Kirobbanó teljesítmények a Serdülő, Ifjúsági és U23-as Magyar Bajnokság első napján

Egy hét sem telt el azóta, hogy megnyertük az éremtáblázatot az ifjúsági és U23-as világbajnokságon Plovdivban, a hazaérkező utánpótlás korosztályú versenyzőknek már honfitársaikkal kellett megmérkőzni. Csütörtöktől vasárnapig a Maty-éren rendezik a Serdülő, Ifjúsági és U23-as Magyar Bajnokságot, amelyen összesen 911 versenyző áll rajthoz.

Az első versenynapon az ezer méteres versenyszámok kerültek fókuszba, egyesben párosban és négyesben avattunk magyar bajnokokat Szegeden.

U23-as korosztály

Férfi U23 K-1 1000 méter

Az ifjúsági világbajnok Panyik Zsombor (Budapest Honvéd) és Halmy Lőrinc (UTE) kapta el legjobban a startot, s egészen a fél távig úgy nézett ki, hogy kettejük közül kerülhet ki a végső győztes. Jól tartotta magát azonban Bánkúti Zsombor (Budapesti Honvéd) és Kövesdi Patrik (Vasas) is, a különbséget folyamatosan sikerült csökkenteniük az élen állókkal szemben, sőt Bánkúti hajrája annyira jól sikerült, hogy milliméterekkel, de Panyik és Halmy előtt érkezett a célba.

Női U23 K-1 1000 méter

Dráviczki Dóra (KKNKKA), Rendessy Eszter (UTE) és Csikós Zsóka (Szolnoki Kajak-Keniu Club) lépett a rajt utáni első métereken a mezőnytől. Dráviczki később leszakadt a másik két lánytól, Csikós és Rendessy harcoltak a győzelemért, végül utóbbi sikerével zárult a döntő.

Férfi U23 C-1 1000 méter

Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler László SE) már a rajtgépből elindulva nyomatékosította mindenkiben, hogy nem fog nyitott kérdést hagyni a futam végére, senki sem tudta megszorongatni. Ezzel ellentétben szoros csata volt a második helyért Juhász István (Atomerőmű SE) és Fodor Nicholas (KKNKKA) között. Az utolsó méterekre előbbinek maradt a több tartaléka, így az ezüstérmet az Atomerőmű SE versenyzője szerezte meg.

Női U23 C-1 1000 méter

Hihetetlenül szétszakadt a női mezőny, hiszen Csorba Zsófia (UTE) és Zagyvai Borka (Váci Karakán) szinte kilőtt a rajt után. Kettejük csatája volt kiélezett, egészen az utolsó méterekig, amikor Borkának sikerült lépéselőnyt kialakítani, ezzel behúzva az aranyérmet is. Kis-Batka Imola (Szolnoki Sportcentrum) az ezer méteren végig a harmadik helyen haladt, bronzérme egy pillanatig sem forgott kockán.

U23 férfi K-2 1000 méter

A mezőny telítettsége ellenére nem láthattunk hatalmas csatákat. Az első helyen a friss világbajnoki ezüstérmes Kolozsvári Brúnó, Mitring Olivér duó (Graboplast Győri Vízisport SE) ért célba, a második helyet a Mircse Iván, Tamási Zsombor páros (MTK) szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokát a Tribol Bence, Tribol Bertalan kettős (Vasas SC-ARC-S Group) hozta össze.

U23 női K-2 1000 méter

A Nemes Réka, Dráviczki Dóra duó (KKNKKA), a Decsi Dorina, Csikós Zsóka páros (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) és a Pólai Petra, Itzelberger Zsófia (KKNKKA) csatázott az első helyért női K-2 1000 méteren. A ki-ki meccset végül a Nemes-Dráviczki egység nyerte meg, míg a második helyért folytatott küzdelem a Szolnoki Kajak-Kenu Klub párosa tudott a másik KKNKKA kettős előtt végezni.

U23 férfi C-2 1000 méter

A Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros (Merkapt-Mekler László SE) kapta el legjobban a rajtot, de folyamatosan zárkózott fel rájuk a Mészáros Milán, Mitrpoulos Iliász kettes (UTE). A két egység között hatalmas hajrába kezdett a Kollár Kristóf, Besenyei Ádám páros (Atomerőmű SE) is, ez most a harmadik helyre volt elegendő. Az utolsó nagy robbantás jobban sikerült az újpestieknek, így ők húzták be a győzelmet.

U23 női C-2 1000 méter

Mindössze két egység, a Horányi Dóra, Csorba Zsófia (UTE), valamint a Hegedűs Karolina, Szemán Linett (Váci Karakán) párosok álltak rajthoz ebben a számban. Csak az volt a kérdés, hogy kinek csillog majd fényesebben az érem a nyakában. Az UTE egysége viszont nem sokáig hagyta nyitva a kérdést, minden csapással növelték az előnyüket, magabiztos győzelmet arattak.

U23 férfi K-4 1000 méter

A Kollek Bálint, Hidvégi Hunor, Hidvégi Zalán, Kozma Barnabás kvartett (KKNKKA) nagy kihívója az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Mircse Iván, Tamási Zsombor négyes (MTK) volt, azonban a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia növendékeinek sikerült jól a hajrá, behúzták az első helyet. A dobogó legalsó fokára az Aradi Álmos, Mitring Olivér, Kolozsvári Brúnó, Tamás Gergő (Graboplast Győri Vízisport SE) fért fel.

U23 női K-4 1000 méter

A Pólai Petra, Bársony Ottília, Dráviczki Dóra, Rugonfalvi-Kis Janka kvartett (KKNKKA és Lágymányosi Spari) egy jó rajt után igen könnyű győzelmet aratott. A második helyen a szintén a KKNKKA egysége, a Nemes Réka, Fodor Napsugár, Ujfalvi Laura, Itzelberger Zsófia összeállításban ért célba, míg a bronzérmet a Holló Hanna, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka, Decsi Dorina (UTE, Szolnoki Kajak-Kenu Klub) kvartett szerezte meg.

 

U17-U18-as korosztály

U17-18 férfi C-1 1000 méter

A Gyányi Milán (MVM Szegedi Vízisport SE), Maranec-Dózsa Zsombor (MVM Szegedi Vízisport SE), Sárosy Barna (BKV Előre SC) trió lőtt ki a legjobban. A szám friss világbajnoki bronzérmese Gyányi robbantott először a hármasból, az utolsó kétszáz métert húzta meg nagyon erősen és az első helyen ért célba. Mögötte a célfotó döntött, az ezüstérmet Maranec-Dózsa Zsombor szerezte meg néhány századmásodperccel Sárosy Barna előtt.

U17-18 női K-1 1000 méter

Az első két helyért igazán nem alakult ki nagy párharc, hiszen a Plovdivból kétszeres világbajnokként hazatérő Pető Hanna (City-Gas Tiszafüred SE) magabiztos győzelmet aratott, míg második helyre szinte bebetonozta magát Debreczeni Lora (KSI SE). Harmadik helyért Józsa Hanna (UTE) és Jeszkel Panna (KKNKKA) csatázott óriásit, végül a KKNKKA versenyzője ötvenkét századmásodperccel maradt le a dobogóról.

U17-18 férfi K-1 1000 méter

Mertz Attila (KSI) és Jancsó Levente (MTK) lépett el a mezőnytől, majd a KSI versenyzője legfőbb vetélytársától is elszakadt. Mertz első helyéhez nem fért kétség, de Jancsó Levente is tartotta a második helyet. A bronzéremért hárman is csatáztak, de végül Nyíri Donát (Graboplast Győri VSE) csípte meg a dobogó legalsó fokát.

U17-18 férfi C-2 1000 méter

Magabiztos győzelmet aratott ebben a számban a Ludányi Mátyás, Vonga Ádám páros (Lágymányosi Spari). A Kiss Martin, Molnár Gábor duó (MVM Szegedi Vízisport SE) és a Tóth Bence, Varga Gábor egység (DKSE) tartotta még jól magát, azonban az előbbi egység nem csak a második, de a harmadik helyet is elvesztette, hiszen a hetes pályán a Vargay Máté, Takács Lázár páros (Borsodi Örökmozgó és Szentendrei Kajak-Kenu SE) kiváló hajrájának köszönhetően bejött a harmadik helyre.

U17-18 női C-1 1000 méter

Győre Panna (MTK) a kiváló rajtja után nem adta ki kezei közül az első helyet. Hamar szétszakadt a mezőny, Kis-Batka Iringó (TVK), illetve Sárkány Réka (Merkapt-Mekler László SE) is a tisztes távolságot tartották egymástól második és harmadik helyen. Már az első ötszáz méteren kialakult a végeredmény, mindössze az időkülönbségeket illetően voltak kérdések.

U17-18 női K-2 1000 méter

Pető Hanna immáron Szegedi Angelinával összeülve (City-Gas Tiszafüred SE és Kis-Duna SE) szintén magabiztos győzelmet aratott. Mögöttük a Holló Hanna, Mészáros Anna páros (UTE), majd a Szijártó Dóra, Hakfelner Katalin duó (KKNKKA) ért célba.

U17-U18 férfi C-4 1000 méter

Mindössze három egység állt rajthoz. Szinte végig együtt haladtak, de a Lágymányosi Spari egysége, tehát a Vonga Ádám, Ludányi Mátyás, Dárdai Zoárd, Budai Barnabás kvartett tudott kisebb előnyt kialakítani. A második helyen a Tóth Bence, Kiss Levente, Slihoczki Dániel, Varga Gábor (DKSE) négyes ért be, míg a harmadik a Péter Bendegúz, Kurczina Máté, Hancz Illés, Gombás Vendel (Graboplast Győri Vízisport SE) egység lett.

U17-18 női K-4 1000 méter

Az UTE egysége – Galbavy Zsuzsanna, Tokai Zsófia, Mészáros Anna, Józsa Hanna - állt az élre a futam elején, míg mögöttük a Takács Anna, Horváth Zsófia, Kiss Léna, Kercsmár Boglárka kvartett (Szekszárdi Kajak-Kenu SE és Tolnai Kajak-Kenu SE) próbált meg folyamatosan felzárkózni. Ők hamar leszakították a végül bronzérmes Mikóczki Lili, Hermeci Luca, Ritli Csenge, Turóczi Csenge (DVTK) egységet, a futamot viszont UTE hajója magabiztosan nyerte.

U17-18 férfi K-4 1000 méter

A férfi kajak négyeseknél az összes pályán volt induló, így a helyszínen és a képernyőkről nézve is igen sűrű volt a mezőny. Főleg az egyes és a kilences pálya volt amelyekre figyelni kellett. A kilencesen a Konyecsni Milán, Csurilla Ramón, Avar Tamás, Samu Péter (KSI) egység hatalmas előnyt alakított ki a pálya végére, egy hajóval verték a második helyen beérkező Domoszlai Attila, Várhelyi Bence, Bodri Bánk, Kakuk Levente (Tiszaújvárosi KKSE) négyest. Harmadik a Bakos Bence, Szabó Márton, Légrádi Pál, Nagy Flórián négyes (Szolnoki Sportcentrum és Budapesti Honvéd SE) lett.

U17-18 férfi K-2 1000 méter

Ebben a számban a KSI egységei csatáztak óriásit egészen az utolsó méterekig, a végső győzelmet a Juhász Máté, Szabó Vilmos duónak sikerült megszerezni a Konyecsni Milán, Mertz Attila páros kárára. A Kollek Máté, Zákány Máté (KKNKKA) kettős a bronzérmet szerezte meg.

U17-18 női C-2 1000 méter

A rajt után a Kis-Batka Iringó, Molnár Csepke (TVK és MVM Szegedi Vízisport SE) duó magabiztos előnnyel vezetett, a Szente Johanna, Bernáth Eszter (Merkapt-Mekler László SE) páros előtt, amely különbséget a célba érkezésig megtartottak. Harmadik helyre a Paragi Petra, Varga Nelli (MVM Szegedi Vízisport SE) kettes jött be.

U16-os korosztály

U16 férfi K-1 1000 méter

Igen kiélezett küzdelem volt férfi K-1 1000 méteren Gyarmati Levente (KSI), Budai Kevin (Szolnoki Sportcentrum) és Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi Kajak Club) között, azonban a dobogós helyek eloszlása az előbb említett sorrendben alakult.

U16 férfi C-1 1000 méter

Maricza György (Lágymányosi Spari), rajt-cél győzelmet aratott. Harc mindössze a második helyért volt, amelyben Kirchner István (Szabó Attila Kenu Akadémia SE) kerekedett felül Györkő Huba (DKSE) ellen.

U16 női K-1 1000 méter

A nap 100. futamában Hofer Bianka (MTK) több mint öt másodperces előnyével könnyedén verte az ezüstérmet szerző Lázár Emesét (Építők Margitszigeti DKC), valamint a harmadik helyre beérkező Gábor Tímeát (Tatai Hódy Sportegyesület) is.

U15-ös korosztály

U15 férfi C-1 1000 méter

Hatalmas csata volt Molnár Lukács Ivo (MVM Szegedi Vízisport SE) és Molnár Ádám (MVM Szegedi Vízisport SE) között, azonban előbbi versenyzőnek megbillent a hajója az utolsó métereken, aminek következtében nem csak az első, de a második pozíciót is elvesztette. A célba érkezve a vízbe borult, az ezüstérm pedig Kis Máté (MVM Szegedi Vízisport SE) nyakába került.

U15 férfi K-1 1000 méter

Ebben a számban a Velencei Boldizsár (Kajak-Kenu Club Szarvas) kontrollálta a futamot az élen, az első hely nem volt kérdéses. Mögötte Kardos Olivér (Nagymarosi Sportegyesület) magabiztosan húzta be a második helyet, Székely Botond (BKV Előre SC) lett a harmadik.

U15 női K-1 1000 méter

Bebők Lara (DKSE) és Jámbor Lotti (Szekszárdi Kajak-Kenu SE) tudott meglépni a többi versenyzőtől, a nagyobb verseny a harmadik helyért alakult ki Chrudinák Virág (KSI) és Németh Helka (Graboplast Győri Vízisport SE) között. Végül előbbinek minimális különbséggel sikerült a bronzérmet érő helyet megszerezni. Bebők Lara az első, Jámbor Lotti a második helyen ért célba.

A részletes eredményeket, valamint a holnapi versenyműsort ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók