Magabiztosan Plovdiv felé!

Válogató

Takács Tamara és Kopasz Bálint – egyelőre róluk szól idén a gyorsasági kajak szakág, hiszen előbbi K-1 500 méteren, utóbbi ezren nyerte meg az első világ- és Európa-bajnoki válogatót a Maty-éren. C-1 1000 méteren Vasbányai Henrik győzött, a sprintereknél pedig Hajdu Jonatán, Devecseriné Takács Kincső és Horváth Bence állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Takács Tamara továbbra is veretlen a hazai mezőnyben, hiszen a májusi rangsoroló után pénteken ő nyerte meg az első válogatót K-1 500 méteren a szegedi Maty-éren. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa a finisben volt erős, s utasította maga mögé a 200-as Lucz Dórát, valamint az 1000 méteren világbajnok Medveczky Erikát.

„Ólmos volt a vége” – mondta mosolyogva edzőjének, Takács Tamara.

„Pont hogy az eleje volt ólmos” – válaszolta a tréner, aki szerint tanítványa az idén fellépett az első lépcsőfokra a tokiói olimpia felé vezető úton.

Hogy mi Tamara sikerének a kulcsa?

„Az, hogy nyugodt voltam és bíztam magamban. Minden versenyemen próbálok magamra összpontosítani” – mondta Takács Tamara.

„Szerintem az, hogy Tamara nagyon akar. Sokszor vissza kell fogni őt az edzéseken, mert többet akar vállalni, mint ami a feladat – folytatta Fábiánné Rozsnyói Katalin. – Rengeteget számít, hogy amikor hozzám került fiúkkal edzett, gyakorlatilag az ő hátukon jutott el idáig. Attól a munkától olyan állóképességet szerzett, amelyre most nagyon jól lehet építkezni.”

Kopasz Bálint állóképességére sem lehet panasz. Kopaszné Demeter Irén versenyzője 3:31-es időt „csónakázott” K-1 1000 méteren, a végén szinte teljesen kiengedve, Ceiner Benjámint és Noé Bálintot maga mögé utasítva érkezett a célba. Hogy szokásától eltérően miért nem ment maximum pályát?

„Az ötszáz miatt most már taktikusabban kell versenyezni, be kell osztani az erejét. Egy 3:25-3:26 körüli időt két nap után is megérez, most másképp raktuk össze a taktikát. Bálint ötszáznál látta, hogy nincs, aki megszorongathatná, kétszázzal a vége előtt még indított egyet, de a végét okosan elengedte” – mondta Demeter Irén, aki az idén zsúfolt programot szervez versenyzőjének.

„Az idén szeretnék rajthoz állni az U23-as világbajnokságon, a felnőtt Európa-bajnokságon ezer és ötszáz egyest is indulni, a racicei világbajnokságon pedig egyértelműen az ezer egyes indulás lenne a cél” – fogalmazta meg programját a versenyző.

Férfi C-1 1000 méteren Vasbányai Henrik győzött, mögötte korábbi párja Varga Dávid és Bodonyi András zárt a dobogón. Henrik egyelőre még mindig keresi a helyét a mezőnyben, ahogy fogalmazott: fejben kell rendbe tennie magát.

„Még mindig hullámhegyek és völgyek vannak az életemben. Vannak napok, amikor félősen kelek, van, amikor pedig meg akarom mutatni a világnak. Délelőtt a félős Henriket láthatták, délután pedig a dacosat. Remélem a holnapi páros során is ezt az arcomat tudom mutatni” – magyarázta a kenus.

A sprintereknél férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán konstans a győztes arcát mutatja, úgy tűnik, jó időre kibérelte magának a dobogó legfelső fokát.

„Azért tudok nyerni, mert bennem vannak az előző évek, amikor sokat készültünk 200-ra, hiszen az volt a fő számom – mondta a Dunaferr fiatalja. – Most készülök ötszáz méterre és végzek ezres munkát is, de a cél, hogy megtartsuk a kétszáz métert, s mellé pakoljuk be a többi számot a zsákba.”

Devecseriné Takács Kincső női C-1 200 méteren pakolt be egy győzelmet, csapattársát és párját, Balla Virágot utasította maga mögé. Kincső örült, hogy a Világkupa-menetelés után végre pihenten tudott odaállni egy versenyre.

„Az a típusú versenyző vagyok, aki pihenten jobban oda tudja tenni magát, jobban tud koncentrálni. Örülök, mert az elmúlt időszakban száz méter után már lehúzták a redőnyt, most száz méter után is ki tudtam hajtani magam” – magyarázta a versenyző.

Férfi K-1 200 méteren is győztest avattak, akárcsak a májusi rangsorolón, ismét a győri Horváth Bence diadalmaskodott Tótka Sándor és Molnár Péter előtt.

„Hogy minek köszönhetem a sikerem? Annak, hogy a Világkupán kaptam egy jókor jött pofont. A B-döntőben olyan időt akartam evezni, ami az A döntőben is megállja a helyét, de rástresszeltem, rosszul rajtoltam, és nem értem utol Birkás Balázst. Az edzőm, Tokár Krisztián változtatott egy kicsit a technikámon, pontosabban nem a technikán, hanem a lapátomon. Pár napja itt Szegeden mentem egy maximum pályát, kézi méréssel 33.89-et eveztem, most a versenyen is ezt az időt értem el, amivel nagyon elégedett vagyok” – mondta Horváth Bence.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók