Három kvótáért és 47 magyar versenyzőért szoríthatunk a szegedi Világkupán

Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány kihirdette a május 8-12. közötti európai pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság keretein belül induló gyorsasági csapatot. A szakember 47 versenyzőre, köztük három „újoncra” számít majd az év első nemzetközi versenyén, amely során három olimpiai kvótát is szerezhetünk még.

Alig csak, hogy véget ért a szolnoki válogató, máris következik a szezon következő mérföldköve, az első nemzetközi verseny. Jövő szerdától ismét Szegedre és a Maty-érre figyel a sportág, jön ugyanis az európai pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság.

Hajdu Botond 9 fős para-csapatáról már korábban beszámoltunk, most azonban már azt is tudjuk, hogy gyorsasági szakágban 47 magyarnak szoríthatunk.

A tavalyi világbajnokság eredményeinek köszönhetően jelenleg 15 olimpiai kvótája van Magyarországnak. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy Párizsban minden számban legyen magyar versenyző, ugyanakkor a szerdai és csütörtöki pótkvalifikációs viadalon további három indulási jogot is szerezhetünk még.

Női K-2 500 méteren erre a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettesnek lesz lehetősége. A páros ugyanezen a távon Szolnokon harmadik lett, csak a Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fojt Sára, Gazsó Dorka egységek bizonyultak jobbnak. Csikóséknak a két kvóta megszerzéséhez mindenképpen nyerniük kell.

A harmadik kvótáért női C-1 200 méteren Takács Kincső szállhat harcba. Világbajnok kenusunk győzött Szolnokon, a Maty-éren az első két hely valamelyikén kell végeznie az üdvösséghez.

A világkupa ezt követően péntektől vasárnapig tart majd, amelynek már különösebb tétje nem lesz, viszont egy kiváló felmérőnek ígérkezik a versenyzők számára, hogy megnézzék hol tartanak a felkészülésben. Összesen 26 versenyszámot rendeznek, valamennyiben egy nemzet akár két egységet is indíthat.

Ami az olimpiai számokat illeti, férfi kajak egyes ezer méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, valamint a tokiói ezüstérmes Varga Ádám is rajthoz áll. Kopasz egyébként világbajnoki címvédőként indulni fog ötszáz egyesben is. Ötszáz párosban a Szolnokon meglepetésre diadalmaskodó Kurucz Levente, Opavszky Márk duó, valamint a tavaly - ugyancsak Szegeden - világkupát nyerő Nádas Bence, Tótka Sándor kettős képviseli a magyar színeket. Két négyest is rajthoz állít Hüttner Csaba, a vb-ezüstérmes Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett mellett a Szolnokon mögöttük másodikként befutó Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente, Balogh Gergely összeállítású egység is bizonyíthat.

Női kajakban a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is inkább a jövő nagy reménységeire számít a kapitány. Ötszáz egyesben Fojt Sára és Pupp Noémi indul majd (Fojt emellett kétszázon, Pupp pedig ezren is rajthoz áll), míg párosban – remélhetőleg már két kvótával a zsebben – a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese, illetve a Nemes Réka, Dráviczki Dóra egység versenyez. Az egyetlen női négyest Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese és Csikós Zsóka alkotja majd.

Kenuban Adolf Balázs neve két olimpiai szám rajtlistáján is szerepel. Az ezer egyes mellett, ötszáz párosban Hajdu Jonatánnal térdel össze, akivel megnyerték a szolnoki válogatót. Fejes Dániel programja is hasonlóan fog alakulni, az egyes mellett, ötszáz párosban Kollár Kristóffal készül a világkupára.

A hölgyeknél Takács Kincső és Horányi Dóra indul C-1 200 méteren, míg párosban az újonnan összetérdelő és a szolnoki válogatót is megnyerő Bragato Giada, Benkucs Kíra, valamint a mögöttük másodikként záró Opavszky Réka, Csorba Zsófia egységnek is szoríthatunk.

Ha pedig már Benkucs Kíra: a Merkapt-Mekler SE 2005-ös születésű versenyzője első felnőtt világversenyén vehet részt, ráadásul a Giadával alkotott párosuk kétszáz méteren is bizonyíthat. Nem ő lesz azonban az egyetlen „újonc”: Tamás Gergő (K-1 200 méter és mix K-2 500 méter) és Kollek Bálint (K-1 5000 méter) is Szegeden debütál a felnőtt nemzetközi mezőnyben.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók