Döntőben a férfi kenu páros és a kajak négyes is

Döntős napra ébredtünk Vaires-sur-Marne-ban, csütörtökön ugyanis három számban is érmeket fognak osztani. A délelőtti középfutamok után az is eldőlt, hogy a női kajak négyes mellett a férfi kvartett, valmint az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettes is ott lesz a fináléban. Női C-1 200 méteren előfutamokat rendeztek, Takács Kincső és Kiss Ágnes is a reményfutamban folytatja.

Az első olyan nap, ahol már az érmekért is megy a harc az olimpián. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az olimpia ma kezdődik számunkra. Délután három finálét is rendeznek, férfi C-2 500, női K-4 500 és Férfi K-4 500 méteren. Ami már biztos, hogy a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Dorka négyes ott lesz a 13:40-kor kezdődő döntőben, de azóta azt is tudjuk, hogy ugyanez összejött az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu párosnak és a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor fémjelezte férfi négyesnek is, miután mindkét hajó második lett a középfutamában.

Női C-1 200 méteren Kiss Ágnes és Takács Kincső is az előfutamban állt rajthoz és csak kevéssel maradtak le az egyenes ági továbbjutásról. Semmi sincs azonban veszve, hamarosan a reményfutamban javíthatnak.

Szívmelengetően indult számunkra a program, hiszen a versenynapokat megnyitó szokásos kopogtatást háromszoros olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin végezte el a Nautical Stadiumban.

Kiváló kezdés a 19 éves Kiss Ágitól, harmadik lett előfutamában női C-1 200 méteren!

Az olimpiai utolsó előfutamaival indult a nap, női C-1 200 méteren elsőként a Kiss Ágnest figyelhettük a negyedik előfutamban. A 19 éves kenus párosban már biztos középfutamos Nagy Biankával, egyesben futamának hetes pályájáról rajtolt. Az egyenes ági középfutamhoz az első kettőben kellett végezni, az ellenfelek között pedig ott volt az aktuális világbajnok kanadai Katie Vincent és a szám tokiói bronzérmese, az ukrán Liudmyla Luzan is. Ági nem ijedt meg riválisoktól, nagyszerű rajtot vett és bár Vincent az elején elhúzott, a szegedi kenus végig harcban volt Luzannal és a spanyol Corbérával a második helyért. Előbbit sikerült is maga mögé utasítania, Corbéra azonban még túl nagy falat volt, de így is le a kalappal Ági előtt. Harmadik helyével a reményfutamban folytathatja. Bravó, Ági!

Takács Kincső nagyot hajrázva harmadik lett, a reményfutamban szurkolhatunk neki is!

Utolsó magyarként Takács Kincső is megkezdte szereplését második olimpiáján. Világbajnok kenusunk az ötödik, egyben utolsó előfutamban állt rajthoz kétszáz egyesben. A középső pályán a kubai Cirillo Duboys és a chilei Mailliard tört előre a rajt után, Kincső a harmadik negyedik helyen haladt. A győri versenyző 100 méter megtétele után egyre közlebb jött a chilei ellenfélhez és csupán egy tizeden múlt, hogy végül nem sikerült befognia. Harmadik lett, ami az ő esetében is reményfutamot jelent, de mindneképpen biztató pálya volt ez elsőre!

Olimpiai döntős Adolf Balázs és Hajdu Jonatán kenu páros 500 méteren!

Az első középfutamok következtek, ahol már a döntőbe jutás a tét. Férfi C-2 500 méteren Adolf Balázs és Hajdu Jonatán a kettes pályáról várhatta az indulást, az ellenfelek pedig a brazil, a spanyol, a független és francia páros voltak. A fináléhoz az első négyben kellett végezniük a mieinknek. A jó rajtot követően a brazil egységet leszámítva egy vonalban haladt a mezőny. Kétszázötven méterhez kezdtek kicsit szétszakadni, de örömünkre Adolfék a független páros mögött a második helyen álltak. A finálé ezt követően sem forgott veszélben a mieink számára, a végén a feljövő brazilokkal és spanyolokkal meccseltek, de sikerült bejönniük a második helyen, így pár óra múlva a fináléban szoríthatunk nekik! Ez az, srácok!

Megvan a döntő a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyesnek is!

A négyes két napja a németek mögött lett második az előfutamban, akikkel most is összekerültek. A mezőnyben ott volt még a litván, az új-zélandi és a dán egység, közülük csak az utolsó nem juthatott be a döntőbe. Jó rajt, erősen kezdtek a németek és a dánok, mi a harmadik helyen haladtunk a litvánokkal karöltve. Féltáv után szépen lassan kezdtünk felkúszni a németekre, miközben a dánok kipukkadtak. Liebscherék végül megnyerték a futamot, a mieink a második helyen jöttek be, jó pályával. A döntőt 13:50-kor rendezik, ahol minden energiára szükség lesz!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók