Kiskó Réka tavaly berobbant az U23-as mezőnybe és idén is hasonló eredményeket vár el magától

A 2004-es születésű Kiskó Réka tavaly Rugonfalvi-Kiss Jankával az U23-as világbajnok lett K-2 500 méteren, valamint az Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett K-4 500 méteren Biben Karinával, Nemes Rékával és Bakó Olgával egy hajóban. A Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület fiatal kajakosa az első U23-as szezonját tanulóévnek tekintette, azonban idén is hasonlóan jó eredményeket vár el magától.

Mórocz István tanítványa örömmel újságolta, hogy idén a korábbiakhoz egy nagyobb csapatban tud készülni a szezonra, ami a motivációjára is pozitív hatással van.

„Lett körülöttem egy nagyobb csapat, aminek igazából örülök is, mert tavaly elég rossz volt egyedül elkezdeni a szezont és csak saját magamat motiválni arra, hogy egyre jobb és jobb legyek. Most viszont látom, hogy milyen formában vannak a többiek és ez nyilván buzdít arra, hogy még jobb legyek – mondta Réka, majd a téli és tavaszi felkészülésre is kitért. - Volt szerencsém kétszer három hetet Sevillában készülni. Először februárban saját csapatommal, majd márciusban a Los Angeles kerettel is kiutaztam Andalúziába.”

Réka egyesben és csapathajóban is indulni fog a válogatókon, de egyértelműen a már tavaly bevált Rugonfalvi-Kiss Jankával alkotott párosra helyezi a fő fókuszt.

„Nyilván edzéseken egyesben készülünk és egyesben szeretném magamból a maximumot kihozni. Az edzések túlnyomó részét az egyesben való kajakozás tölti ki, de minden héten be van szorítva a páros és négyes tréning is. Viszont idén a páros kerül prioritásba és a tavalyi évhez hasonlóan Rugonfalvi-Kiss Jankával készülök tovább. Mindketten szeretnénk minél jobb helyezést és eredményt elérni. Most főként ezen van a fókusz, aminek örülök, mert szerintem a csapathajóban betöltött értékem mindig is nagyobb volt, mint az egyesben.”

Vészesen közelednek már a válogatóversenyek, így Réka is a felkészülés az utolsó szakaszába ért.

„Engem mindig nagyon felspanol, amikor az utolsó kanyarba érkezünk. Nagyon szeretem a versenyre hangoló edzéseket, mivel ilyenkor inkább versenyspecifikusan készülünk. Ekkor a mennyiséget visszavesszük és inkább a minőségre koncentrálunk. Ez mindig egy egészséges izgalmat, stresszt idéz elő bennem. Ez mindig bíztat és motivál.”

Habár tavaly magabiztosan nyerték Jankával K-2 500 méteren a korosztályos világbajnokságot, idén csak a válogatókig tekint előre Réka.

„Szeretném megtartani az U23-as páros indulásunkat.

Nekem ez a legnagyobb célom, hogy U23-ban megint mi legyünk a legjobb páros

és ezért dolgozunk nap, mint nap. Nyilván, hogyha ennél több jön össze, akkor annak mindketten Jankával nagyon fogunk örülni. Viszont a szemünk előtt az lebeg, hogy U23-ban mindketten jól tudjunk teljesíteni.”

Számos tanulságot levont a tavalyi évéből, például megismerkedett azzal az érzéssel, hogy miként kell mezőnyben versenyezni, mivel a korábbi ifjúsági versenyeken mindig a többiek előtt tudott menni.

„Nagyon meg kellett tanulnom mezőnyben versenyezni. Meg kellett tanulnom, hogy akkor is hajtani kell, ha nem én vagyok legelöl. Nekem a tavalyi szezonom egy tanulóév volt arra, hogy beleszokjak a felnőtt mezőnybe és hogy megtanuljak mezőnyben versenyezni, mivel előtte ez egyáltalán nem így volt. Mindig ott tudtam menni a mezőny előtt és nagyon meg kellett szoknom, hogy a többiek között hogyan versenyezzek. Remélem, hogy idén már rutinosabban tudok a mezőnyben menni.”

Az ötkarikás játékokra való kijutás egy távolabbi cél Réka számára, mivel tudja, hogy a női kajakos mezőny igen erős.

„Most, hogy az olimpia éve van

mindenki százszázalékosan készül, mindenki apait, anyait belead.

Nagyon erős a női felnőtt mezőny és nyilván én is nagyon örülnék, ha odaérhetnék hozzájuk, de szerintem ez eléggé egy távoli cél. Mind Magyarországon, mint nemzetközileg nagyon erősek a női kajakosok.” – zárta a KSI tehetsége.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók