Mégse

Élsportolók vére segíthet

A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez, köztük Varga Ádám és Noé Zsombor is. A két fiatal kajakosról április legelején derült ki, hogy megfertőződtek, de azóta szerencsére már mindketten egészségesek. Ezt dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője jelentette be az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hír

“Már több mint százhúsz önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon

nagy előrelépés a sportolók adománya”

– mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője.

Elhangzott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód az új típusú koronavírus ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője elmondta, hogy a felajánlók között ott van az úszók közül a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid, továbbá a hegyikerékpáros Parti András, a kajak-kenu sportágból pedig Varga Ádám, és Noé Zsombor.

A Testnevelési Egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az M1 aktuális csatorna kérdésére válaszolva Révézs Máriusz úgy fogalmazott, hogy ezek a klasszis sportolók a vérüket adják a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezzel mindannyian példát mutatnak.

“Bízom benne, hogy rajtuk keresztül többen is fellelkesülnek, adományuknak köszönhetően pedig több magyar élet megmenthető. Köszönettel tartozik nekik az egész magyar társadalom” – mondta, majd hozzátette: ezzel a kísérlet-sorozattal a magyar tudomány is a világelitbe tartozik.

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó úgy fogalmazott, szerencsésnek mondhatja magát, mert a betegség a kezdeti ijedségen túl esetében nem járt tünetekkel.

“Tőlünk, élsportolóktól, megszokták, hogy izgalmas sporthírekkel örvendeztetjük meg a magyar közvéleményt, versenyek híján sajnos egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, most így próbálunk pozitív üzenetet küldeni: segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert

közös összefogással legyőzhetjük a járványt”

– tette hozzá az UTE úszója.

Szerencsére a többszörös ifjúsági világbajnok Varga Ádámnak sem voltak tünetei, ő több mint két héten keresztül élt házi karanténban.

“Nem volt bennem félelem,

arra számítottam, hogy egy kisebb megfázás tüneteit produkálom majd a betegségtől, de még ennyit sem éreztem. Nehéz volt, hogy nem mozdulhattam ki a szobából, de tudtam spinningelni, súlyzók is voltak nálam, a maradék időt pedig gyógytornával, és nyújtással töltöttem – mesélt a koronavírus-betegségéről a KSI SE versenyzője, aki legfrissebb terveiről egy hete beszélt a kajakkenusport.hu-nak.

fotó: tf.hu