„Ha a szezon előtt megkérdeznek, ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb.”

Varga Ádám magabiztosan nyerte meg a válogatónak is minősülő első két nemzetközi versenyt, Szeged után a poznani világkupán is nagy fölénnyel győzött K-1 1000 méteren. Két sikerével eldőlt, hogy az augusztusi kvótaszerző világbajnokságon is ő indulhat a királyszámban. A 23 éves klasszis elmondta, a kvóta mindenképp, de akár a vb-arany is reális cél lehet.

A KSI olimpiai ezüstérmese mindkét világkupát jól felépített pályákkal és magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az olimpiai bronzérmes portugál Fernando Pimenta és az olimpiai bajnok Kopasz Bálint előtt.

„Mentálisan nagy löket, örülök neki, hogy így sikerültek a versenyek, hiszen ennél jobb szinte nem is lehetett volna. Nemcsak a válogató részét sikerült megnyernem, hanem mindkét világkupán egy hajón kívül voltam az egész mezőny előtt. Ez a kettő nagyon jó visszajelzés, magabiztosságot ad a következő versenyekre. Ha a szezon előtt megkérdeznek, akkor ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb, így nagyon elégedett vagyok.” - kezdte Varga Ádám.

„Ha a szezon előtt megkérdeznek, ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb.”

A szegedi rendezésű világkupán a királyszám döntőjét az egész nemzetközi mezőny izgatottan várta, hiszen világklasszis versenyzők sora vív évről évre nagy csatákat egymással. Ádám első győzelme egy jó viszonyítási alap volt, hiszen a téli felkészülés után a legtöbb versenyzőnek ez volt az első éles megmérettetése, így önbizalommal telve érkezett meg a poznani folytatásra is.

„Ugyanúgy készültünk a második világkupára is, mint az elsőre. Igazából még a pályát is hasonlóan osztottam föl, hogy próbáljak inkább nagy iramot venni, és ne iramemelésekből akarjak nyerni, tehát ne mondjuk az utolsó háromszázon szerezzek nagy előnyt, hanem inkább az első hétszáz méteren. Mivel igazándiból a versenyen nem más ellen versenyzünk, hanem magunkból akarjuk kihozni a maximumot, 

így mindig az a célom, hogy valahogy úgy osszam be a pályát, amivel én a leggyorsabb leszek és a legjobb formámat tudom kihozni. 

Talán még jobban is esett, hiszen idén a szegedi volt a legelső maxos pályám ezer méteren, ami Poznanra már egy jó viszonyítási alap volt.”

„Ha a szezon előtt megkérdeznek, ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb.”

Magyar viszonylatban a két világkupa válogatónak minősült ebben a számban. Varga két sikerének eredményeként 2017 után először nem Kopasz Bálint, a királyszám olimpiai bajnoka lesz az, aki világbajnokságon képviselheti Magyarországot ezer egyesben.

„Persze az volt a cél, hogy nyerjek a válogatókon és kijussak a világbajnokságra, de ez egy elég nehéz cél. Még akkor is lehet, hogy nem jön össze, ha nagyon jól sikerül a felkészülés és mindent nagyon jól csinálok, hiszen Bálintot kell legyőzni, aki a világ egyik legjobb kajakosa. Nehéz helyzet amikor tudok nagyon-nagyon jól menni és ezzel összhangban mégsem jutok ki egy versenyre abban a számban, mivel a világbajnokságon csak egy ember indulhat ezer egyesben.” 

„Ha a szezon előtt megkérdeznek, ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb.”

Az augusztus 23-27. közötti duisburgi ICF Felnőtt Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világbajnokságon az elmúlt két világkupához hasonlóan természetesen a királyszám legjobbjai fognak összecsapni a kvóták megszerzéséért. A KSI kajakosa eddigi teljesítménye alapján maga is bizakodó a vb-vel kapcsolatban. 

„Arra figyelek, hogy kihozzam magamból a maximumot, és úgy szálljak ki, hogy nem ment volna több húzás még a pályán, és a legtöbbször szerencsére sikerül is. Egyedül a német Jakob Schopf, aki hiányzott, de ő még lehet, hogy négyes fog menni nyáron, és ugyanúgy nem lesz ott az egyes mezőnyben. A két világkupa nagyon bíztató a világbajnokságra és a kvótaszerzésre nézve, 

úgy gondolom, hogy reális esély van a kvótaszerzésre és a dobogós, esetleg aranyérmes helyezésre. 

Persze ehhez ugyanúgy kell edzenem, mint eddig, elkerülve sérülést és betegséget.” - zárta Varga Ádám.

„Ha a szezon előtt megkérdeznek, ezzel az eredménnyel lettem volna a legboldogabb.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók