Feszültség, izgalom, öröm és bánat - képriport a szegedi válogatóról

Kétségkívül az elmúlt három év legfontosabb és ezzel együtt talán a legfeszültebb és legizgalmasabb hazai versenyén vagyunk túl. Az idei második válogató ugyanis az Európa-bajnokság, valamint a párizsi ötkarikás szempontjából is kulcsfontosságú volt. Mutatunk most néhány nagyszerű fotót Szalmás Péter albumából, ezzel is összefoglalva a főbb történéseket.

Űridő!

Kétségkívül Csipes Tamara nyújtotta a válogató egyik legkomolyabb teljesítményét. A kétszeres olimpiai bajnok mindhárom olimpiai számban aranyérmes lett, ráadásul női K-1 500 méteren egy bődületes 1:45.536-os idővel nyert, aminél jobbat még senki a világon nem tudott. A hivatalos világcsúcsot ezt megelőzően néhány héttel épp ugyanitt az új-zélandi Aimee Fisher evezte 1:46.19-el. Tudjuk, hogy kajak-kenuban az időeredmény az időjárási viszonyoktól is függ, de azért mégis…

Szertefoszlott álmok

Egy tipikus példája annak, hogy miért is olyan kemény és kegyetlen ez a sportág. Tavaly az egész hazai kenus társadalom ünnepelte a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám párost, miután kvótát szereztek Magyarországnak a duisburgi vb-n. A felkészülés során (másokhoz hasonlóan) mindent az olimpiai részvétel kiharcolásának rendeltek alá, de mindkét válogatón csak a negyedik helyen végeztek, így lemaradnak Párizsról. Nem lehet nem sajnálni őket.

Irány az Eb!

Jövő héten a gyorsasági és a para kajak-kenu mellett SUP-szakágban is Európa-bajnokság lesz a Maty-éren, az Európai Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt most először. A történelmi eseményen a csupaszív Márton Károly is ott lesz, aki így ünnepelt a 9 kilométeres hosszútáv megnyerése után.

Reménységek 1.0

Slekta Réka és Kocsis Csillag rendre egymást húzzák a hazai versenyeken, így volt ez a válogatón is. Formájukat látva szép reményeink lehetnek az Eb-t illetően is.

Reménységek 2.0

Bizakodó lehet Szabó Zénó is a jövő heti versenyt illetően. A 17 éves tehetség a felnőttek között sprintet és a technikait, az ifiknél pedig a hosszútávot is megnyerte a válogatón.

Ez eddig több mint biztató!

Május elején a világkupán már láthattuk, hogy Kopasz Bálint fantasztikus formában van, imponáló fölénnyel nyerte akkor az ötszáz és az ezer egyest is. Utóbbiban pénteken bebiztosította az olimpiai részvételt is, a válogatón még Varga Ádám se tudta megnehezíteni a dolgát. És ne feledjük, Párizsban címvédőként állhat rajthoz a királyszámban.

A pillanat, amikor egy álom megvalósul

Sem Kiss Ágnesnek, sem Nagy Biankának nem sikerült jól az első válogató női C-2 500 méteren. A válogató után a világkupán egyesben Ági győzött, Bianka pedig második lett, ez pedig elég ok volt arra, hogy kettesben is kipróbálják magukat. Megérte! Magabiztos teljesítménnyel megnyerték a második válogatót, majd a szétlövésen is jobbnak bizonyultak a Bragato Giada, Benkucs Kíra duónál, így mostantól első olimpiájukra készülhetnek.

Tour de Maty-ér 2024

Nem lehet azt mondani, hogy az edzők ne hajtották volna ki magukat. A pálya mentén rendre csúcsforgalom volt.

Felszabadult öröm

Hihetetlen kemény csatát láthattunk férfi K-2 500 méteren. A szolnoki első válogatót megnyerő Kurucz Levente, Opavszky Márk kettős mindössze 54 ezredre volt attól, hogy a második válogatót is sikerrel vegye, ám végül a Nádas Bence, Tótka Sándor egység örülhetett. Pénteken így jöhetett a szétlövés, amely hasonlóan nagy izgalmakat hozott, de végül Tótkáék itt is jobbnak bizonyultak. Talán a fotón is visszaadja, hogy mennyi feszültség szabadult ki belőlük a célbaérkezés után.

Ellenfelek, nem ellenségek

A győztes páros természetesen nem feledkezett meg a legyőzöttől sem. Itt éppen az olimpiai bajnok Tótka Sándor vigasztalja a könnyeivel küszködő Opavszky Márkot.

Ők ezt már átélték

Dónusz Éva, Szabó Gabriella és Kökény Roland is tudja milyen feszültséggel és izgalommal jár egy olimpiai válogató, amelyre most már ők is csak mosolyogva tekintenek vissza. Nem mellesleg 5 olimpiai arany tulajdonosait látjuk a fotón!

Legenda örökre!

Két és fél évet kihagyott, átesett egy könyökműtéten és világra hozta második gyermekét. Hatszoros olimpiai bajnokként már semmit nem kellett bizonyítania senkinek sem, ő azonban 37 évesen mégis belevágott és minden tőle telhetőt megtett. Csinálja ezt bárki Kozák Danuta után!

Aki az ütemet adta

Állandó vezérszurkolónk, Ladunga Károly ahogy mindig, úgy most is kitett magáért. Lehetett eső vagy kánikula, ő végig ott volt a pálya mellett és az utolsó – egyben a legnehezebb - métereken adta az ütemet a versenyzőknek!

Megcsinálta!

Gazsó Dorka a női K-1 500 méteren szerzett ezüstje után, párosban Csipes Tamarával győzött Szegeden. Természetesen ő is átérezte az elmúlt napok súlyát, talán emiatt is tört el a mécses kétszeres világbajnokunknál.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók