejezte és készülhet a négyes holnapi döntőjére. Csak így tovább, Dorka!

„Volt egy technikai problémám, mert a hajóm elkezdett jobb oldalra húzni és attól féltem, hogy kimegyek a pályáról, nem tudom beállítani egyenesbe a hajót. Ezt még meg kell oldanunk, meg kell szerelni a kormányt – nyilatkozta az M4 Sportnak a kezdeti nehézségekről Gazsó Alida Dóra. – Állítottam a lábtámaszon, levágtunk a kormányból. Most volt ez a kis bibi, de meg fog oldódni. Ígérem!”

Dorkáról nagy teher is lement, hiszen az egyesben is kiválóan tudott teljesíteni a tegnapi páros és négyes eredménye után.

„Őszintén kicsit izgultam, mert ugye ez az egyes bemutatkozásom. Tavaly voltam Eb-n egyesben, tegnap egyáltalán nem izgultam a csapathajóban, mert nincs is semmi dolgom, csak hátulról lekövettem a többieket. Négyesben kisebb a hibalehetőség, kevésbé tudok nagyot hibázni, viszont itt magamra voltam utalva, de túl vagyok rajta. Most le is ment ez a teher, az első pályás, úgyhogy örülök neki, hogy így jól sikerült.”

Csipes Tamara az első csatát megnyerte Jörgensen ellen és már készülhet a középfutamra K-1 500 méteren!

Kétszeres olimpiai bajnokunk a kettes és a négyes után egyesben is jól vette az első akadályt és futamgyőztesként ment tovább a szombati középfutamba. A futamot kétszer kellett elindítani, miután a dán Emma Jorgensen elrontotta az első startot. Egy biztonsági indulást követően Tami a második helyre betonozta be magát, miközben dán vetélytársa folyamatosan növelte az előnyét. Azonban Jorgensen előnye 250 méter után fokozatosan csökkenni kezdett, majd a táv utolsó harmadára már a Honvéd kajakosa vette át a vezetést. Előnye egészen a célig kitartott, így Gazsóhoz hasolnóan ő is futamgyőztesként jutott a középfutamba. Gratulálunk Tami, csak így tovább!

„Úgy terveztem, hogy végig szeretném vezetni, de természetesen az én futamomban lett egy rossz rajt, amit Emma Jörgensen hozott össze. Nem szeretem ezt, mert teljesen kizökkent a ritmusból. Itt most hátszél van, hullámos a víz, és mivel nincs normális felevező sáv, mozog az egész víztömeg, hiába van hátszél, mindenki kapirgál oldalra, mert kifordítja a hajónkat, ilyen körülmények között senki nem szeretne még egy rajtot, mert minél hamarabb túl akar rajta esni. A rajtot ezért el is engedtem, de a rossz rajt után kicsit belém állt az ideg. Úgy voltam vele, hogy ez egy előfutam, az első kettő jut tovább a középfutamba, mindegy, hogy én vagy az Emma jön be elsőnek. Gondoltam, hogy Emma presztízskérdést csinál belőle, én nem szerettem volna, mert tegnap nagyon elfáradtam. Ma csak ez az egy futamom volt, ezt is szerettem volna jólesőre venni, de nem lehetett, gondoltam, hogy engem rakta be egyedül egy másik éremesélyes lánnyal. De amikor a közepén láttam, hogy Emma fárad, akkor gondoltam, van még bennem annyi, hogy betegyem elé a hajót. Megpróbáltam, tudtam tartani, nem esett jól, de jó ez így” - nyilatkozta a futam után az M4 Sportnak Csipes Tamara.

Címvédőhöz méltó kezdés Kopasz Bálinttól K-1 1000 méteren!

A királyszám tokiói bajnoka a tegnapi páros után fő számában is bemutatkozott. Bálint nagyszerű rajtott vett a harmadik előfutamban és hamar nagy előnyt alakított ki. Nyugodt tempóban haladt az élen, miközben az argentín Agustin Vernice több mint egy hajóval lemaradva követte őt. Olimpiai bajnokunk minden mérőpontnál elsőként haladt át és bár a végén Vernice közelebb jött, a magyar kajakos így is fél hajóval nyerte a futamot, méghozzá egy 3:26.44-es időeredménnyel, ami mint később kiderült a délelőtt legjobb időeredménye is volt. Hibátlan kezdés, bravó Bálint!

„A végére kellett figyelni, mert jött az argentin. Úgy osztottam be a futamot, hogy ne vegyen ki sokat belőlem, ez azért nem volt a maximum, de az előfutamban sosem szoktam fullos pályát menni. Az argentin sokat fejlődött Tokióhoz képest, akkor is egy futamban voltunk. Jó erős hátszél volt, de jöttek a hullámok is. Hozzá vagyok szokva, hogy rossz körülmények között is menni kell. Holnap pihenek, a pénteki és a szombati nap is kemény lesz” - vélekedett a címvédő az M4 Sportnak.

Kontrollálta a mezőnyt Varga Ádám, magabiztos futamgyőzelmet hozott össze a királyszám előfutamában

A tokiói bajnok után következett a három évvel ezelőtti ezüstérmes. Varga Ádám hasonló magabiztossággal abszolválta első egyes pályáját, mint nem sokkal korábban honfitársa. Igaz a rajt után a német Jakob Thordsen ugrott az élre, de szorosan követte őt Ádi. Szépen lassan tűnt el a különbség a két versenyző között, majd négyszáz méter után már a magyar hajó volt az élen. Klasszisunk remekül menedzselte az egész pályát, kérdés nem férhetett a futamgyőzelemhez, a stopper végül 3:28.56-nál állt meg. Hajrá Ádi, irány a középfutam!

„Erős futam volt, az egyik célom az volt, hogy egyből középdöntőbe jussak, a másik pedig az, hogy megnyerjem a futamot. Egyrészt azért, hogy jobb középfutamba kerüljek, másrészt azért, hogy mivel nekem éremszerzés a célom, Bálint és Pimenta mellett pedig Thordsen a legveszélyesebb az éremre, össze akartam vele méretni magam, hogy ha van hiba és gyorsabb nálam, akkor fel tudjak készülni és ki tudjam javítani, ha pedig nincs, akkor magabiztosabban tudjak odaállni a középfutamra. Láttam, hogy nagyon elfáradt, úgyhogy jónak értékelem az érzést és az eredményt is” – mondta az M4 Sportnak.

Fejes Dániel kiváló első pályát ment, a reményfutamban folytatja C-1 1000 méteren

A Honvéd versenyzője is bemutatkozott második olimpiáján kenu egyes ezer méteren. Dani már az előfutamban nagyon kemény ellenfeleket kapott, hiszen az olimpiai címvédő Isaquias Queiroz és a regnáló világbajnok cseh Martin Fuksa is ott volt a mezőnyben. A két klasszis rögtön el is lépett mezőnytől és lényegében presztízskérdést csináltak a futamgyőzelemből. Fejes eközben a harmadik helyért volt harcban az olimpiai menekültek csapatát képviselő Fernando Dayan Jorge Enriquezzel. Kenusunk 3:56.00-os ideje végül a negyedik helyre volt elegendő, így délután a reményfutamban is rajthoz áll. Gyerünk Dani, tudjuk, hogy nem lesz gond!

„Az első hatszáz méterre koncentráltam, meg a végére és arra, hogy ne lőjem el az összes tartalékom. Maradt még bennem és a mozgás is jó volt, első pályának tökéletes volt. A tavalyi duisburgi világbajnoksághoz tudnám hasonlítani ezt a versenyt. Jó a hangulat és félreteszem, hogy ez most olimpia.”

Végig tartotta az élmezőnnyel a lépést, de így is reményfutamoznia kell Adolf Balázsnak

Négyszeres világbajnok kenusunk tegnap ötszáz párosban a reményfutamban biztosította be helyét a középfutamban és ugyanígy kell tennie egyesben is. Kemény előfutamba került Balázs, hiszen ott volt mellette Sebastian Brendel és Liu Hao is. A rajt után ők hárman emelkedtek ki, illetve 300 méterig az iráni versenyző is próbálta tartani tempót, de ő aztán leszakadt a vezető hármasról. A németek legendája - aki egyébként a szám londoni és riói bajnoka - hajóhossznyival ment Adolf, illetve a kínaiak vb-ezüstérmese előtt. Brendel első helye nem forgott veszélyben, Balázs pedig egészen az utolsó 250 méterig egy vonalban haladt Liuval, de végül a hajrában erősebbnek bizonyult a kínai. Jön most egy kis pihi, majd ezt követően a folytatás, de látva Balázs formáját, abszolút optimisták lehetünk a reményfutamot illetően.

Kenusaink reményfutamaira 14:40-kor és 15 órakor kerül sor! Hajrá, srácok!

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók