Mindig megteremtette a kellő színvonalat

A Regionális Akadémiák Országos Konferenciáján az utánpótlás-edzőket elismerő, Arany-lapát kitüntetéssel jutalmazták Nyerges Attilát. A Kajak-Kenu Club Szarvas trénere több mint 30 éve foglalkozik a fiatalokkal, többek között az olimpiai bajnok Bodonyi Dóra és Dombvári Bence nevelőedzője. Manapság kevesebb versenyzővel dolgozik együtt, de a szenvedélye még mindig a régi, és elismerően beszél az idén elindított regionális akadémiai rendszerről is.

„Azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb szakmai elismerést kaptam meg ezzel a díjjal. – kezdte Nyerges Attila. – Fontosak ezek a kitüntetések, mert

ezt tényleg a szakma ítélte oda,

és nagyon jól esett, hogy mindenki odajött hozzám őszintén gratulálni. Azt láttam, hogy mindenki együtt örül velem. Az összes kollégám részese ennek a sikernek, mert évről-évre együtt dolgozunk a sportágért és a fiatalokért.”

Mindig megteremtette a kellő színvonalat

A Szarvasi Kajak-Kenu Club trénere márciusban, a 60. születésnapja alkalmából készített interjúban elmondta, több, mint 30 éve kezdte edzői pályafutását. Szerinte a szakma szépsége a fiatalok eredményeiben és az apró részletekben rejlik.

„A napi szintű problémák azért megvannak, de egy edzőnek a sportolója eredményei az elsődleges visszajelzések. De a kisebbeknél ugyanúgy tudunk örülni egy jó mozdulatnak is, ami az is lehet, hogy addig éveket váratott magára. Sajnos nálam most nagyon megkopott a létszám, szerintem a legelső évemben se voltunk ilyen kevesen. Négy-öt éve még 60 fős csoportom volt, mostanra viszont a nyolcévestől az U23, felnőttig korosztályonként csak pár versenyzőm van. Emiatt kicsit mélyponton voltam az utóbbi időben, ezért is esett most nagyon jól a lelkemnek az elismerés.” – mondta Nyerges Attila.

A teljesség igénye nélkül Nyerges Attila nevelőedzője volt az olimpiai bajnok Bodonyi Dórának, Dombvári Bencének, Nyemcsok Máténak és Huszár Leventének is. A mostani generációból idén még ő készítette fel Kós Benedeket, Opavszky Márkot, Grivalszki Tamást, Pekár Tibort és fiát Nyerges Áront is. Mindig is a körös-parti egyesületnél dolgozott, ahol a körülményekre soha nem volt panasz, mindent megteremtett, amire szükség volt. Ha kellett fúrt, faragott, hegesztett, hajót ragasztott, vagy utánfutót szerelt, a megfelelő színvonal így mindig adott volt a fiataloknak. A kiváló tréner mindig igyekezett lépést tartani a kor szellemével.

Mindig megteremtette a kellő színvonalat

„Ha a szakmai oldalát nézem, természetesen a módszerek és a körülmények is folyamatosan változnak. Ha ezekkel sikerül lépést tartani, akkor képes egy edző legjobbat nyújtani. Az én hozzáállásom alapvetően sosem változott. A gyerekeket azonban ma már nagyon nehéz munkára bírni. Szerencsés az az edző, akinek tényleg nagyon erős csapata van, mert annak tagjai viszik egymást előre, ezáltal pedig meg van a kellő színvonal és a küzdeni tudás.”

A szakember szerint ez utóbbi minden gyerekben megvan, csak ki kell tudni hozni belőlük. De, hogy ő hogyan viszonyul tanítványaihoz?

„Egy lovas példát hoznék: 

engedek és húzok a száron.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy edzés előtt bemelegítésnél belefér a viccelődés és a csibészkedés, ezzel is próbáljuk oldani a hangulatot. A munka alatt viszont nem tűröm a lazaságot és a humort, maximum egy-egy levezetésnél. Szerintem így lehet a leghatékonyabb egy edző-versenyző viszony.”

Mindig megteremtette a kellő színvonalat

A módszer sikerességét korábbi versenyzői eredményei bizonyítják. Visszakanyarodva az Arany-lapát díjhoz, Nyerges Attila szarvasiként a Vajda Attila Regionális Akadémia égisze alatt dolgozik. Szerinte messzemenő következtetést még nem lehet levonni az regionális akadémiák hatékonyságáról, de azt elismeri, hogy a rendszer alaposan felpezsdítette a kajak-kenu sport életét.

„Nagyon jó kapcsolatom van a kollégákkal és (Sík) Marci is számít rám, hogy segítsem a fiatal edzők munkáját. Szeretek velük dolgozni, látom bennük a tüzet, az akaratot és minden felmerülő problémára jól reagálnak. Az elmúlt hétvégén a békési 24 órás úszáson azt láttam, hogy a gyerekek között is baráti kapcsolat alakult ki, nincs ellenségeskedés, csak egészséges versenyszellem. Legalább olyan fontos nekik, hogy az akadémiai eseményeken jól teljesítsenek, mint egy magyar bajnokságon.” – tette hozzá a tapasztalt tréner.

Mindig megteremtette a kellő színvonalat

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók