Gyorsan megtalálta a közös hangot és jó ütemben halad új párjával Bragato Giada

Két héten belül Szolnokon szállnak vízre az első válogatón kajakosaink és kenusaink. A felkészülés utolsó szakaszába lépett Bragato Giada négyszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok kenusunk is, aki a tavalyi Nagy Biankával való C-2 500 méteres kvótaszerzés után új partnerrel, a fiatal Benkucs Kírával indul neki a 2024-es versenyszezonnak. A tiszaújvárosi kiválóság a hazai élmezőny meghatározó tagja, azonban az olimpiai évében is lepésről lépésre szeretne haladni, és nem helyez magára nagyobb nyomást, amíg nem biztos, hogy utazhat Párizsba.

A téli alapozás után egy kemény háromhetes törökországi edzőtáborban is részt vett Bragato Giada március második felében. A 2022-ben Európa-bajnoki címet nyerő versenyzőnek minden tekintetben jól sikerült a felkészülés, már izgatottan várja a versenyszezont.

„Nagyon pozitívan tudom értékelni az eddigi a felkészülést, amit idén magam mögött tudhatok. Mind a téli, mind a vízi felkészülés szerintem nagyon jó úton halad. Jó formában érzem magam, ezt a különböző mérések is alá tudják támasztani. Rengeteget sikerült javítanom a testösszetételemen, illetve a vérképem eredményei is mindig nagyon jók. Betegség és sérülés is elkerült, úgyhogy abszolút pozitívan tudok csak nyilatkozni a felkészülésemről.” – fogalmazott a 24 éves kenus.

Krucsai József tanítványa az elmúlt években sikeres párost alkotott a szegediek kiválóságával, Nagy Biankával. Egységük többek között három vb-bronzérmet, és egy Eb-aranyat lapátolt össze. A tavalyi duisburgi vébén elért ötödik helyükkel kvótát is szereztek az ötkarikás játékokra mégis a 2024-es szezont már más felállásban kezdik meg. Giada párja a Merkapt Mekler SE mindössze 18 éves ifjúsági világbajnoka, Benkucs Kíra lesz.

„Bianka és az edzője döntött úgy, hogy szeretné ezt az egészet feloszlatni. Nyilván ezt tiszteletben kellett tartani és úgy gondolom, hogyha ő úgy vélte, hogy váltásra volt szüksége, illetve lépni szeretett volna az biztosan okkal történt. Én örülök, hogy sikerült találnom egy új párt Kíra személyében. Nagyon élvezem a közös munkát, nagyon elégedett vagyok. Számomra nagyon nagy megkönnyebbülés az, hogy normálisan tudunk kommunikálni egymással az edzéseken is. Kíra is magas szintre fejlődött a télen és

olyan időket tudunk produkálni edzéseken, amik abszolút bizakodásra adnak okot.

De most sem én, sem az edzőm nem szeretnénk idők után rohanni, mert teljesen mindegy, hogy mi milyen időt tudunk menni esetleg egy edzésen vagy egy pályamenésen, ha a többiek lassabbak vagy gyorsabbak lesznek a válogatókon. Én abszolút az érzéseimre hagyatkozom. Mivel már voltam egy olyan párosban, ahol világbajnoki dobogósok lettünk olimpiai számában, így tudom, hogy mit kell érezni ahhoz, hogy jók legyünk.”

Két hét múlva rendezik az első válogatót Szolnokon, ahol Giada a páros mellett C-1 200 méteren is rajthoz fog állni. Számára egyértelműen előtérben van a kettes, de az egyest sem engedte el teljesen.

„Sosem éreztem teljesen magaménak a kétszáz egyest, de a válogatón természetesen odaállok. Most még nem fektettünk rá akkora hangsúlyt, mert az ötszáz páros van előtérben. Nekem

az fontosabb lenne, hogy akár Párizsban is rajthoz tudjak állni párosban,

mintsem egyesben. Párosban is elég kemény a nemzetközi mezőny, viszont az eddigi évek tapasztalataiból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a magyar női kenusok párosban az élvonalhoz tartoznak.”

Az igazán sorsdöntő azonban a június eleji második válogató lesz, ami két hónappal a párizsi játékok kezdete előtt lesz Szegeden.

„Azért is jó ez a két válogatós rendszer, mert most szerintem most mindenki úgy van vele, hogy odaáll az elsőn és megnézi, hol áll jelenleg. Ez egy nagyon jó iránymutatás a következő válogatóra, mert kiderül, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni, vagy mit kéne erősíteni. Jelenleg én abszolút úgy vagyok vele, hogy a pároson van a fő hangsúly, de szeretném, ha ez a második válogatóra is így maradna.”

Az utolsó két hétre sem változtat semmit az edzésterven a Tiszaújvárosi KKSE kenusa, továbbra is maradnak a konditermi és futó edzések, illetve vízen a technikai edzések.

„Én azon az állásponton vagyok, hogy aki Magyarországon női kenu párosban tud nyerni – lásd az előző generációkat – az a nemzetközi mezőnyben is jól fog szerepelni. Kíra és én abszolút úgy állunk majd oda, hogy mindent megtettünk. Ha valaki tőlünk jobb, akkor az megérdemelte és tudom, hogy jól fog szerepelni a nemzetközi mezőnyben is – majd kimondottan az ötkarikás játékokra is kitért Giada. - Majd, ha a miénk lesz a hely, akkor én is elkezdek arra fókuszálni. De addig csak egy dédelgetett álom, mivel még két válogató is előttünk áll! Nyilván maximálisan

csak akkor lehet olimpiai lázban égni, hogyha megvan a válogató

és igenis mi vagyunk a legjobb csapat.”

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók