Szegeden folytatódott a PEP-program

Szeptember 23-24. között Szegeden vendégeskedtek Pályakezdő Edzői Program (PEP) tanítványai. A hétvége folyamán több előadást is tartott a korábbi olimpikon kajakos Sík Márton, az MVM Szegedi VE szakmai vezetője. Továbbá az egyesület kajakos és kenus edzői, Posztós Patrik, Boldizsár Gáspár és Karnok Marcell is izgalmas témákkal készült a pályakezdő edzőknek. A hétvégi programot pedig Komjáti Orsolya és az olimpiai bajnok Kárász Anna sportpszichológiai workshopja zárta.

Újabb állomással folytatódott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia által életre hívott Pályakezdő Edzői Program. A résztvevő fiatal edzők az MVM Szegedi VE egyesületében vendégeskedtek az elmúlt hétvégén, ahol izgalmas és hasznos előadásokat hallhattak.

Bardóczi Krisztián, a PEP-program vezetője elégedetten számolt be az eseményekről, úgy gondolja, nagyon értékes hétvégén vannak túl a résztvevők.

„A programot általában mindig a fogadó egyesület bemutatásával kezdjük, most sem volt ez másképp. Az első előadást Sík Márton tartotta az átadásos, feladásos rendszerről. Szegeden az edzők egy bizonyos korosztállyal foglalkoznak, utána tovább adják a versenyzőket a felsőbb korosztály edzőinek. Ezt a témát jártuk körbe az edzőkkel, hogy mik az előnyei, esetleg a hátrányai ennek a rendszernek.”

Szegeden folytatódott a PEP-program

Hozzátette, a teljes képzés során kevés kenura specializált program van, ezért Szegeden tudatosan nagyobb hangsúlyt fektettetek a kenu szakágra is.

„Mivel Szegeden híresen sikeres a kenu utánpótlás, ezért próbáltuk ezt a vonalat is behozni a hétvégi programba. Posztós Patrik, fiatal edzőkolléga a szegedi utánpótlás sikerének okairól beszélt, majd a résztvevőknek lehetőségük volt egy edzést is megnézni. Utána volt egy közös beszélgetés is, ahol a felmerülő kérdéseket vitattuk meg. A délutáni program során, az eggyel nagyobb csoportban edzősködő Boldizsár Gáspár tartott egy kenus technikai oktatást ergométeren, ami a visszajelzések szerint szenzációsan sikerült.”

Szegeden folytatódott a PEP-program

Mindezek után ismét Sík Márton előadása következett, aki a kajak-kenu sportágban készülő utánpótlásfejlesztési modellt mutatta be a fiatal edzők számára.

„A fejlesztési modell mankót kíván adni az edzőknek, hogy melyik korosztályban mivel érdemes foglalkozni. Hány edzést, milyen típusú edzést érdemes tartani a különböző korosztályokban. A modell komplex edzéstervekkel is rendelkezik majd, amelyek iránymutatást adnak az edzőknek.” 

Ezután Karnok Marcell, serdülő és para edző előadásával folytatódott a nap, aki egyébként maga is tagja volt a Pályakezdő Edzői Program tavalyi csoportjának.

„Marcinak van egy serdülő lány csapata, emellett Varga Katalin, paralimpiai bronzérmes edzőjeként is tevékenykedik. Az előadás egy kicsit a sportág sajátosságaiba vezetett be minket, továbbá Marci beszámolt arról is, hogyan foglalkozhat egy edző ép és para sportolókkal is egyaránt.”

Szegeden folytatódott a PEP-program

Bardóczi Krisztián kiemelte, az MVM Szegedi VE szakmai csapata és edzői nagyon profi és hasznos előadásokkal készültek.

„A vasárnapi program során szó volt az Edzői Teljesítményértékelő Rendszerről is, amelyről ismét Sík Márton számolt be. A rendszer sajátossága, hogy az edzők teljesítményét próbálja meg pontozni, jutalmazni. Különösen fontos kérdés, hogy hogyan osztályozzuk azokat az edzőket, akik megtanítják a fiatalokat kajakozni, kenuzni, és azokat, akik már világversenyeken szereplő, élsportolókkal foglalkoznak.”

A PEP szegedi állomását Komjáti Orsolya és az olimpiai bajnok Kárász Anna sportpszichológiai, coaching témájú workshopja zárta.

„Azokat a tulajdonságokat próbáltuk összeszedni, hogy miben és mitől jó egy edző. Különböző személyiségjegyeket, tulajdonságokat gyűjtöttek össze a pályakezdő kollégák. Feltöltődve, jó érzésekkel mentek el a fiatalok, akik zseniális előadásokat hallhattak a szegedi egyesülettől.” 

Szegeden folytatódott a PEP-program

A program vezetője úgy látja, hogy nagy hatással volt a fiatalokra a Szegeden tapasztalt légkör, egyesületi munka.

"Nagy hatással volt a fiatalokra, hogy láthatták ahogyan az edzők egymást segítik, egymást kiegészítik, támogatják. Valamit az egyesület vezetői is csapatban dolgoznak, amit ki is emeltek előadásaikban. Ezen a helyszínen is hajnalig nyúló szakmai beszélgetések voltak, ahol közvetlen hangnemben, tabuk nélkül segítették az edzők és szakemberek a program sikerességét.” - zárta beszámolóját Bardóczi Krisztián.

A PEP-program következő helyszíne Dunavarsány lesz.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók