Két szakágban is eredményes volt Kisbán Zsófia

A Lágymányosi Spari Vízisport kenusa idén két ezüstérmet szerzett a maraton világbajnokságon, és bár a gyorsasági világversenyekre nem sikerült kvalifikálnia magát, a magyar bajnokságon mind a kilenc kenus számban dobogóra állt.

Két világbajnoki második helyezése után kétség sem férhetett hozzá, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Kisbán Zsófiát választja meg a 2022-es szezon legjobb női maratoni kenusának. Igaz a gyorsasági szakágban nem minden alakult a tervei szerint, mégis úgy érzi, sokat tanult az idén.

„Tanulságos év volt, nem minden alakult úgy, ahogy gondoltam. Sokszor éreztem magam jó formában, de ezt nem mindig tudtam megmutatni. Sajnos mindkét gyorsasági válogatón voltak egészségügyi problémáim, ami rányomta a bélyegét az idei évemre. Ennek ellenére szerintem föl tudtam állni, és maratonon tudtam kicsit kárpótolni magamat, az egyesületemet és az edzőmet is.” – összegezte szezonját Kisbán Zsófia. 

Két szakágban is eredményes volt Kisbán Zsófia

Guj Attila tanítványa a Ponte de Limában rendezett maraton világbajnokságon előbb rövidkörön, majd a 15,4 kilométeres klasszikus számban is a dobogó második fokára állhatott fel. Eredményei mellett külön örült annak is, hogy ezeket a korábbiaknál erősebb mezőnyben sikerült elérnie. 

„Mind rövidkörön, mind hosszútávon nagyon népes volt a mezőny, sokan síkvízről is átjöttek maratonra.

Színvonalában és létszámában is erősödött a mezőny, és senkit sem szabad leírni. 

Jönnek fel a fiatalok és azt látom, hogy a következő években még keményebb lesz a mezőny. Leginkább a rövidkörös versenyen szerzett második helyemnek örülök, mert ott is szoros verseny volt, és sikerült nagyot finiselnem.” 

Két szakágban is eredményes volt Kisbán Zsófia

Bár a gyorsasági világbajnokságról lemaradt, a szolnoki magyar bajnokságon bravúrosan teljesített, mivel mind a kilenc női kenus számban érmet szerzett. 

„Ezt a versenyt lényegében egy edzésnek fogtam fel. – mondta Kisbán Zsófia, aki az utolsó, vagyis az ötezer méteres döntőt meg is nyerte. – Túl voltam már nyolc számon, de kilométerben még nem voltam meg, úgyhogy ez egy jó sorozatterhelés volt, főleg, hogy ezután következett a maraton világbajnoki válogató is.”

Két szakágban is eredményes volt Kisbán Zsófia

Gyorsasági szakágban az ötszáz egyes áll a legközelebb a szívéhez. Jövőre eltökélt célja, hogy két világbajnokságon is részt vehessen.

„Hogy lehet-e a gyorsaságit és a maratont egyszerre vinni az szerintem attól függ, hogy ki, hogyan készül. Én a sok hosszú evezésben hiszek, és szerintem így összeegyeztethető a két szakág. A tavaszi edzéseken jó párszor evezem le a maratoni távot, szóval megvan a kellő mennyiség. Most télen az erőre és az állóképességre is nagy hangsúlyt fektetünk az edzőmmel. Jövőre 

szeretném ötszázon, ezren és maratonon is megmutatni, hogy mire vagyok képes.”

Kisbán Zsófia jelenleg is napi két edzéssel készül a következő szezonra. Külföldi edzőtábort nem tervez, mivel civilben egy informatikai cégnél dolgozik projektmenedzserként.

Két szakágban is eredményes volt Kisbán Zsófia

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók