Történelmi világbajnokság következik!

Csütörtökön kezdődik a felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokság Koppenhágában. Olimpiai évben most először rendezik meg az eseményt, amelyen az épeknél négy, a parásoknál pedig hét aktuális ötkarikás győztes áll rajthoz. A magyar csapat kedden érkezett meg Dániába, ahol a körülmények és a szervezés egyelőre nem tökéletes.

Egy minden eddiginél mozgalmasabb szezon végére tesz pontot hétvégén a Bagsvaerd-tónál a gyorsasági és para-szakág. Koppenhágában 56 ország, több mint 700 versenyzője száll vízre az elkövetkező négy napban, ráadásul ez az első olyan verseny, amely már a Párizsra átalakított olimpiai program szerint zajlik.

Alig több, mint egy héttel a paralimpia után a kilenc tokiói aranyérmesből, heten is rajthoz állnak Dániában. Köztük a szakág első magyar paralimpiai bajnoka, Kiss Péter Pál is. A még mindig csak 18 éves klasszis világbajnoki címvédőként várhatja a KL1 200 métert, ahol a közelmúltban mutatott formája alapján joggal bízhat a címvédésben.

Történelmi világbajnokság következik!

 

A KL2 paralimpiai harmadik helyezettje Varga Katalin is ott lesz vb-n, Juhász Tamás azonban egy sérülés miatt nem utazhatott el kedden a csapattal.

„Ma reggel tudtunk kijönni először a pályára. – kezdte Weisz Róbert parakenu szövetségi kapitány. – Elég erős szél fúj, éppen a kenus lányok mondták, hogy

 a hullámok simán becsaptak a hajóba az edzés közben.

 Túl vagyunk már a hajók hitelesítésén is. Az ellenfelek közül többnyire mindenki itt van, akivel a paralimpián is találkozhattunk. Nemzetenként két egység indulhat, nagy csapattal jöttek a britek, az olaszok és az ukránok is. Komoly versenyre számítok.” – tette hozzá a szakember. A para szakág vb-kerete a cikk alján lévő dokumentumra kattintva érhető el.

Az épeknél a 12 tokiói aranyérmesből csak négy lesz ott a világbajnokságon, ők lehetnek az elsők, akik olimpiai és világbajnoki címet is ünnepelhetnek ugyanabban a naptári évben.

Ebbe a szűk körbe tartozik a jelenlegi „kajakkirály” Kopasz Bálint. A 24 éves sportoló a tokiói aranyérmét megelőzően, 2019-ben Szegeden világbajnok lett K-1 1000 méteren. A legnagyobb riválisok közül Varga Ádám, a német Jacob Schopf és a cseh Josef Dostal neve sincs ott a vb-rajtlistán, ellentétben Fernando Pimentával, aki így ismét a legnagyobb kihívója lehet a magyar kajak-kenu sport újdonsült örökös bajnokának. Kopasz egyébként az olimpiai programba felkerülő K-2 500 méteren is elindul Erdőssy Csabával, csakúgy, mint a férfi négyes tagjaként Nádas Bencével, Csizmadia Kolossal és Gál Péterrel.

Történelmi világbajnokság következik!

Ha pedig már kajaknégyes; a nőknél a tokiói győztes egységből a sérült Bodonyi Dóra ezúttal kimaradt, helyét a 2019-ben ebben a számban világbajnoki aranyat nyerő Gazsó Dorka veszi át.

Női kajak egyes 500 méteren az olimpiai ezüstérmes Csipes Tamara indul. A szám tokiói győztese, az új-zélandi Lisa Carrington kihagyja a világbajnokságot, Csipes legfőbb riválisa a hazai pályán versenyző Emma Jörgensen lehet, aki Japánban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Budapesti Honvéd kiválósága párosban is rajthoz áll, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutával.

Történelmi világbajnokság következik!

C-1 1000 méteren ismét Adolf Balázs bizonyíthat, aki Tokióban csak századokkal maradt le az A-döntőről. A fiatal versenyző 5000 méteren is elindul, ebben a számban két évvel ezelőtt világbajnoki ezüstérmes volt. Az új olimpiai számban, C-2 500 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-egység képviseli Magyarországot, többek között a Tokióban még ezer méteren olimpiai bajnok kubai Serguey Madrigal, Fernando Enriquez-páros ellen.

Történelmi világbajnokság következik!

A nőknél C-2 500 méteren most is a Balla Virág és Takács Kincső alkotta győri páros indul. Az olimpiai döntőben őket megelőző négy egység közül csak az ukránok indulnak változatlan felállásban, az elválaszthatatlan magyar duó két éve Szegeden és azt megelőzően is vb-ezüstérmes lett. Balla Virág egyébként kétszáz egyesben is rajthoz áll.

Történelmi világbajnokság következik!

A nem olimpiai számokban sok fiatal is lehetőséget kap, hogy belekóstoljon a felnőtt mezőnybe. A csapat már Dániában van, az ott tapasztalt állapotok, és az eddigi szervezés viszont a már sokat látott Hüttner Csaba számára is megdöbbentő.

„A szállásra éjjel egykor érkeztünk meg, mert a transzfer késett. – kezdte a szövetségi kapitány. - Ráadásul nem is oda vittek minket, ahova előzetesen kellett volna, most a pályától 50 percnyire lakunk. Hűvös az idő, délután is jön az eső, de a parton nincs zuhany és az ebédlőben sem tudunk étkezni, a versenyzőknek kint kellett enniük. Nem kaptunk rajtszámot se, illetve az egyes, páros és négyes hajók is nagyon messze vannak egymástól. 

Azt gondolom egyelőre a szervezés nem méltó a sportágunkhoz.” 

– tette hozzá.

Történelmi világbajnokság következik!

Hüttner Csaba azért abban bízik, hogy a verseny kezdetére minden a helyére áll. A körülmények ellenére a motivációval nincs gond.

„Délelőtt mindenki edzett egyet a vízen, most délután viszont már csak a négyesek csúsznak ki, a többiek pihennek, hiszen nincs jó idő. Mindenkin látom az elszántságot, elvégre profi versenyzők, szeretnék a lehető legjobb eredményt kihozni magukból, de ők is megdöbbentek az eddig látottaktól.” – zárta a szövetségi kapitány, akit egyébként épp kedden erősített meg pozíciójában a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége további három évig.

Történelmi világbajnokság következik!

A koppenhágai világbajnokság csütörtökön az előfutamokkal veszi kezdetét. A rajtlisták és az eredmények itt követhetők, a szombati és a vasárnapi döntőket az M4Sport csatorna élőben közvetíti.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók