Kijelölte csapatát Hajdu Botond a kvótaszerző szegedi para kajak-kenu világbajnokságra

Kilenc versenyzővel vág neki a májusi szegedi világbajnokságnak a magyar para kajak-kenu válogatott. Hajdu Botond, szövetségi kapitány javaslatát szerdán az Elnökség is jóváhagyta. Mivel a vébéig válogatóverseny már nem lesz, a kapitány az előző évi eredményeket vette alapul a döntés meghozatalakor. A május 9-11. közötti szegedi versenyen paralimpiai kvótákat is lehet még szerezni, Hajdu Botond a már meglévő négy mellé, további egy-három indulási jog megszerzését látja reálisnak. Véglegesítették az idei szlalom Európa-bajnokságon induló magyar csapatot is.

A szegedi para kajak-kenu világbajnokság lényegében a szakág szezonnyitó eseménye lesz. Hajdu Botond szövetségi kapitány ennek kapcsán elmondta, az év ezen időszakában túl korainak tartotta, hogy külön válogatóversenyt írjon ki, inkább a 2023-as év két utolsó eseményének eredményeit vette alapul a csapat összeállításakor.

„Túl korai lenne egy válogatót rendezni, aminek tétje van, mert nem mindenki ment melegvízi táborba, ezért nem akartam a május eleji világbajnokság előtt még egy válogatót is tartani. Inkább edzésekkel töltsék ezt az időt sportolóink. A tavalyi Magyar bajnokságon és a duisburgi világbajnokságon elért eredmények alapján jelöltem ki a válogatottat.”

A kapitány hozzátette, a csapat tagjai is tökéletes edzettségi állapotban vannak, mindenkinek problémamentesre sikeredett a téli felkészülés.

„Szerencsére senkinek sem volt sérülése, hosszabb ideig tartó betegsége, ami miatt több hetet kellett volna kihagynia. Télen tartottuk a terheléses méréseket, síergométeren nyomon lehetett követni, ki hogyan áll. Extrém rossz időjárás szerencsére nem volt az utóbbi időben, úgyhogy mindenki tudja csinálni a vízimunkát is. Gyakorlatilag már mindenki február vége-március eleje óta folyamatosan vízen van, úgyhogy jó formában vannak versenyzőink.”

A tavalyi duisburgi világbajnokságon négy kvótát szerezett a válogatott: Kiss Péter Pál KL1 200 méteren világbajnoki címmel, Varga Katalin KL2 200 méteren bronzéremmel, Suba Róbert VL2 200 méteren egy negyedik hellyel, valamint Molnár Nikoletta KL3 200 méteren egy ötödik hellyel szerzett indulási jogot a szeptemberi párizsi paralimpiára. Számukra egy jó felmérés lesz a szegedi verseny, míg a többiek kapcsán Hajdu Botond úgy látja, három kategóriában van valós esély újabb kvóták megszerzésére.

„Ez a női VL2-es kenunál a Boldizsár Dalmát, a férfi KL2-es kajaknál a Kiss Tibort, illetve férfi KL3-as kajaknál Kiss Eriket jelenti. Ők a tavalyi világbajnokságon is jól szerepeltek, tehát nekik lőtávolban van a kvótaszerzés. Két-három-négy-öt helyezéssel kell előrébb lépni a tavalyi eredményeikhez képest. Úgy vélem ez még teljesíthető kihívás.”

A két legnagyobb éremesélyesünk a KL1-ben négyszeres címvédő Kiss Péter Pál, illetve a női KL2-ben Varga Katalin lesz.

„Ha őszinték vagyunk, mindenki azt várja Petyától, hogy megvédje a címét. Hozzá kell tenni, hogy két nagy nemzetközi ellenfele van. Az egyik a francia, Remy Bouille aki évről évre nagyon sokat fejlődik és tavasszal mindig nagyon jó formában van, illetve a brazil versenytársa, Luis Carlos Cardoso da Silva. Utóbbi nyilván azért van egy kis lépéselőnyben, mert gyakorlatilag hónapok óta teljes nyári felkészülést végzett és úgy érkezik majd meg Szegedre. Petya ugye csak másfél-két hónapja lesz addig a vízen, mire lesz ez a verseny. De ettől függetlenül akkor jó, hogyha van kihívás – fogalmazott Hajdu Botond, majd Varga Katalinra is kitért. – Egyelőre minden mutató arra enged következtetni, hogy nagyon jó formában van. Technikailag is változtattak jó pár dolgot a hajó beállításon. Kata azért is várja már a világbajnokságot, mert itt tudja majd a paralimpia előtt utoljára lemérni, hogy milyen közelségben van a legnagyobb ellenfeleihez, a két brit versenyzőhöz képest. Azzal lenne elégedett, hogyha legalább az egyiküket meg tudná fogni, de a legfontosabb az lenne, hogy érezzék a britek is, hogy izgulniuk kell.”

A 2023-as duisburgi világbajnokság további két kvótaszerzőjénél is minden a tervezett ütemben halad, Molnár Nikoletta és Suba Róbert is egy zökkenőmentes téli felkészülésen van túl.

„A Niki hajója nagyon sok fejlesztésen ment keresztül, ők egy térddel irányítható kormánnyal is kísérleteznek. Számára azért fontos, mert KL3-ban lehet lábkormánnyal is menni, viszont ő eddig lapáttal irányította a hajót. Egy szeles, vacak időben nagy hátrány volt neki. Nikinek egész jól sikerült a téli felkészülés, kialakult egy rendszeres gyógytorna foglalkozás a sportkórházzal, dietetikussal is elkezdett dolgozni, úgyhogy ő is minden mérőszámban, paraméterben előrébb van, mint az előző években – értékelte női para kajakosunk felkészülését, majd a két számban rajthoz álló Suba Róbertről is szót ejtett. - Robi KL1-ben és VL2-ben is fog indulni. Neki mindig olyan a felkészülése, hogy egy kicsit később kezd belelendülni. Viszont nála is azt lehet látni, hogy a terheléses mérésnél kiváló adatokat produkált, úgyhogy tőle is azt várjuk, hogy KL1-ben és VL2-ben is a döntőben lesz és minél előrébb fog végezni Szegeden.”

Para kajak-kenu válogatott kerete az európai pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokságra

Kajak:

Férfi

-        KL1 200 m: Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd SE), Suba Róbert (MVM Szegedi VE)

-        KL2 200 m: Kiss Tibor (Merkapt-Mekler SE)

-        KL3 200 m: Kiss Erik (Tiszafüredi KKSE), Rajnics Benedek Albert (Kaposvári Vízügy SC)

Női

-        KL3 200 m: Molnár Nikoletta (INTER-ÉPFŰ ASVE)

-        KL2 200 m: Varga Katalin Eszter (MVM Szegedi VE), Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE)

 

Kenu:

Férfi

-        VL2 200 m: Suba Róbert (MVM Szegedi VE), Juhász Tamás (Budapesti Honvéd SE)

Női

-        VL2 200 m: Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE)

 

Az Elnökség szerdai ülésén jóváhagyta Kadler Viktor megbízott szlalom vezetőedző keretét is a május 15-19. közötti Tacenben sorra kerülő ECA Szlalom Európa-bajnokságra. Az eseményen NK-1 és NX-1 kategóriában az MVM Szegedi VE versenyzője, Seprenyi Sára, K-1 kategóriában pedig a Graboplast Győri VSE sportolója, Rácz Koppány fogja képviselni Magyarországot.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók