Kiszli Vanda Európa-bajnok rövid körön, Zemen Dániel az ifiknél győzött

Három éremmel kezdődött számunkra csütörtökön a maraton Európa-bajnokság Poznanban. A felnőtteknél a 3,4 kilométeres rövid körön Kiszli Vanda sorozatban harmadik alkalommal lett a kontinens legjobbja. Ifjúsági korosztályban Zemen Dániel kajak egyesben, szintén a rövidebb távon diadalmaskodott, míg kenuban Kereszturi-Méri Marcell a harmadik helyen zárta a 15,4 kilométeres maratoni távot.

„Felemás napunk volt.” – hangzott Kadler Viktor első mondata, amikor belefogott a nyitónap értékelésébe.

Való igaz voltak remek teljesítmények és szereztünk három érmet Poznanban, más részről azonban több esetben betegség és balszerencse hátráltatta versenyzőinket, de az élsport már csak ilyen.

A felnőtt korosztályban hagyományosan a rövid körös, vagyis a 3400 méteres számokkal indítják az Európa-bajnokságot. Ez a pályán három kis kört jelent két futószakasszal. Női kajakban Kiszli Vanda sorozatban harmadszor lett a szám Európa-bajnoka. A sportág örökös bajnoka mondhatni „berúgta az ajtót” Poznanban, gyakorlatilag rajttól vezetve uralta a mezőnyt, hiba nélkül versenyezett és 19 másodpercet vert a második Kristina Bedecsre. Az Atomerőmű SE klasszisa pályafutása nyolcadik Eb-aranyérmét szerezte, a hétvégén egyes és páros 26 kilométeren is indul.

A szám másik magyar versenyzője, Csépe Panna először indult ebben a számban a felnőttek között világversenyen, végül a hatodik helyen ért célba.

A mindig brutálisan erős férfi kajakos mezőny ezúttal sem okozott csalódást, ráadásul délelőtt előfutamokat is rendeztek. Ezt az akadályt két indulónk, Sellyei Csanád és Péli Zalán is gond nélkül teljesítette és döntőben is nagyszerűen versenyeztek. Sellyei a második bolyban haladt és zárt a hatodik helyen, míg Péli Zalán tizedik lett.

Kenuban sajnos mindkét „A” egységünk, Soltész Péter és a szám tavalyi világbajnoka, Kisbán Zsófia is hőemelkedéssel állt rajthoz, ami a teljesítményükre is kihatott. A férfiak versenyét Soltész a hetedik, a mindössze 19 éves Pluzsik Mihály pedig a kilencedik helyen fejezte be. A hölgyeknél Zsófi negyedikként zárt, míg az ugyancsak nagyon fiatal Matkovics Lili Sára ötödik lett.

„Ha a felnőttek teljesítményét nézem, Vandára elfogytak a magasztaló szavak, nagyon jól versenyezett. Csépe Panna először ment ebben a számban, részéről is ez egy jó eredmény. Férfi kajakban Csani fantasztikusan versenyzett csakúgy, mint Zalán, ő azonban belekeveredett egy bolyba, de vele is elégedett vagyok. Kenuban előzetesen Kisbán Zsófitól és Soltész Petitől is jobb eredményt vártunk, betegségük azonban rányomta a bélyeget a teljesítményükre, amivel nem lehet mit kezdeni. Két fiatal versenyzőnk, Sári és Misi is remekül szerepelt.” – értékelt Kadler Viktor.

Ifjúsági korosztályban is jutott egy magyar arany mára, méghozzá Zemen Dánielnek köszönhetően. Az Építők fiatal tehetsége kajak egyes rövid körön az előfutamát, majd a délutáni döntőt is megnyerte. Zemen tavaly páros 22,6 kilométeren nyert már ifjúsági Eb-t, most egyesben is összejött neki a győzelem. Nála sokkal balszerencsésebb volt Ivancsó Tamás, aki az előfutamban borult, így a döntőbe sem sikerült bejutnia.

Reisz Jankának sem ezek lehetnek a legboldogabb napjai. Az UTE versenyzője pár napja a plovdivi korosztályos gyorsasági világbajnokságon mix váltó ötezer méteren a kormánya sérülése miatt vezető helyről esett vissza. Poznanban a rövid körös döntőben remekül kezdett, az utolsó futószakaszhoz érkezve a második helyen állt, ám a kiszállás előtt borult, így csak nyolcadik lett. Ugyanebben a számban Bacsányi Krisztina tizedikként ért célba.

Kenuban már a klasszikus maratoni számokat rendezték. A hölgyeknél 11,8 kilométer volt a táv, az egyetlen magyar versenyző, Varga Flóra hatodik lett. A fiúknál Kereszturi-Méri Marcell szállította az újabb érmet. A Szabó Attila Kenu Akadémia SE még serdülőkorú versenyzője két lengyel vetélytársa mögött bronzérmes lett, míg Tósa Máté negyedikként zárt.

„Zemen Danit dobogóra vártuk a kajakosoknál, ő persze már eleve nyerni szeretett volna, vártuk is a jó eredményt. Szerintem Ivancsó Tamás is a dobogóért harcolhatott volna a döntőben, ha nincs a borulása. Janka hajójának orra a kiszállásnál beakadt a stégbe, nem volt szerencséje, Bacsányi Kriszitna viszont hozta azt, amit vártunk. Kereszturi-Méri Marcell teljesítménye serdülőként remek eredmény.” – fogalmazott Kadler Viktor.

Csütörtökön megérkezett Poznanba a magyar csapat többi tagja is. Az Európa-bajnokság pénteken U23-as és ifjúsági versenyszámokkal folytatódik.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók