Még felnőttekkel is szeretne eredményes lenni

Többek között Bodonyi Dóra és Dombvári Bence is nála kezdett el kajakozni. Rengeteg körös-parti tehetséget adott és, ad a mai napig is a sportágnak, de azt talán kevesen tudják róla, hogy korábban lovasoktatással is foglalkozott. Nyerges Attila a Kajak-Kenu Club Szarvas edzője, több mint 30 évvel ezelőtt, az alapító Sándor Tamástól kapta első csoportját. Hosszú és szép karrier áll már mögötte, de nagy álma, hogy felnőtt edzőként is sikeres legyen. Bár saját bevallása szerint ő maga nem tulajdonít nagy jelentőséget neki, mi most 60. születésnapján köszöntjük a kiváló szakembert!

Éppen ma tölti be a 60. életévét. Más ez a szülinap, mint az előzőek?

Nyilván nem egy teljesen átlagos hétköznap számomra, de túl komoly jelentőséget sem tulajdonítok neki.

1961-ben született, míg a Kajak-Kenu Club Szarvast 1967-ben alapították. Az egyesület első növendékei között volt?

Kilenc éves koromban úgymond „véletlenül” találkoztam a sportággal.  A testvéreimmel lementünk a vízitelepre és hát tulajdonképpen ott ragadtunk. A bátyám ugyan később abbahagyta, de a régi társakkal azért ő is tartja a kapcsolatot. Az öcsém pedig egy rövid ideig szintén szünetet tartott, de most már a másik szarvasi egyesületnek, a Körös Dragonnak a vezetője, sőt ő még a mai napig aktív sárkányhajós is.

Ön is azért viszonylag fiatalon hagyta abba versenyzést…

Hivatalosan 1990-ben vonultam vissza, hiszen akkor jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre. Előtte már azért a 80-as évek közepétől elkezdtem edzősködni. Szarvason indítottak egy segédedzői képzést, ami egyébként szerintem egy nagyon csúnya kifejezés. Mindenesetre ezt elvégeztem. Ezután a klub alapítója, Sándor Tamás átadta nekem a csoportját, mivel ő pont akkor hagyta abba az edzősködést. Jó pár évig edző-versenyzőként tevékenykedtem. A karrieremre visszatérve azt gondolom, hogy jó volt, bár azért van egy kis hiányérzetem. Két kitörési lehetőségem volt pályafutásom során, az elsőnél csak utána tudtam meg, a másodiknál pedig már későnek éreztem azt, hogy átválthassak egy profibb szemléletre.

Még felnőttekkel is szeretne eredményes lenni

 

A jelen kiválóságai közül többek között Dombvári Bencének és Bodonyi Dórának is Ön volt a nevelőedzője. Tartja a kapcsolatot korábbi tanítványaival?

Természetesen, Bencével például minden egyes találkozásunkkor nagyon örülünk egymásnak. Kezet fogunk, hosszasan beszélgetünk, akár telefonon is. Tavalyelőtt a Párizs-keret tagja volt, ahol ismét az edzője lehettem. Bodonyi Dórival kapcsolatban egy érdekes helyzet állt elő; mivel ő szolnoki, a fiammal Nyerges Áronnal, illetve Dóra edzőjével egyeztetve közös munkába vagyunk, illetve át is járok hozzájuk. Dóri és Áron úgymond edzőpartnerek, és mondhatom azt, hogy vele is kifogástalan a kapcsolatom.

Apropó Nyerges Áron. Ő ugye jelenleg is tagja a Párizs-keretnek. Önre is igaz az, hogy a saját fiától többet vár el, mint a többi versenyzőjétől?

Én azt gondolom, hogy igen. Lehet, hogy ez furcsán hangzik egy szülő szájából, de talán külön tudom kezelni a szülői oldalát és az edzői oldalát. Viszont, hogy ha nem vagyok következetes és nem állítok fel ugyanolyan célokat, mint a többi versenyzőmnek, akkor lehet, hogy pont ő lesz az, aki éveken belül számon fog kérni, hogy ha nem vagyok elég határozott vele szemben.

Könnyű a mai fiatalokat rávenni a kajakozásra, vagy úgy egyáltalán a sportolásra?

Nem! Erről talán többet nem is szabadna beszélni, egy szóval nagyon nehéz.

Miért?

A sport mindaddig, amíg kényelmes, csodálatos dolog. Amikor viszont neki kell feszülni, és már elhivatottság is kell, akkor jönnek a nehézségek. Persze mi edzők türelmesek vagyunk, évek vannak, hogy ezt a szintet meglépjék a versenyzők, de nagyon nehéz. Főleg a tanulás mellett, és persze részemről és a szülők részéről is elvárás, hogy tanuljon a gyerek. 

Az ország egyik legnevesebb utánpótlás edzőjének tartják számon. Van még olyan célja, amit mindenképp el szeretne érni?

Még nem adtam fel az U23-as és a felnőtt kategóriát. Nem szeretném ha csak az utánpótlásban lennének eredményeim. Nyilván itt Szarvason egy nem túl nagy vidéki egyesületről van szó. Megmondom őszintén, Dombvári Bence után arra összpontosítottam, hogy a versenyzőimet próbáljam megtartani. Ez most úgy érzem sikerül is, gondolok itt a már világbajnoki negyedik Kós Benedekre, Opavszky Márkra, Grivalszki Tamásra, vagy éppen Nyerges Áronra. Ők a nemzetközi szintű versenyzőim. Eddig kicsit kudarcként éltem meg a felnőtt korosztályt, de nem hagyom ezt annyiban, teszem a dolgom és továbbra is ebbe az irányba megyek tovább. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is dolgozom már az utánpótlásban. Most is van egy edző tanítványom, aki épp ebben a pillanatban írt nekem üzenetet a délutáni edzésprogrammal kapcsolatban. Eddig minden egyes edzést én vezettem, de ő ott ült mellettem. Tehát én alapvetően most is az utánpótlásban dolgozom, szeretem is, de próbálom az U23-al és a felnőttekkel kapcsolatos vágyaimat beteljesíteni. 

Még felnőttekkel is szeretne eredményes lenni

 

Egy interjúban olvastam, hogy korábban elvégzett egy gyógylovagoltatói és díjugratói képzést is. Ez hogyan jött?

Miután elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, egy évvel később ugyanitt indult egy hipoterápiás lovasoktatói szak. Mivel nekem saját lovaim voltak, és lovasoktatással is foglalkoztam, így megcéloztam ezt a képzést is. A lovasoktatás nekem kajak edzősködéssel párhuzamosan ment. Mikor befejeztem a vízen az edzést, rohantam haza, mert vártak a lovasok. Magas szinten akartam ezt is csinálni, ezért elvégeztem ezeket a képzéseket, de ez már a múlté, ugyanis a mostani kajakos csoportommal 10 éve foglalkozom, nagyon sok időmet veszik el az edzések. Csak 2019-ben, amikor az utolsó Covid-mentes szezon volt, több mint 15 hetet töltöttem edzőtáborokban. Ez az életmód pedig már nem összeegyeztethető a lovasoktatással. 

Bár azt mondta, nem tulajdonít különösen nagy jelentőséget a születésnapjának a 60 azért mégiscsak egy kerek szám. Tervez bármilyen ünnepséget, összejövetelt a család, esetleg a szarvasi egyesület? 

Gondolom a családom titokban próbálja ezt megoldani. De az is lehet, hogy minden csúszik, hiszen Áron fiam jelenleg is kint van a sevilla-i edzőtáborban és lehet, hogy őt is bevárják, nem tudom. Lehet, hogy online ő is bekapcsolódik. De én nem tudok még semmiről.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók