Jó tanuló, jó sportoló fiatalokat díjazott a sportállamtitkárság a Duna Arénában

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a Magyarország jó tanulója, jó sportolója és a Magyarország tehetsége pályázat kiválóságait díjazta pénteken a Duna Arénában. A díjazottak között jónéhány kajakosunk és kenusunk neve is szerepel.

 Immár hagyományos módon, egy díjátadó ünnepség keretében vehették át elismeréseiket azok a diákok, akik az iskolában és a sport területén is kiemelkedő eredményeket értek el.

A pályázat már a korábbi években is sikeresen működött, azonban 2023-ban a sportállamtitkárság kezdeményezésére először fordult elő, hogy az 5-8. évfolyamos, valamint a 9-13. évfolyamos tanulók külön kategóriában nyújthatták be jelentkezésüket, és a legjobbak személyesen vehették át elismeréseiket a budapesti Stefánia Palotában.

Idén ezúttal a Duna Aréna adott otthont az ünnepélyes díjátadónak, ahová a világ- és Európa-bajnokságon 1-3. helyezést elért sportolók, valamint a fogyatékosok sportjának kiválóságait hívták meg. A Magyarország jó tanulója, jó sportolója elismerésre 718 felső tagozatos, a Magyarország tehetségére pedig 232 középiskolás pályázott sikeresen. A 943 diák közül a 72 legjobb eredményt elérő kapott meghívást a vizes sportok budapesti fellegvárába.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a gratulációja mellett köszöntőjében kiemelte, a pályázatoknak közös céljuk van: elismerni azokat a fiatalokat, akik kiemelkednek a korosztályukból, akik nemcsak az elért eredményeikkel mutatnak példát, hanem hozzáállásukkal, alázatukkal és kitartásukkal is. "A fiataloknak ma már számtalan olyan eszköz áll rendelkezésére, amely a lehető legkényelmesebb életet tudja biztosítani. Éppen ezért tiszteletre méltó, hogy a díjazottak a nehezebb utat választották, amely sok lemondással jár, és egy másfajta, az átlagtól nagyon eltérő életvitelt követel meg. A sportolók közösségének tagjaként azonban ezek a fiatalok az érmeken túl a hétköznapokban olyan fontos értékeket tanulhatnak meg, mint a társak tisztelete, a csapatban gondolkodás és a hazaszeretet" - hangsúlyozta a sportállamtitkár.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszédében elmondta, hogy az oktatási kormányzat számára a mindennapos testnevelés megszervezése, a diáksport támogatása kiemelt jelentőségű. "A mai világban, amikor a gyerekek világszerte egyre kevesebbet mozognak, fel kell vállalni ennek a felelősségét, és az egészséges életre nevelés érdekében iskolai keretek között kell biztosítani a mindennapos testmozgást. 2013 és 2022 között 884-gyel nőtt a köznevelési intézmények által a testnevelés céljára használt létesítmények száma, az infrastruktúra bővülése sok fiatalnak teremtette meg a sportolás lehetőségét" - fogalmazott az államtitkár, majd gratulált mindazoknak, akik kiemelkedő teljesítményükért elismerésben részesültek.

A Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázat jelenlévő nyertesei Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól és Wermeser Zsombor Európa-kupa-győztes parakerékpárostól vehették át díjaikat. Ezt követően a Magyarország tehetsége elismeréseket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Koch Máté világbajnok párbajtőrvívó adta át közösen.

A díjazottak névsora - köztük a borítóképen látható Pető Hannával és más kajakosokkal és kenusokkal - itt érhető el.

Fotók: Facebook/Dr. Schmidt Ádám

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók