Az év versenye lehet az ORV

2020-ban nemcsak a serdülő, hanem az ifjúsági korosztály legjelentősebb nemzetközi versenye is a szegedi ORV lehet szeptember közepén. Ebben a szezonban ugyanis nemcsak az U15-U17-es korosztály, hanem a 18 évesek is rajhoz állhatnak majd a Maty-éren. Az ORV eredetileg a V4 országok versenye volt, de tavaly már 36 nemzet közel 900 utánpótláskorú kajakosa és kenusa vett részt az eseményen.

“A legfontosabb újítás, hogy idén először az utolsó éves ifik, vagyis a 18 évesek számára is rendezünk futamokat – mondta Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. – Az ifjúsági világbajnokságot már törölte az ICF, és a várakozások szerint sajnos a korosztályos Európa-bajnokságot sem rendezik meg, ugyanakkor fontos, hogy ez a korcsoport is szerepelhessen 2020-ban rangos nemzetközi versenyen.”

Az MKKSZ kezdeményezését, hogy az idősebb ifik is részt vehessenek az idei versenyen, a cseh, a szlovák és a lengyel szövetség azonnal támogatta. Az újítás az ORV eredeti koncepcióját nem zavarja meg, a 18 évesek csak egyesben és párosban versenyeznek egymással, így az U17-es párosok, valamint az összefont U15-U17 négyes futamok végeredményébe a legidősebbek nem tudnak majd beleszólni. Szintén újdonság, hogy a magyar szervezők az eddig három napos versenyt idén egy nappal meghosszabbítanák.

 

“Ezt az elképzelésünket még egyeztetjük, de szeretnénk, ha nem lenne olyan zsúfolt az ORV programja, mint az elmúlt években, ezért nem péntek reggel kezdenénk, hanem már csütörtök délután rendeznénk futamokat Szegeden. A tavalyi versenyen majdnem 900 versenyző vett részt, ennél több indulóra a korhatár-emeléssel ellenére sem számítunk, mert a világjárvány miatt a tengerentúlról nem valószínű, hogy jönni tudnak csapatok, abban azonban az eddigi visszajelzések alapján biztos vagyok, hogy

az európai elit nagy része vízre fog szállni a Maty-éren.”

A pandémia ellenére a közel három évtizedes múltra visszatekintő verseny törlése idén sem merült fel a V4 országok nemzeti szövetségeiben, de a szervezők természetesen folyamatosan figyelemmel kísérik a magyar, és az európai hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Az ORV már szerepel a MKKSZ múlt héten publikált, frissített idei versenynaptárában.

Négy évvel ezelőtt, a legutóbbi hazai rendezésű ORV-n, Magyarország fölényesen nyert az éremtáblázaton. A mieink 29 arany, 16 ezüst, és 9 bronzérmet szereztek, csapatunk legeredményesebb versenyzője Szegeden az akkor 17 éves Bragato Giada lett. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók