Amit már annyira vártunk: elrajtolt a 2024-es versenyszezon

Az idei első hivatalos eseményeinket rendeztük meg április 20-án, mindjárt három helyszínen. A BKV Előre SC vízitelepén a hagyományos Lupa-Kupa indította a szezont, a Tolnai-Dunán Mármarosi Kupa biztosította a vízi forgalmat, míg a Mosoni-Dunán a 2024-es Hazai Vizeken sorozat is útjára indult. Számításaink szerint a három eseményen összesen mintegy ezer induló volt, köztük kajakosok, kenusok, SUP-osok, igazolt versenyzők vagy éppen hobbilapátolók.

Nagyjából fél év telt el azóta, hogy versenyről írhattunk, április 20-án azonban a várakozás véget ért. Sőt ez a cikk rögtön három eseménnyel is foglalkozik, szóval nyugodtan mondhatjuk: beindult a nagyüzem!

Kezdjük rögtön a Lupa-Kupával, amelyre idén is a BKV Előre vízitelepén került sor. A kezdetben esős időjárás sem szegte az indulók kedvét, a gyermektől egészen a masters korosztályig, 23 egyesületből több, mint 300 nevezés gyűlt össze.

„Nagyon profi rendezés volt és szerintem egy remek eseménnyel nyitottuk az évet – értékelte a programot Rasztotzky Anna, a Gyulay Zsolt Regionális Akadémia menedzsere. - Délelőtt a kajakos futamok, délután pedig a SUP-os futamok voltak. A kajakos futamokban tíz kilométert mentek a serdülők és annál idősebbek, a kisebbek csak 5 kilométert teljesítettek. Az időjárás kicsit esős volt az elején, úgyhogy azért nem volt a legkegyesebb hozzánk, de nagyon ügyesen csinálták végig a gyerekek az egész versenyt.”

Ahogy Anna is kitért rá, Lupa-Kupa egyik különlegessége volt, hogy délelőtt SUP-futamokat is rendeztek.

„Az ifik és a felnőttek merev deszkán versenyeztek, ők tíz kilométert teljesítettek, míg a többiek öt kilométert eveztek a felfújható SUP-deszkán”

A program zárásaként kupát kaptak a legjobban teljesítő egyesületek. A házigazda BKV Előre SC összesen 18 dobogós helyezést szerzett, így az összesített éremtáblázat első helyen zárták a napot. Mögöttük a Gödi SE 16, a Vitalitás SE végzett az egyesületek rangsorában. Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

Mindeközben Tolnán a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia berkein belül is megrendezték az idei első versenyt. A Mármarosi Kupán az előkészítőtől az ifjúsági korosztályig 12 egyesület 238 hazai sportolója vett részt, valamint a korábbi évek hagyományához híven a szerbiai Bezdanból is érkezett 14 induló.

„Kicsit kettészakadt az akadémiánk, hiszen pár egyesület a Budapestre utazott – mondta el meglátásait Csaba András, a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia menedzsere. - De így is érkeztek más régióból is egyesületek, Szegedről például a Szőke Tisza Ifjúsági Egylet jött ide, illetve Szerbiából 14 versenyző utazott a Mármarosi Kupára. Utóbbi kapcsán szinte már hagyomány, hogy Bezdanból is érkeznek ide sportolók.”

Az egyes versenyszámokban a táv néhány kivételtől eltekintve egységesen 4000 méter volt. Az éremtáblázat élén a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület végzett 18 első, nyolc második, valamint hat harmadik hellyel. A második helyen a paksi Atomerőmű SE, harmadik helyen pedig Tolnai Kajak-Kenu SE végzett a klubok között.

„Tolnán mindig nagyszerű verseny van, mindig különleges hangulat uralkodik, hiszen egy évadnyitó esemény. Mindenki fel tudja mérni, hogy miként sikerült a felkészülése, az új párosok összeszokottságáról is képet kaphatnak a versenyzők és edzőik. Idén is jó időjárási körülmények voltak, kellemes körülmények között teljesíthették sportolóink a futamokat.”

Az ajándéktárgyak mellett ebédet is szolgáltattak a szervezők és a hangulatra sem lehetett panasz. A Mármarosi Kupa eredményei ide kattintva érhetők el.

A versenysport mellett, idén is kiemelt figyelmet szentelünk a szabadidős eseményeinknek. Szombaton a Mosoni-Duna Beevezéssel elrajtolt a 2024-es Hazai Vizeken sorozat. Az esemény különlegessége, hogy a szokásoktól eltérően négy távra is nevezhetnek, amelyek rajtjai négy különböző településen vannak, csak a cél ugyanaz: Győr.

Ezen az eseményen szokott lenni a két leghosszabb táv is az egész év során, ugyanis a Győrzámolyból induló 8 kilométer, valamint a Dunaszegről startoló 16 kilométer mellett, Kimléről rajtolva 45, Mosonmagyaróvárról pedig 75 kilométert kell evezni.

„Az elmúlt napokhoz képest az időjárás kegyes volt hozzánk, tíz fok fölött volt a hőmérséklet és még a nap is több ízben kisütött, eső pedig egyáltalán nem volt. – mondta Weisz Róbert, a Graboplast Győri VSE kajak-kenu szakosztályának vezetője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke. – Az előzetes nevezések mellett nagyon sok helyszíni nevező is volt,

több, mint 400-an voltunk, talán még ennyien soha.

Kicsit gyorsabb volt a víz a megszokottnál, illetve többnyire hátszélben kellett eveznie az indulóknak.”

Kajakosok, kenusok, SUP-osok, túrakenusok, sőt még sárkányhajósok is neveztek, illetve voltak versenyzési engedéllyel rendelkező indulók is, igaz az ő idejüket nem számították a Beevezés keretein belül indulók eredményei közé. A kiválasztott táv teljesítése után mindenki befutóérmet kapott, emellett a 44(!) kategória legjobb három egységét külön is díjazták.

Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó hangulatú eseményen vagyunk túl, mindenki segített a másiknak, örültek egymás eredményeinek és az eredményhirdetést is sokan megvárták. A végén minden szabadidős indulót megvendégeltünk egy tányér pörköltre, illetve kaptak müzliszeleltet és ásványvizet is.” – tette hozzá Weisz Róbert.

Az indulók között volt az olimpiai ezüstérmes és ötszörös világbajnok egykori kiváló kajakos, Fidel László is, aki párjával teljesítette a Dunaszegről induló 16 kilométeres távot, amelyet egyébként az ötszörös Bajnokok Ligája győztes kézilabdaklasszis, Görbicz Anita rajtoltatott el. Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

 

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók