Három ezüst-és három bronzérem a maraton Eb pénteki napján

Hat medállal bővült a magyar csapat gyűjteménye a maraton Európa-bajnokság második versenynapján Poznanban. U23 női kajak egyesben két magyar is felállhatott a dobogóra, Sinkó Panna második, Csépe Panna pedig harmadik lett. Ugyanebben a korosztályban férfi C-1-ben Pluzsik Mihály második lett, míg Sellyei Csanád K-1-ben, Matkovics Sári pedig női C-1-ben szerzett bronzérmet. Ifjúsági kenu párosban a Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác egység ezüstérmet szerzett.

Az Európa-bajnokság második napján a felnőttek „pihentek” az U23-as és az ifjúsági számok voltak fókuszban. Magyar szempontból ez a nap is valóságos éremeső volt, hiszen hat érmet szereztünk.

A napi program végéről haladva, Sellyei Csanád a tegnapi felnőtt rövid körön elért negyedik helye után, ma felállhatott a dobogó legfelső fokára U23 kajak egyesben. A 26,2 kilométeres táv nagy részében a váci versenyző mellett Péli Zalán is az élboly tagja volt. A futamot végül megnyerő dán Philip Knudsen az utolsó előtti körben szakította le a mezőnyt, így a két magyar kajakos az ezüstérmeért csatázott. Csanád végül nagy hajrával lett bronzérmes, míg Zalán a negyedik helyen zárt.

„Zalán próbált a dán után menni, de ehhez nem talált társat, akivel összedolgozhatott volna, senkiben nem volt annyi erő. – mondta Kadler Viktor, maraton vezetőedző. – Csanád szempontjából nem volt hibátlan a futam, a futószakaszoknál voltak problémák, de összességében nagyon szépen teljesített Zalánnal együtt.”

Női U23 kajak egyesben az utolsó 500 méterre fordulva már világossá vált, hogy Csépe Panna, Sinkó Panna és a dán Pernille Hostrup között dől el az arany sorsa. A hajrát sajnos utóbbi bírta a legjobban, így is született azonban két szépen csillogó magyar érem, Sinkó lett a második, Csépe pedig a harmadik a 22,6 kilométeres futam végén.

„Tudtuk, hogy a dán lány a végén nagyon erős lesz, Pannáék nagyon szépen összedolgoztak, megpróbálták kifárasztani, de ezúttal ez is kevés volt. Próbálunk a vb-re majd kitalálni valamit, amivel legyőzhetjük.” – fogalmazott Kadler Viktor.

Még a délelőtt folyamán U23 kenu egyesben a férfiaknál Pluzsik Mihály második lett. A szentendrei kenus idén lépett feljebb egy korosztállyal, tegnap a felnőttek között kilencedik lett rövid körön. Saját korosztályában csak a lengyel Erik Wylga volt jobb nála a 19 kilométeres táv során, de ezzel az eredménnyel is maximálisan elégedettek lehetünk.

„Misitől ez volt ma a maximum. A lengyel fiú nagyon ügyes, ő volt a favorit, Misi számára teljesen jó ez a második hely. Az ifit kinőve tegnap a felnőttek között szembe jött vele a realitás, hogy ez már egy más kávéház, de ma nagyon szépen rakta össze magát.”

Matkovics Lili Sára tegnap felnőtt női kenu egyes rövid körön lett ötödik, ma az U23-asok 15,4 kilométeres versenyében bronzérmes lett.

„Sári eredetileg nem indult volna ebben a számban, de végül itt a helyszínen mégis beneveztük. Benne volt akár az ezüstérem is, de vétett egy kis hibát. Ettől függetlenül vele is elégedett vagyok. – mondta Kadler Viktor.

Ifjúsági korosztályban két számot rendeztek pénteken. Férfi kenu páros 15,4 kilométeren második lett a Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác duó a lengyelek mögött. Ugyanebben a futamban indult a Tósa Máté, Schieber Dávid kettős is, ők egy borulásnak is köszönhetően az ötödik helyen zártak.

A nap során a női ifjúsági kajak egyesek versenye volt az egyetlen szám, amelyben nem született magyar érem. Pedig Reisz Janka a táv elején ismét az élre állt, ám egy héten belül harmadszor sem volt szerencséje. Vezető helyről, ezúttal egy bójának ütközve borult és bár ezután még vissza szállt, a párosra való tekintettel később kiállt a versenyből. Ahogy mondani szokták: egyszer minden rossz sorozat megszakad, reméljük Jankának a páros meghozza végre az áttörést. A szám másik magyar indulója, Kmetyó Klaudia a hetedik helyen ért célba.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók