Holnaptól maratonistáink érmekért küzdenek Ponte de Limában

Európa-bajnokság

Ha maratoni Európa-bajnokság, akkor magyar éremeső! Ráadásul mindhárom szakágban! A Ponte de Lima-i kontinensviadalon már ott van csapatunk, a reggeli közben top versenyzőinket és Weisz Róbertet, a maratoni szakág vezetőjét faggattuk az esélyekről.

Ha féri kajak, akkor Boros Adrián és Solti László. A két versenyző a győri világbajnokságon „forgatta fel” a mezőnyt, s azóta is a maratoni szakág legjobbjai között kell emlegetni őket. Adrián a tavaszt végigversenyezte Dél-Afrikában és európai helyszíneken, párja, Solti László pedig a gyorsasági válogatón váltotta meg jegyét a plovdivi Európa-bajnokságra 5000 méteren. Hogy mi várható tőlük?

„Most már egy ideje nagy elvárásokkal érkezem a versenyeimre, sikerült kellő rutint szereznem ahhoz, hogy azt mondjam: számomra a dobogó a cél – mondta Boros Adrián. – A mezőny erős, hiszen a portugálok, a spanyolok és a franciák is Európa legjobbjai között vannak a maratoni szakágban, figyelni kell rájuk egyesben és párosban is. Utóbbiban Solti Lacival nyerni jöttünk Ponte de Limába. Bár nem tudtunk sokat együtt evezni, de amikor összeülünk, mindig megnyugszunk, mert olyan olajozottan megy a hajó, mintha ki se szálltunk volna.”

Kenus világbajnokaink, Kövér Márton és Dóczé Ádám pont az ellenkezőjéről tudnak beszámolni, ők ugyanis a szokásoknak megfelelően – Nagy Gergellyel kiegészülve – együtt készültek az idényre.

„Ilyenkor mindenki azt mondja, hogy jól sikerült a felkészülése, természetesen a jó felkészülésre majd a verseny ad választ – mondta Kövér Márton. – Idén is a szokott dolgainkat csináltuk a srácokkal, talán több hosszabb evezést tettünk bele, mint korábban. Az időeredményeink jobbak, mint tavaly, vagyis elvileg jó formában vagyunk, de azért jelent némi nehézséget a portugáliai helyszín. A spanyol és portugál versenyzők ugyanis sokat készültek együtt, nyilván ezen a pályán is, így ők jobban ismerik a körülményeket.”

Csay Renáta számára a visszatérők jelentenek új kihívást. Tizennyolcszoros maratoni világbajnokunknak régi-új riválisokkal kell szembenéznie.

„A felkészülésünk jól sikerült egyesben és párosban is. Két hetet Győrben edzőtáboroztak a lányok, ami jót tett a párosunknak Bara Alexandrával, mert valamiért a bajnokságon nem úgy muzsikáltunk, ahogyan szerettünk volna. Ezen az Európa-bajnokságon lesznek nagy visszatérők, akik pár év kihagyás után újra versenyeznek ebben a szakágban, indulni fog a brit Lani Belcher és a dán Henriette Hansen is. A célom, hogy dobogóra álljak, pozitívan várom a versenyt” – mondta Csay Renáta, akinek nagy riválisa lehet a másik magyar induló, Kiszli Vanda is.

Az Európa-bajnokságon új versenyszám mutatkozik be, három kis körrel és két futószakasszal rendezik meg az úgynevezett rövid távú versenyt, amelyet a belgiumi Világkupán már kipróbálhattak a versenyzők.

„Belgiumban több versenyzőnk is próbára tette már magát ezen a távon, ami valójában jó bemelegítés lesz a szombati és vasárnapi fő versenyekre – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetője, aki a hagyományosan jó szereplést várja csapatunktól. – Az érmekre ezúttal nem tippelnék, de jól felkészült válogatottal érkeztünk erre az Európa-bajnokságra, sok a rutinos versenyző a csapatban, de lesznek olyan fiataljaink is, akik számára ez lesz az első komoly nemzetközi megmérettetés.”

A verseny honlapja: http://canoemarathonportugal.com/

A magyar csapat:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók