Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán

Olimpai- és világbajnokok részvételével indul pénteken a nemzetközi versenyszezon. A racicei Világkupán a 19 fős magyar kajak-kenu válogatott mellett a világ minden tájáról érkeznek komoly sztárok, emellett három ukrán egység is rajthoz áll majd.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány 19 fős csapattal – köztük az olimpiai bajnok Tótka Sándorral és a világbajnok Adolf Balázzsal és Takács Kincsővel a soraiban – utazik Csehországba. Ahogy a kapitány fogalmazott, a mieink számára a világkupa egy felkészülési állomás lesz a hónap végi első világbajnoki válogatóra.

Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tájékoztatása szerint Racicében öt kontinens 50 országának, több mint 500 sportolója vesz majd részt, köztük olyanok, akiknek – a tokiói olimpiát leszámítva – ez lesz az első nemzetközi versenyük a koronavírus járvány kitörése óta. 

Ebbe a körbe tartozik az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington, valamint a Tokióban K-2 1000 méteren aranyérmes Tom Green, Jean Van Der Westhuyzen alkotta ausztrál páros is. Az új-zélandi Carrington K-2 500 méteren Alicia Hoskinnal ül hajóba, és négyesben is csak ő lesz ott a Japánban érmet sem szerző egység tagjai közül. 

Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán
canoeicf.com

Igazi erőpróbának ígérkezik a kenu egyesek ezer méteres távja Adolf Balázs és Bodonyi András számára, hiszen a mezőnyben a tavalyi ötkarikás játékok első hat helyezettje, így az akkor aranyérmes brazil Isaquias dos Santos is ott lesz. 

Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán
canoeicf.com

Női C-2 500 méteren két magyar egységnek – Balla Virág, Takács Kincső és Nagy Bianka, Bragato Giada – szoríthatunk, de nekik sem lesz könnyű dolguk, hiszen a szám regnáló olimpiai bajnoka, a kínai Shixiao Xu, Mengya Sun-páros, valamint az aktuális világbajnok ukrán Liudmyla Luzan, Anastasia Chetverikova-duó is rajthoz áll.

A férfi négyesek versenye várhatóan ezúttal is spanyol-német csatát hoz majd az aranyért. Utóbbi hajóban egy változás történt a tavalyi felálláshoz képest; a visszavonult Ronald Rauhét majd Jacob Schopf pótolja, de így is bombaerős ellenfelek mellett evezhet a Balogh Gergely, Szendy Márk, Szendy Maximilián, Kós Benedek alkotta fiatal magyar egység. 

Schopf egyébként K-1 1000 méteren is elindul, ahol ugyan Kopasz Bálinttal és Varga Ádámmal nem, de a portugál Fernando Pimentával izgalmas csatát vívhat.

Komoly nemzetközi felhozatal lesz a Világkupán
canoeicf.com

A háborútól sújtott Ukrajna a női páros mellett kajak és kenu négyesben is erős egységet indít. C-1 200 méteren a kanadai Katie Vincentre kell a legjobban figyelnie Balla Virágnak és Takács Kincsőnek. Az új olimpiai számban, kenu páros ötszázon az olasz Nicolae Craciun, Daniele Santini kettős lehet a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-egység legfőbb riválisa.

A háromnapos világkupa pénteken kezdődik és vasárnap délután az 5000 méteres futamokkal ér véget. Az eseményről mindennap részletesen beszámolunk közösségi felületeinken, a rajtlisták itt találhatók.

forrás: canoeicf.com

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók