Újabb mozgalmas nappal folytatódott Szegeden a korosztályos magyar bajnokság

A Serdülő, Ifjúsági és U23-as Magyar Bajnokság második versenynapján az ezer méteres számok mellett már az ötszázasok is megjelentek a programban. Összesen 24 döntőben avattunk magyar bajnokot a Maty-éren.

A nyári hőségben mindenki a vízpartra kívánkozik, nincsenek ezzel másképpen a fiatal kajak-kenus utánpótlás palánták sem. Számukra azonban nem csak játék és mese a versenyszezon ezen időszaka, hiszen javában zajlik Szegeden a Serdülő, Ifjúsági, U23 Magyar Bajnokság. Pénteken az ötszázas döntők mellett maradtak még ezres finálék.

U23-as korosztály

U23 női K-1 500 méter

Rendessy Eszter (UTE) öt nappal ezelőtt a szám korosztályos világbajnoka lett, ma pedig a hazai színtéren is felkerült a képzeletbeli korona a fejére. A jó rajt után egy jól felépített pálya következett, megérdemelten szerezte meg az aranyérmet. Ujfalvi Laura (KKNKKA) is jó pályát ment, számára a második hely jutott. Dráviczki Dóra (KKNKKA), Pólai Petra (KKNKKA) és Bársony Ottilia (Lágymányosi Spari) hatalmasat csatázott az utolsó métereken a bronzéremért, végül az említett sorrendben értek célba. 

U23 női C-2 500 méter

Mindössze három egységgel indították el az U23 női C-2 500 méter döntőjét. A friss világbajnok Opavszky Réka, Csorba Zsófia (UTE) egység rajt-cél győzelmet aratva hasított végig, megelőzve a második helyezett Kis-Batka Imola, Fehér Anna (Szolnoki Sportcentrum és FTC) duót és a bronzérmes Hegedűs Karolina, Szemán Linett (Váci Karakán) párost. 

U23 férfi C-2 500 méter

Már a rajtgépből kilőve az élre ugrott a Kollár Kristóf, Juhász István (Atomerőmű SE) páros, majd ezt a pozíciót minden erejükkel egészen a futam végéig meg is őrizték. Hasonlóan bebetonozta magát a második helyre a Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász (UTE) kettős, akik a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler László SE) duó előtt szerezték meg az ezüstérmet. 

U23 férfi K-1 500 méter

Keller Gergő (MVM Szegedi Vízisport SE) amit a rajt után eltervezett, azt meg is valósította: biztos előnyt kidolgozva behúzta a magyar bajnoki címet. A győztest egyedül Tamási Zsombor (MTK) tudta megközelíteni, de neki is meg kellett elégednie a második hellyel. A bronzérmet kiélezett párharcban Tamás Gergő (Graboplast Győri VSE) szerezte meg. 

U23 női C-1 500 méter

Opavszky Réka (UTE) és Horányi Dóra (UTE) vett repülőrajtot, majd előbbinek sikerült folyamatosan növelni az előnyét egészen a célvonalig. Sőt háromszáz méter után Dórának a mögötte érkezőkre kellett figyelnie, de erejét jól tartalékolva behúzta a második helyet. A bronzéremért vívott csatában csak negyvennégy századmásodperc döntött Zagyvai Borka (Váci Karakán) javára Csorba Zsófia (UTE) ellen. 

U23 férfi K-4 500 méter

A 2023-es U23-as világbajnok Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, Tamási Zsombor (MTK és MVM Szegedi Vízisport SE) kvartett már rajt után elvette a többi egység kedvét, győzelmükhöz nem fért kétség. Annál nyíltabb volt a második hely sorsa, azonban a Kollek Bálint, Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kozma Barnabás (KKNKKA) négyesnek sikerült megelőznie az Aradi Álmos, Mitring Olivér, Kolozsvári Brúnó, Tamás Gergő (Graboplast Győri Vízisport SE) egységet.

U23 férfi C-1 500 m

Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler László SE), Kollár Kristóf (Atomerőmű SE) és Rumi Gergő (Graboplast Győri Vízisport SE) fej-fej mellett haladva haladt az első négyszáz méteren, az utolsó hajrát viszont az Atomerőmű SE kiválósága indította meg időben. A jó robbantásának köszönhetően magyar bajnok lett, míg az ezüstéremért vívott csatából Uhrin Dávid jött ki jobban Rumi Gergővel szemben. 

U23 férfi C-4 500 méter

Nem akadt izgalom a férfi kenu négyesek ötszáz méteres futamában, ahol a Kollár Kristóf, Juhász István, Buday Domonkos, Besenyei Ádám (Atomerőmű SE és Törökbálinti Kenusiskola) kvartett hamar tetemes előnyt alakított ki a Molnár Csanád, Szarka Krisztián, Szilágyi Balázs, Gyányi Levente (MVM Szegedi Vízisport SE) négyeshez képest, így a két egységből álló futamban könnyen megállapítható volt azbefutó.

U23 női K-4 500 méter

Jó rajthoz jó pálya is társult a Rugonfalvi-Kiss Janka, Ujfalvi Laura, Kőhalmi Emese és Dráviczki Dóra (KKNKKA) alkotta egységnek, akikhez bár fokozatosan zárkózott fel a Csikós Zsóka, Decsi Dorina, Kiskó Réka, Debreczeni Lora (Szolnoki Kajak-Kenu Club és KSI) kvartett, de megelőzni már nem tudta. A harmadik helyet is a KKNKKA egysége húzta be – ebben a hajóban a Pólai Petra, Fodor Napsugár, Nemes Réka és Itzelberger Zsófia ült. 

U17-es és U18-as korosztály

U17-U18 férfi C-2 500 méter – Kolonics György Emlékfutam

A Gyányi Milán, Pálfalvi Viktor (MVM Szegedi Vízisport SE és Atomerőmű SE) páros rajt-cél győzelmet aratott az ötös pályáról indulva. A második hely sorsa sem forgott igazán kockán, hiszen a Kiss Martin, Molnár-Gábor György (MVM Szegedi Vízisport SE) kettős is magabiztosan tartotta ezüstérmes pozícióját a harmadikként célba érő Tóth Bence, Varga Gábor (DKSE) duó előtt. 

U17-U18 női C-2 500 méter

A Matkovics Vanda, Paragi Petra (KSI és MVM Szegedi Vízisport SE) duó a szám korosztályos világbajnoki ezüstérmese, valamint regnáló Európa-bajnoka a Magyar Bajnokságon is uralta a mezőnyt. Egyedül a közvetlenül mellettük lévő pályán haladó Sárkány Réka, Győre Panna (Merkapt-Mekler László SE és MTK) páros tudta a lépést tartani, de ők is több, mint másfél másodperces hátránnyal értek célba. A harmadik helyet illetően sem volt sok kérdés, a Szente Johanna, Bernáth Eszter (Merkapt-Mekler László SE) kettős nyakába került a bronzérem.

U17-U18 férfi K-1 500 méter

Nagy hajrát láthattunk az U17-U18 férfi K-1 500 méteres döntőben Gazdag Marcelltól (KKNKKA), akinek szoros csatában sikerült megszerezni a magyar bajnoki címet Szabó Vilmos (KSI) és Zákány Máté (KKNKKA) előtt.

U17-U18 női K-1 500 méter

Hatalmas harc volt az első helyért hiszen annak ellenére, hogy a táv első felében sikerült Szegedi Angelinának (Kis-Duna SE) az élre állnia, még további három egység is visszajött a versenybe. Szorosra sikeredet a végső befutó, szabad szemmel nézve szinte megállapíthatatlan volt, hogy kinek sikerült a legjobban berúgni a hajóját. Az első négy helyezett mindegyike fél másodpercen belül ért célba. Az időeredmények megállapítása után kiderült, Tölgyesi Flóra (Budapest Honvéd) végül két századmásodperccel előzte meg Angelinát, míg Pető Hannának (City-Gas Tiszafüred SE) Debreczeni Lorát (KSI) sikerült letaszítani a dobogóról. 

U17-U18 női C-1 500 méter

Győre Panna (MTK) is még éppen csak visszaérkezett a korosztályos világbajnokságról (ahol egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett), de hazai vizeken is magabiztosan versenyzett. A korosztályos Eb-ezüstérmes kényelmes előnyt kialakítva evezett Matkovics Vanda (KSI) és Kis-Batka Iringó (TVK) előtt. Habár Vanda a táv végén még indított egy hatalmas hajrát, Pannának a korábban kialakított előnye elegendőnek bizonyult, hogy a tegnapi ezer egyes győzelme után, ötszáz méteren is magyar bajnok legyen. 

U17-U18 vegyes C-4 500 méter

Két egység állt rajthoz U17-U18 vegyes C-4 500 méteren. Habár csak volt a kérdés, hogy kinek a nyakába kerül a fényesebb érem, a Csendes Gergő, Viski Anna, Jeges Nikolett, Kurucz Balázs (Szabó Attila Kenu Akadémia) kvartett már a rajt után biztosra akart menni és meggyőző előnnyel verte a Sárkány Réka, Bernáth Iringó Virág, Bernáth Eszter Anna, Takács Rebeka (Merkapt-Mekler László SE) négyest.

U17-U18 vegyes K-4 500 méter

Szinte kilőtt a rajtgépből a Zöldi Zoé, Kelemen Blanka, Szabó Levente, Rozmán Kolos (MVM Szegedi Vízisport SE) kvartett, akikkel senki nem tudta felvenni a versenyt, így viszonylag hamar kialakult a befutó sorrendje is. A Gombás Alíz, Vén Patrícia, Taáp Tamás, Pápai Bence (Graboplast Győri Vízisport SE) négyes a második, a Debreczeni Ádám, Bukta Bendegúz, Szép Virág Panka, Timár Eszter (Merkapt-Mekler László SE) egység a harmadik helyen végzett. 

U15-ös és U16-os korosztály

U16 férfi K-2 1000 méter

Egészen fél távig úgy tűnt, hogy az Aczél Márton, Borda Huba (KKNKKA és UTE) duó, valamint a Takáts Áron, Lőrinczi-Csákvári Brúnó (INTER-ÉPFŰ AVSE és Kis-Duna SE) páros között dőlhet el az aranyérem sorsa, de folyamatosan lőtávolban maradt a hetes pályán induló Budai Kevin, Lánczi Zaránd (Szolnoki Sportcentrum) kettős. Mint legvégül kiderült, az utóbbi egység taktikája bizonyult a legjobbnak, hiszen a Szolnoki Sportcentrum versenyzői egy hatalmas hajrával megnyerték a döntőt közvetlenül a Takáts-Lőrinczi-Csákvári páros és az Aczél-Borda kettes előtt.

U15-16 férfi C-2 1000 méter

Igen hamar kialakult a végső sorrend az U15-U16 férfi C-2 1000 méter döntőjében. Korán megszilárdította első helyét a Péter Zsolt, Barna Dávid (Graboplast Győri Vízisport SE és MVM Szegedi Vízisport SE) kettős már a táv első negyedében, míg az ezüst- és a bronzérem sorsa sem volt sokáig kérdéses. Előbbi a Széll Kristóf, Balázs Bálint (Tiszaújvárosi KKSE és Diósgyőri Kajak-Kenu SC) páros, utóbbi a Mitropoulos Konstantinos, Soós Márk (UTE) kettes nyakába került.

U15 férfi K-2 1000 méter

Az U15 férfi K-2 1000 méter döntője sem volt igazán eseménydús, hiszen a rajt után kialakult sorrend már nem igen változott. A Sütő Áron, Makovsky László (KSI) egység bebetonozta helyét az élen. Igazán a dobogó második fokáért volt kisebb küzdelem a Kruj Benedek, Uram Kristóf (Vitalitás SE) páros és a Jánosi Dávid, Kovách-Henn Ábel (Lágymányosi Spari) duó között, végül az előbbi egységnek sikerült behúzni a második helyet.

U15 női K-2 1000 méter

A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is szétszakadt a mezőny, az Andók Petra, Varasdy Lilla (KSI) kettősnek nem akadt komoly kihívója az első helyért. A második pozíciót biztosan tartotta az egész futam során a Mészáros Enikő, Blényesi Luca (DKSE) páros, míg a harmadik helyen a Juhász Kinga, Reisz Laura kettes (Lágymányosi Spari) ért célba. 

U16 női K-2 1000 méter

Habár úgy tűnhetett, hogy sokáig egyben marad a mezőny, a fél távnál kezdtek kialakulni a kisebb-nagyobb különbségek. Az Acélos Hanna, Leskó Vivien (KKNKKA) duónak sikerült meglépnie a mezőnytől, így már csak a második helyet illetően maradt nyílt kérdés. Az utolsó száz méterig úgy tűnt, hogy a Gábor Alíz, Bokányi Nóra (MVM Szegedi Vízisport SE) párosnak sikerült akkora előnyt kialakítani, hogy megszerezzék az ezüstérmet, azonban a Moór Mirtill, Nyíri Bernadett (Graboplast Győri Vízisport SE) kettes letudta hajrázni őket. 

U15-U16 férfi K-4 1000 méter

Kiváló rajtot vett a négyes pályán induló Bódi Álmos, Schein Dániel, Zsinkó Milán, Schein Péter (Szekszárdi Kajak-Kenu SE) kvartett, valamint a hatoson rajtoló Bukta Gergő, Kárpáti Csanád, Tamás Botond, Schiff Márton (UTE) egység. Egészen fél távig jól tartotta magát az UTE hajója, de folyamatosan felért rájuk a Maróthy Huba, Erdélyi Dominik, Csomor Balázs, Bartók Miklós (MVM Szegedi Vízisport SE) négyes, akik a jó hajrának köszönhetően meg is kaparintották a második helyet. 

U15-U16 férfi C-4 1000 méter

Négy egység állt rajthoz az U15-U16 férfi C-4 1000 méteres döntőben, így mindössze csak egy hajó maradt érem nélkül. A Faragó-Tóth Vince, Faragó-Tóth Ábel, Erdélyi Regő, Haris Hunor (Szentendrei Kajak-Kenu SE) négyes, valamint a Széll Kristóf, Kis Máté, Molnár Ádám, Molnár Lukács (Tiszaújvárosi KKSE és MVM Szegedi Vízisport SE) kvartett között volt nagy csata az első helyért, miközben a harmadik pozícióban biztosan haladt a Pápai Boldizsár, Gyúrós Arnold, Kungli-Zsegura Levente, Hegyi Zsombor (Graboplast Győri Vízisport SE) egység. A hajrá a Faragó-Faragó-Erdélyi-Haris négyesnek sikerült a legjobban, erőfeszítésüknek köszönhetően megszerezték a magyar bajnoki címet. 

U15-U16 női K-4 1000 méter

A startot követően három hajónak sikerült ellépni a többiektől.  Közülük a Szalai Kata, Rozmán Kinga, Nagyi Vanessza, Sadler Kamilla (MVM Szegedi Vízisport SE) négyes taktikázott a legjobban, hiszen a futam végén sikerült egy nagyobb hajrával megszerezniük a győzelmet. A Horváth Hanna, Viszóczki Flóra, Domoszlai Éva, Macsó Lili (Tiszaújvárosi KKSE) kvartett a dobogó második fokára, a Szilasi Tímea, Molnár Panna, Mohács Karolina, Kovács Boglárka (DKSE) egység a harmadik helyre ért fel. 

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók