Már a válogatókon is kemény csatákra készül

Motiváltan és jó formában várja az idei szezont Adolf Balázs. A háromszoros világbajnok kenus szigorú, gondosan beosztott napirendje már szinte rutinná vált, mégis nap, mint nap talál új kihívásokat a felkészülésben. Sokat segített neki az is, hogy Dél-Afrikában együtt készült Csipes Ferenc női kajakos csoportjával. A fókuszt idén is az ezer egyesre helyezi, a végső cél pedig nem is lehet más, mint a kvótaszerzés.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség balatonfüredi elnökségi ülésén Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány elismerően beszélt a fiatal tehetség formájáról. A világbajnok kenus is úgy érzi jól halad a felkészülése van, habár voltak nehézségei.

„Összességében nagyon jól állok a felkészüléssel. Nem mondom azt, hogy zökkenőmentes volt, mert télen egész sokszor voltam beteg. Nem volt jellemző eddig rám, de az alapozás alatt 4-5 alkalommal is megfáztam sajnos, majd a dél-afrikai edzőtábor előtt a Covidot is elkaptam. Ezek egy kicsit hátráltattak, de szerencsére nem annyira, hogy meglátszódjon a teljesítményemen, mert az egészséges időszakokban nagyon jó formába tudtam hozni magam.”

Már a válogatókon is kemény csatákra készül
Sebastian Brendel, német olimpiai bajnok kenus klasszissal

Az alapozási időszak először napi egy hosszabb és összetettebb evezésből, majd kiegészítő edzésből állt, most viszont már naponta kétszer is vízre teszi a hajóját. 

„Jelenleg intenzívebb, technikásabb edzéseink vannak, Dél-Afrikában még hosszabb, az állóképességre fókuszáló tréningjeink voltak. Most már a kondi is kevesebb, inkább karbantartó jellegű. A gyorsuláson van a fókusz.” - jegyezte meg.

Már a válogatókon is kemény csatákra készül

Balázs számára idén is a C-1 1000 méter élvez prioritást, hiszen nyáron Duisburgban az olimpiai kvótáért megy majd a harc ebben a számban is. A felkészülést a nem rég klubot váltó és a Honvédba átigazoló Fejes Dániellel végezte, akivel továbbra is remekül kiegészítik egymást. A fiúk C-2 1000 méteren tavaly a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon harmadikok lettek, Szegeden pedig U23-as korosztályban világbajnoki címet ünnepelhettek.

„Általában együtt edzünk Danival, egyesben és párosban is. Dél-Afrikában heti kétszer tudtunk kettes hajóban is evezni, azonban mivel 3 kvótát lehet szerezni kenuban, ezért még nem tudjuk milyen felállásban fogunk megküzdeni a helyekért. Lehetséges, hogy egyikőnk megpróbálkozik egy másik páros összeállítással, így mindketten nagyobb eséllyel indulnánk. Jelenleg a C-1 1000 méter nagyobb előnyt élvez nálam, azonban még nem véglegesítettünk az elképzeléseinket.

Már a válogatókon is kemény csatákra készül

Érdekesség, hogy a srácok bekapcsolódtak Csipes Ferenc női kajakos csoportjának (Csipes Tamara, Pupp Noémi, Gazsó Dorka, Fojt Sára) edzéseibe is, ami Balázs szerint előnyükre válhat majd a szezon során.

"Nagyon jó a közös munka a lányokkal, a kulcsedzéseket mindig összehangoljuk. 

Nehéz és motiváló ellenfelei vagyunk egymásnak, különösen az egyéni evezések során. 

Már ősszel kipróbáltuk a közös edzéseket, a következő állomás pedig Dél-Afrika volt. Annak ellenére, hogy mi kenuban, ők pedig kajakban ülnek, mindkét félnek hasznos együttműködés valósulhatott meg.”

Már a válogatókon is kemény csatákra készül

A szezon kezdetéig már csak pár hetet kell várni, Balázs szerint a válogatókon nagy küzdelmekre, és kiélezett versenyekre kell készülni.

„Senkit sem szabad alábecsülni, a legjobb formánkat kell hozni ahhoz, hogy esélyünk legyen elsőként célba érkezni. Párosban és egyesben is egyaránt vannak nehéz ellenfelek, sőt a fiatalok is gőzerővel készülnek. Volt szerencsém a Los Angeles kerettel közösen elutaznom Livignóba, ahol magaslaton, sífutótáborral erősítettük állóképességünket. Nagyon motivált és gyorsan fejlődő tehetségekkel edzhettem együtt, természetesen ők is szeretnének minél jobb eredményeket elérni idén.

 Éppen ezért a legjobb formámat kell nyújtanom már a válogatók ideje alatt is.” 

– zárta Adolf Balázs.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók